Särskilt stöd för delaktigheten
OBS! Detta är ett utkast på service enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023)!
Innan lagen träder i kraft publicerar Handbok om funktionshinderservice utkast till texter enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023). Innehållet i utkasten har granskats, men redaktionella ändringar görs fortfarande i texten. Dessutom fungerar inte alla länkar ännu. Innan den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft överförs texterna till avsnittet Stöd och service i Handbok om funktionshinderservice.
Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft den 1 januari 2025. Läs mer på sidan Den nya funktionshinderservicelagen.
Sidans innehåll
- Rätt till särskilt stöd för delaktighet
- Syftet med särskilt stöd för delaktigheten
- Innehållet i särskilt stöd för delaktigheten
- Mängden särskilt stöd för delaktigheten
- Genomförande av särskilt stöd för delaktigheten
Särskilt stöd för delaktigheten omfattas av välfärdsområdets särskilda skyldighet att ordna service. Detta innebär att en person med funktionsnedsättning har subjektiv rätt att få särskilt stöd för delaktigheten om förutsättningarna i lagen om funktionshinderservice uppfylls. Välfärdsområdet måste då ordna med service oberoende av anslagen.
Rätt till särskilt stöd för delaktigheten
Observera tillämpningsområdet!
Lagen om funktionshinderservice tillämpas på en person med funktionsnedsättning enligt definitionen i 2 §. Detta innebär att rätten till service enligt lagen om funktionshinderservice omfattar en person som uppfyller alla de förutsättningar som nämns i definitionen på personer med funktionsnedsättning. I lagen om funktionshinderservice föreskrivs för varje typ av service dessutom servicespecifika förutsättningar för beviljande av service och personen med funktionsnedsättning ska uppfylla dessa för att ha rätt till servicen i fråga.
Mer information om definitionen av person med funktionsnedsättning: Tillämpningsområdet för lagen om funktionshinderservice
En person med funktionsnedsättning har rätt att få särskilt stöd för delaktigheten om han eller hon behöver individuellt stöd av en annan person för att kunna interagera med andra människor eller delta i fritidsverksamhet och vara delaktig i interaktiva situationer och i fritidsverksamheter.
Lagen om funktionshinderservice 12 § (Finlex)
En förutsättning för att stöd för delaktigheten ska beviljas är att en person med funktionsnedsättning inte utan servicen kan interagera socialt med andra människor eller delta i fritidsverksamhet eller bli delaktig i sådana situationer.
Särskilt stöd för delaktigheten kan beviljas en person med funktionsnedsättning som bor självständigt eller med sin barndomsfamilj, som är i familjevård eller som får stöd för boendet i grupp.
Hur skiljer sig särskilt stöd för delaktigheten från personlig assistans?
Syftet med särskilt stöd för delaktigheten är att även personer med funktionsnedsättning vars delaktighet inte kan stödas med personlig assistans kan få det stöd de behöver för delaktigheten. Utgångspunkten för personlig assistans är att personen med funktionsnedsättning instruerar assistenten, medan särskilt stöd för delaktigheten innebär stark handledning som stöd, vilket personen med funktionsnedsättning behöver av en annan person. Personer med funktionsnedsättning behöver inte ansöka om personlig assistans som första val, utan kan välja vilken tjänst de ansöker om. Det går dock inte att få personlig assistans eller särskilt stöd för delaktigheten samtidigt.
Det särskilda stödet för delaktigheten är avsett för ett begränsat antal personer med funktionsnedsättning för vilka det är särskilt utmanande att stödja delaktigheten. Ofta är det fråga om personer med kommunikations- och interaktionsproblem och beteendemässiga utmaningar.
Syftet med särskilt stöd för delaktigheten
Syftet med det särskilda stödet för delaktigheten är att trygga rätten för en person med funktionsnedsättning att delta och bli delaktig i situationer med social interaktion och fritidsverksamhet också om han eller hon inte självständigt eller med hjälp av stöd förmår utforma och uttrycka sin vilja om hjälpens innehåll eller när personlig assistans inte lämpar sig för honom eller henne.
Lagen om funktionshinderservice 12 § (Finlex)
Syftet med servicen är att trygga rätten för personer med funktionsnedsättning att vara aktiva i sitt liv. Delaktighet avser att man är aktiv i sitt eget liv, exempelvis att man själv fattar sina beslut och har viktiga sociala relationer. På individnivå visar sig delaktigheten genom personens egen upplevelse, genom ömsesidig respekt och förtroende mellan medlemmarna i gemenskapen samt genom möjligheterna att påverka i gemenskapen. På samhällsnivå innebär delaktighet förverkligandet av möjligheter och rättigheter samt ömsesidighet mellan människorna. Med deltagande avses exempelvis att man är med på ett evenemang, men inte nödvändigtvis i rollen som en medverkande aktör.
Stöd för interaktion och fritidsverksamhet
Syftet med det särskilda stödet för delaktigheten är att personer med funktionsnedsättning ska kunna umgås till exempel med sina närstående. Det särskilda stödet för delaktigheten kan också hjälpa en person med funktionsnedsättning att i större utsträckning skapa relationer och fördjupa relationerna med personer som står honom eller henne nära. Stödet kan till exempel innebära att man stöder den sociala växelverkan när en person med funktionsnedsättning har begränsade kommunikationsmetoder eller behöver stöd för att kommunicera med eller ta kontakt med andra. Särskilt stöd för delaktigheten kan också innebära stöd för att delta i betydelsefull sysselsättning. Fritidsaktiviteter kan till exempel innebära hobbyer, evenemang eller andra motsvarande aktiviteter.
