Klientavgifter
OBS! Detta är ett utkast på service enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023)!
Innan lagen träder i kraft publicerar Handbok om funktionshinderservice utkast till texter enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023). Innehållet i utkasten har granskats, men redaktionella ändringar görs fortfarande i texten. Dessutom fungerar inte alla länkar ännu. Innan den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft överförs texterna till avsnittet Stöd och service i Handbok om funktionshinderservice.
Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft den 1 januari 2025. Läs mer på sidan Den nya funktionshinderservicelagen.
Personer med funktionsnedsättning betalar för vanliga socialvårds-, hälso- och sjukvårdstjänster precis som de andra som utnyttjar tjänsterna. Service enligt lagen om funktionshinderservice är däremot specialservice som inte alla medborgare behöver. Den service som avses i lagen om funktionshinderservice stöder ett självständigt liv och deltagande i samhället för personer med funktionsnedsättning, och därför är denna service i regel avgiftsfri.
Grundprinciper för klientavgifterna
Socialvårdens klientavgifter grundar sig på lagen och förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården.
För välfärdsområdets social- och hälsovårdstjänster kan en avgift tas ut hos den som använder servicen, om inte något annat föreskrivs genom lag. Avgiften får tas ut enligt användarens betalningsförmåga.
Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 1 § (Finlex)
Den avgift som tas ut för servicen får vara högst lika stor som kostnaderna för serviceproduktionen. Om ett välfärdsområde ordnar service som köpta tjänster, ska den som anlitar servicen betala samma avgifter och ersättningar som när motsvarande service ordnas av välfärdsområdet. Om tjänsten är avgiftsfri och ordnas med hjälp av servicesedel, får ingen klientavgift eller självriskandel tas ut hos den som anlitar tjänsten.
Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 2 § (Finlex)
Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 12 § (Finlex)
Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården 7 § (Finlex)
Uttag av avgift och beslut om avgift som bestäms enligt betalningsförmågan
Välfärdsområdet ska ge klienten en faktura på avgiften. Utöver de övriga faktureringsuppgifterna ska av fakturan bland annat framgå den service för vilken avgiften tas ut, avgiftens storlek och avgiftsgrunden, vem som tillhandahållit den service för vilken avgiften tas ut samt kontaktuppgifterna till den aktör som kan ge ytterligare upplysningar om fakturan. Fakturan ska också innehålla uppgifter om huruvida den avgift som tas ut ska räknas in i avgiftstaket. Om avgiften ska räknas in i avgiftstaket, ska det på fakturan finnas uppgift om att klienten själv måste kontrollera när avgiftstaket har nåtts. Till fakturor som gäller jämnstora avgifter ska dessutom fogas en anvisning om omprövningsbegäran. Anvisningen om omprövningsbegäran kan fogas till fakturan eller upprättas direkt på fakturan.
Klienten ska ges ett beslut om en avgift som bestäms enligt dennes betalningsförmåga. Av beslutet ska det bland annat framgå uppgifter om den service beslutet gäller, storleken på den avgift som tas ut för servicen samt avgiftsgrunden och kontaktuppgifterna till den person som kan ge ytterligare upplysningar om beslutet. Med grund avses den beräkning på basis av vilken avgiften har fastställts. Till beslutet ska det fogas en anvisning om omprövningsbegäran.
Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 2 a § (Finlex)
Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 2 b § (Finlex)
Ändringssökande
Omprövning av klientavgifter får begäras. I fråga om en jämnstor avgift får omprövning begäras på fakturan och i fråga om en klientavgift som bestäms enligt betalningsförmågan får omprövning begäras på beslutet om avgiften. I fråga om en klientavgift som bestäms enligt betalningsförmågan får man alltså inte längre begära omprövning av fakturan.
Omprövning begärs hos välfärdsområdet. Bestämmelser om begäran om omprövning finns i förvaltningslagen.
