Kortvarig omsorg

OBS! Detta är ett utkast på service enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023)!

Innan lagen träder i kraft publicerar Handbok om funktionshinderservice utkast till texter enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023). Innehållet i utkasten har granskats, men redaktionella ändringar görs fortfarande i texten. Dessutom fungerar inte alla länkar ännu. Innan den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft överförs texterna till avsnittet Stöd och service i Handbok om funktionshinderservice. 

Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft den 1 januari 2025. Läs mer på sidan Den nya funktionshinderservicelagen.

Sidans innehåll

Kortvarig omsorg omfattas av välfärdsområdenas särskilda skyldighet att ordna service. Detta innebär att en person med funktionsnedsättning har subjektiv rätt att få kortvarig omsorg om förutsättningarna för att få service enligt lagen om funktionshinderservice uppfylls. Välfärdsområdet måste då ordna med service oberoende av anslagen.

Rätt till kortvarig omsorg för en person med funktionsnedsättning

Observera tillämpningsområdet!

Lagen om funktionshinderservice tillämpas på en person med funktionsnedsättning enligt definitionen i 2 §. Detta innebär att rätten till service enligt lagen om funktionshinderservice omfattar en person som uppfyller alla de förutsättningar som nämns i definitionen på personer med funktionsnedsättning. I lagen om funktionshinderservice föreskrivs för varje typ av service dessutom servicespecifika förutsättningar för beviljande av service och personen med funktionsnedsättning ska uppfylla dessa för att ha rätt till servicen i fråga. 

Mer information om definitionen av person med funktionsnedsättning: Tillämpningsområdet för lagen om funktionshinderservice

En person med funktionsnedsättning som bor med den egna familjen eller med någon annan närstående har rätt att få kortvarig omsorg när de närstående som svarar för omsorgen kortvarigt, för att sköta åtaganden som hänför sig till det egna livet eller till följd av ett behov av vila eller rekreation, är förhindrade att ta hand om personen med funktionsnedsättning, som då behöver hjälp eller stöd i de dagliga sysslorna eller övervakning med tanke på tryggheten. 

Lagen om funktionshinderservice 24 § (Finlex)

För att kortvarig omsorg ska kunna beviljas ska kortvariga hinder för närstående som ansvarar för omsorgen bero på åtaganden i deras eget liv eller behov av vila eller rekreation. Kortvarig omsorg kompletterar den hjälp som närstående ger en person med funktionsnedsättning och säkerställer att nödvändig hjälp finns tillgänglig även när de är förhindrade att ge den. Ju mera bindande behov av hjälp en person med funktionsnedsättning har, desto större blir betydelsen av kortvarig omsorg för både den berörda personen och de närstående som ansvarar för omsorgen om honom eller henne. 

Kortvarig omsorg för att möjliggöra tillräcklig vila och rekreation för de närstående stöder hela familjens välmående. Betydelsen av kortvarig omsorg som en åtgärd som innebär att en närstående person har möjlighet att sova accentueras när en person med funktionsnedsättning kontinuerligt behöver hjälp, stöd eller tillsyn i synnerhet även på natten. Med hjälp av tjänsten kan till exempel föräldrarna i en barnfamilj tillbringa tid med varandra eller tillsammans med de andra syskonen.

Morgon- och eftermiddagsverksamhet ordnas i första hand i enlighet med lagen om grundläggande utbildning

Enligt lagen om grundläggande utbildning kan kommunen ordna morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever.

När kommunen med stöd av lagen om grundläggande utbildning ordnar möjlighet för alla elever i första och andra årskursen att delta i morgon- och eftermiddagsverksamhet, ordnas även morgon- och eftermiddagsverksamhet för barn med funktionsnedsättning i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. Då ska kommunen också ordna morgon- och eftermiddagsverksamhet för elever i årskurs 3–9 som får särskilt stöd enligt lagen om grundläggande utbildning.

Avgifterna för morgon- och eftermiddagsverksamhet bestäms alltid enligt lagen om grundläggande utbildning när en person med funktionsnedsättning kan delta i verksamhet enligt lagen om grundläggande utbildning.