Ändringssökande, anmärkning och förvaltningsklagan
Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 15 § (Finlex)
Efterskänkande och nedsättning av avgift
En avgift som fastställts för socialvårdsservice och en sådan avgift för hälsovårdsservice som bestämts enligt en persons betalningsförmåga ska efterskänkas eller nedsättas till den del förutsättningarna för personens eller familjens försörjning eller förverkligandet av personens lagstadgade försörjningsplikt äventyras av att avgiften tas ut. Skyldigheten gäller socialtjänsternas alla avgifter, både inkomstrelaterade och jämnstora avgifter och även självriskandelarna för färdtjänst. I fråga om hälso- och sjukvårdstjänster gäller efterskänkandet eller nedsättningen av avgifter inkomstrelaterade hälso- och sjukvårdsavgifter (långvarig institutionsvård, fortlöpande och regelbunden hemsjukvård). Välfärdsområdet kan även fatta beslut om nedsättning av andra avgifter än de som förutsätts enligt lagen, till exempel av alla jämnstora avgifter för hälsovårdstjänster eller en del av dem.
Klientavgifterna får inte utgöra ett hinder för att få service. Nedsättning och efterskänkande av avgift ska prioriteras i förhållande till utkomststöd. Att avgiftslättnad prioriteras utgör inte ett hinder för att utkomststöd beviljas för klientavgiften, inte heller i en situation där behandlingen av ett ärende som gäller nedsättning eller efterskänkande av klientavgiften pågår.
Välfärdsområdet ska se till att beslutet om nedsättning och efterskänkande av avgifter fattas utan obefogat dröjsmål och att klienten får ett motiverat beslut i ärendet med bifogad anvisning om omprövningsbegäran.
Välfärdsområdet ska informera klienten om vad som föreskrivs om nedsättning och efterskänkande av avgift. Informationen ska ges till klienten på ett tydligt och begripligt sätt före den första servicehändelsen eller i samband med den eller senast när avgiften tas ut. Utgångspunkten är att klienten ska få information innan avgiften tas ut. Klienten ska även få kontaktuppgifterna till den aktör av vilken klienten kan begära ytterligare upplysningar.
Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 11 § (Finlex)
Avgiften kan efterskänkas eller även sänkas retroaktivt. Ofta har det i praktiken förutsatts att personen med funktionsnedsättning lägger fram en grundad anledning till varför han eller hon inte har ansökt om sänkt avgift tidigare. När det gäller personer med funktionsnedsättning kan sådana grundade anledningar till exempel vara
- personens hälsotillstånd eller förändringar i det
- psykiska eller andra sociala anledningar
- ovetskap om möjligheten att ansöka om sänkt avgift.
Avgiftsfri service enligt lagen om funktionshinderservice
Hjälp och stöd som ingår i service enligt lagen om funktionshinderservice är avgiftsfria i följande service:
- träning
- personlig assistans
- särskilt stöd för delaktigheten
- stöd i att fatta beslut
- krävande multiprofessionellt stöd
- stöd för boendet
- stöd för boendet för barn
- stöd för tillgängligt boende
- kortvarig omsorg
- dagverksamhet
- arbetsverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning (i lagen: personer med utvecklingsstörning)
- stöd för rörligheten
- övriga tjänster och stödåtgärder som nämns i 34 §.
Dessutom är följande service avgiftsfri:
- uppehälle i anknytning till morgon- och eftermiddagsverksamhet som ordnas som kortvarig omsorg
- resor till dagverksamhet och till arbetsverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning (i lagen: personer med utvecklingsstörning)
- tjänster som ingår i stöd för boendet och stöd för boendet för barn som ordnas i hemmet och som kan vara avgiftsbelagda om de ordnas som separata tjänster (t.ex. hemvård eller hemsjukvård som ingår i stödet för boendet)
För stöd för boendet och för personlig assistans kan det dock tas ut en avgift om personen får ersättning för dem med stöd av någon annan lag än lagen om funktionshinderservice.
Mer information finns på sidan Försäkringsersättningar.
Försäkringsersättningar (länken publiceras senare)
Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 4 § (Finlex)
Service enligt lagen om funktionshinderservice för vilken en avgift för uppehälle kan tas ut
En skälig avgift för uppehälle kan tas ut för följande tjänster enligt lagen om funktionshinderservice:
- träning
- krävande multiprofessionellt stöd
- stöd för boendet
- kortvarig omsorg
- dagverksamhet
- övriga tjänster och stödåtgärder som nämns i 34 §.
Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 7e §
För uppehälle kan också tas ut en avgift för arbetsverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning (i lagen: personer med utvecklingsstörning) enligt 27 § i handikappservicelagen, även om servicen inte nämns i 7 e § i klientavgiftslagen. Huvudregeln är att det kan tas ut en avgift för social- och hälsovårdstjänster av den som använder tjänsten, om inte tjänsten är avgiftsfri (1 § i klientavgiftslagen). Upprätthållandet av arbetsverksamheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning (i lagen: utvecklingsstörning) har inte föreskrivits som avgiftsfritt, varför det kan tas ut en avgift för detta. Den avgift som tas ut får vara högst lika stor som kostnaderna för att producera tjänsten (2 § i klientavgiftslagen).
Den hjälp och det stöd som ingår i arbetsverksamheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning (i lagen: personer med utvecklingsstörning) samt resorna till arbetsverksamheten är däremot avgiftsfria (4 § i klientavgiftslagen).
Du kan läsa mer om uppehälle på sidan Klientavgifter för stöd för boendet.
Klientavgifter för stöd för boendet
Service enligt lagen om funktionshinderservice för vilken en klientavgift kan tas ut
Klientavgift kan tas ut för följande tjänster enligt lagen om funktionshinderservice:
- stöd för rörligheten som tillhandahålls som färdtjänst
- stöd för boendet för barn som ordnas utanför hemmet
Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 7 f § (Finlex)
Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 7 d § (Finlex)
Mer information om klientavgiften för färdtjänst och annat stöd för rörligheten finns på sidan Klientavgifter för stöd för rörligheten.
Länken till Klientavgifter för stöd för rörligheten publiceras senare.
Mer information om avgifter för stöd för boendet för barn som ordnas utanför hemmet finns på sidan Klientavgifter för stöd för boendet.
Klientavgifter för stöd för boendet
Avgiftsfri verksamhet i sysselsättningssyfte för personer med funktionsnedsättning och arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning enligt den gamla socialvårdslagen
Verksamhet i sysselsättningssyfte för handikappade och arbetsverksamhet för handikappade som avses i 27 d och 27 e § i den gamla socialvårdslagen (710/1982) är, med undantag för transporter och måltider, avgiftsfri socialservice.
Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 4 §
Avgiftsfri vård för personer som använder livsuppehållande respirator
Avgiftsfria hälsovårdstjänster är vård till personer som använder livsuppehållande respirator, uppehälle när de får institutionsvård inom hälso- och sjukvården samt transport i anslutning till vården.
Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 5 §
Enligt social- och hälsovårdsutskottets betänkande (ShUB 52/2022 rd) innebär detta att alla hälso- och sjukvårdstjänster och tillhörande transporter är avgiftsfria för personer som använder livsuppehållande respirator.
Bestämmelserna i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården gäller social- och hälsovårdstjänster som välfärdsområdet ansvarar för att ordna. Bestämmelserna om avgiftsfri hälso- och sjukvård för personer som använder livsuppehållande respirator gäller alltså tjänster som välfärdsområdet ansvarar för att ordna. Med detta avses också exempelvis rehabilitering som välfärdsområdet ansvarar för att ordna. Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården gäller till exempel inte rehabilitering som ordnas av FPA.
Eftersom en person som bor hemma inte längre får institutionsvård kan han eller hon inte få de avgiftsfria läkemedel som ingår i sjukhusvården, utan ska skaffa läkemedlen själv på recept.
Årssjälvrisk (takbelopp) - FPA
Nödvändiga läkemedel ingår i institutionsvården inom hälso- och sjukvården.
Avgiftsfri medicinsk rehabilitering
Avgiftsfria hälsovårdstjänster är bland annat följande som hör till den medicinska rehabiliteringen enligt 29 § i hälso- och sjukvårdslagen:
- rådgivning
- undersökning för rehabiliteringsbehov och rehabiliteringsmöjligheter
- anpassningsträning
- rehabiliteringshandledning.
Dessutom är hjälpmedel i medicinsk rehabilitering samt utprovning, nödvändigt förnyande och underhåll av sådana avgiftsfria om de inte ersätts med stöd av någon annan lag.
Lag om klientavgifter inom social- och hälsovården 5 § (Finlex)
Du kan läsa mer om FPA:s avgiftsfria krävande medicinska rehabilitering på FPA:s webbplats.
Krävande medicinsk rehabilitering