Lagen om grundläggande utbildning 8 a kap (Finlex).

Man har rätt att få kortvarig omsorg om kommunen inte med stöd av lagen om grundläggande utbildning ordnar sådan morgon- eller eftermiddagsverksamhet som motsvarar de individuella behov ett barn med funktionsnedsättning har. 

Kortvarig omsorg kan också ordnas under skolloven medan föräldrarna arbetar eller under vilotiden för den som ansvarar för omsorgen.

Vad är kortvarig omsorg?

Syftet med kortvarig omsorg är att säkerställa att föräldrar eller andra närstående som tar hand om en person med funktionsnedsättning har möjlighet att kombinera omsorgen med andra saker som är viktiga i livet. Det är viktigt att servicen i första hand tillhandahålls enligt de individuella behoven hos personen med funktionsnedsättning, därför måste man fästa särskild uppmärksamhet vid dess innehåll. Väl genomförd kortvarig omsorg gör det möjligt för en person med funktionsnedsättning att bo hemma även när han eller hon behöver och får mycket stöd och omsorg av sin familj. 

Med kortvarig omsorg kompletteras service enligt de individuella behoven hos personen med funktionsnedsättning enligt socialvårdslagen, lagen om grundläggande utbildning och lagen om stöd för närståendevård. Vård under närståendevårdares ledighet som ordnas som stöd för närståendevården ska prioriteras i förhållande till kortvarig omsorg. Beviljande av kortvarig omsorg förutsätter dock inte att personen med funktionsnedsättning får stöd för närståendevård. 

Syftet med kortvarig omsorg

Syftet med kortvarig omsorg är att trygga att en person med funktionsnedsättning kortvarigt får hjälp och stöd så att närstående som tar hand om personen kan sköta åtaganden som hänför sig till det egna livet och ta hand om sitt eget välbefinnande. 

Lagen om funktionshinderservice 24 § (Finlex)

Syftet med kortvarig omsorg är att trygga den oundgängliga omsorg som en person med funktionsnedsättning som bor med sin familj eller någon annan närstående behöver och att stödja välmåendet hos dem som ansvarar för omsorgen samt att göra det möjligt för dem att klara av till exempel de skyldigheter som hänför sig till arbete, bedrivande av företagsverksamhet eller studier. 

Kortvarig omsorg kan ordnas för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar. Ett barn kan få kortvarig omsorg när barnets behov av vård och omsorg beror på en funktionsnedsättning eller sjukdom, inte på den unga åldern. 

Med kortvarig omsorg avses omsorg som till sin karaktär är tillfällig eller som upprepas med vissa tidsintervaller. De situationer där en person med funktionsnedsättning behöver service kan vara sådana som är kända på förhand och regelbundet återkommande eller exceptionella och plötsliga situationer. Ett akut behov av hjälp kan till exempel bero på att den som svarar för omsorgen blir sjuk, behöver uträtta ärenden eller ska ordna vård för en annan familjemedlem. 

Tillhandahållande av kortvarig omsorg

Kortvarig omsorg ska tillhandahållas så att den stöder delaktigheten för personen med funktionsnedsättning på det sätt som hans eller hennes ålder och utvecklingsfas förutsätter. När beslut fattas om mängden och sättet att tillhandahålla kortvarig omsorg ska det behov av hjälp, stöd och omsorg som personen med funktionsnedsättning har och som antecknats i klientplanen beaktas, liksom även personens önskemål och familjens situation som helhet.
Innehållet i den kortvariga omsorgen, dess mängd och det sätt på vilket den tillhandahålls ska antecknas i beslutet.

Lagen om funktionshinderservice 24 § (FInlex)

Mängden kortvarig omsorg och hur den tillhandahålls varierar beroende på den individuella situationen. Åldern, familjesituationen och livsmiljön hos en person med funktionsnedsättning inverkar på hur bindande omsorgen är och hur servicen ska tillhandahållas i praktiken. De egna styrkorna och föremålen för utveckling och de intressen som personen med funktionsnedsättning har ska i den mån det är möjligt beaktas vid tillhandahållandet av servicen. Även mängden hjälp som en person med funktionsnedsättning behöver och behovet av att sörja för hans eller hennes säkerhet samt personens språkliga behov och behov i anslutning till kommunikationen ska beaktas när servicen tillhandahålls. 

Ju större behov av hjälp och omsorg personen har, desto mer påverkar familjens situation som helhet tillhandahållandet av kortvarig omsorg. Det bör också beaktas på vilket sätt servicen ska ordnas för att den bäst ska stödja välfärden för de närstående som ansvarar för vården. Kortvarig omsorg kan också tillhandahållas hemma hos en person med funktionsnedsättning, till exempel i form av familjevård som ges i hemmet. 

Varaktigheten för kortvarig omsorg

Kortvarig omsorg avser i allmänhet perioder på några timmar, dagar eller en vecka, som också kan vara återkommande. I undantagsfall, till exempel om den som svarar för omsorgen blir sjuk, kan den kortvariga omsorgen även vara i längre perioder. Det är dock meningen att oavbruten kortvarig omsorg ska vara i mindre än tre månader. Om en person med funktionsnedsättning har ett mer långvarigt behov av kontinuerligt stöd eller omsorg, ska det utredas med vilken annan servicebehovet kan tillgodoses. Det kan till exempel bli fråga om stöd för boendet. 

Kortvarig omsorg stöder vid behov delaktighet och självständighet

Även om kortvarig omsorg inte i första hand är en tjänst som tryggar delaktigheten för en person med funktionsnedsättning, ska den tillhandahållas så att servicen vid behov stöder personens delaktighet och självständighet. I synnerhet när en person behöver mycket hjälp uppstår det ofta ett närmare förhållande än vanligt till de närstående som ansvarar för omsorgen. Möjligheten att uppnå delaktighet för en person med funktionsnedsättning kan då i mycket hög grad vara beroende av de närstående. 

Kortvarig omsorg gör det möjligt att få nya erfarenheter, utvidga de sociala kontakterna och lära sig att klara sig i olika situationer samt att lära sig att lita på hjälp även från andra än de närstående. Servicen erbjuder i synnerhet barn och unga samt vuxna som länge bott i barndomshemmet en möjlighet att öva sig i att vara självständiga och gör det också lättare för de närstående att successivt överföra omsorgsansvaret på andra personer. 

Tillhandahållande

Kortvarig omsorg kan tillhandahållas som personlig service eller som service i grupp eller som en del av annan service. Kortvarig omsorg ska tillhandahållas så att den stöder delaktigheten för personen med funktionsnedsättning på det sätt som hans eller hennes ålder och utvecklingsfas förutsätter.

Lagen om funktionshinderservice 24 § (Finlex)

Kortvarig omsorg kan också beviljas som en del av till exempel stöd för boende för att trygga att servicen blir en helhet som motsvarar de behov personen med funktionsnedsättning har och tryggar familjens välmående.

Kommunen som serviceproducent

Kommunen kan producera kortvarig omsorg till den del det är ändamålsenligt med tanke på genomförandet av välfärdsområdets och kommunens uppgiftshelheter.

Lagen om funktionshinderservice 24 § (Finlex)

Välfärdsområdet kan av kommunen skaffa kortvarig omsorg om barn med funktionsnedsättning som går i skola, som vid behov kan ordnas i skolans lokaler med hjälp av skolgångsbiträden. Välfärdsområdet behöver inte konkurrensutsätta servicen och det förutsätts inte att kommunen bolagiserar servicen. 

Resor i anslutning till kortvarig omsorg

Resor som är nödvändiga för en person med funktionsnedsättning i anslutning till kortvarig omsorg ordnas som stöd för rörligheten enligt 28 § i lagen om funktionshinderservice.
Stöd för rörligheten

Källor

Lag om funktionshinderservice 675/2023 (Finlex)

Regeringens proposition RP 191/2022 rd  Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om funktionshinderservice och till vissa lagar som har samband med den (Riksdagen)

Social- och hälsovårdsutskottets betänkande ShUB 52/2022 rd (Riksdagen)