Det väsentliga i servicen är att man utöver deltagandet stöder delaktigheten och aktiviteten hos personer med funktionsnedsättning.
Den person som ger stöd gör det möjligt för personen med funktionsnedsättning att delta och vara aktiv. Avsikten är att den som ger stöd ska hitta metoder för att anpassa miljön, aktiviteten eller sysslan så att den lämpar sig för personen med funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara fråga om hitta sätt att ordna en aktivitet som personen med funktionsnedsättning tycker om på en plats som lämpar sig för honom eller henne. I interaktiva situationer kan den som ger stöd säkerställa att personen med funktionsnedsättning får uttrycka sig själv och sina önskemål till exempel om vad han eller hon vill eller tycker om att göra.
Innehållet i särskilt stöd för delaktigheten
Det särskilda stödet för delaktigheten är en tjänst som främjar att personen med funktionsnedsättning kan delta och bli delaktig, och tjänsten innefattar behövlig handledning i social interaktion och i att hitta och tillhandahålla fritidsverksamhet som tilltalar personen med funktionsnedsättning.
Lagen om funktionshinderservice 12 § (Finlex)
I det särskilda stödet för delaktigheten ingår att en annan person ger den handledning, ibland också tydlig styrning, som personen med funktionsnedsättning behöver. En förutsättning för att få stöd är inte att personen med funktionsnedsättning redan i början kan visa vad han eller hon vill göra. Personen med funktionsnedsättning kan tillsammans med den som ger stöd söka efter och prova på något som är meningsfullt för honom eller henne. Tjänsten kan också hjälpa en person med funktionsnedsättning att i större utsträckning skapa mänskliga relationer och fördjupa relationerna med personer som står honom eller henne nära.
Den som ger stödet ska sörja för att personens egen vilja och egna önskemål utreds så noggrant som möjligt. Med beaktande av detta kan den som ger stödet dock till exempel föreslå eller besluta att prova på en aktivitet, så att personen med funktionsnedsättning får erfarenheter och därigenom kan uttrycka eller visa vad han eller hon tycker om. Den som ger stöd kan också till exempel sköta de praktiska arrangemang i anslutning till aktiviteten, såsom köp av biljetter eller transport till destinationen.
Särskilt stöd för delaktigheten ska ordnas antingen
- utanför hemmet eller
- helt eller delvis hemma hos personen med funktionsnedsättning, om detta är ett alternativ som motsvarar personens önskemål eller intresse.
Det särskilda stödet för delaktigheten är i första hand avsett för att trygga interaktion och delaktighet utanför hemmet. Om personen med funktionsnedsättning visar att han eller hon hellre vill tillbringa tid hemma eller om det av en orsak som beror på funktionsnedsättningen eller sjukdomen inte är bra att lämna hemmet, ska särskilt stöd för delaktigheten också beviljas i det egna hemmet.
I praktiken kan stöd som ges i hemmet vara till exempel kommunikation med hjälp av olika tekniska anordningar, utövande av konst eller idrott, matlagning eller bakning. Hobbyverksamhet kan vara aktiv eller småskalig verksamhet för eget nöjes skull.
Mängden särskilt stöd för delaktigheten
En person med funktionsnedsättning har rätt att få särskilt stöd för delaktigheten i minst 30 timmar per månad från början av 2027, om hen inte ansöker om ett lägre timantal. Före detta har en person med funktionsnedsättning rätt att få särskilt stöd för delaktigheten i
- minst 10 timmar i månaden från lagens ikraftträdande under 2025.
- minst 20 timmar i månaden under 2026.
Utgångspunkten är det stödbehov som antecknats i klientplanen för personen med funktionsnedsättning. Hur en person med funktionsnedsättning kommunicerar och använder kommunikationshjälpmedel i interaktionen ska beaktas när man bedömer och fattar beslut om innehållet i och omfattningen av särskilt stöd för delaktigheten och sättet på vilket stödet ges. Ju mindre möjligheter en person med funktionsnedsättning har, desto svårare är det för personen att bli delaktig ens i sin egen närmaste krets och desto större är hotet att bli marginaliserad. Därför måste det särskilda stödet för delaktigheten utökas för personer med funktionsnedsättning som har större utmaningar med interaktionen.
Mängden stöd och innehållet i det särskilda stödet för delaktigheten samt sättet att genomföra stödet påverkas också av det individuella behovet personen med funktionsnedsättning har av att delta och å andra sidan omfattningen på det stöd som behövs för att förverkliga delaktigheten. Om en person med funktionsnedsättning till exempel behöver hjälp med alla dagliga sysslor och kommunikationsmetoderna är begränsade, tar det tid att reda ut rutinerna i vardagen och personens vilja. Därför måste så mycket stöd för delaktigheten beviljas att personen med funktionsnedsättning faktiskt kan dra nytta av servicen.
Mängden stöd och stödets innehåll och hur det tillhandahålls ska utöver de begräsningar i funktionsförmågan som personen med funktionsnedsättning har vara beroende av omvärlden och livsmiljön och till exempel av personens tidigare upplevelser av delaktighet. Att prova på nya saker kräver ofta mer tid än till exempel regelbundna hobbyer. Dessutom ska man beakta de egna önskemål som personen med funktionsnedsättning har och personens livssituation.
Lagen om funktionshinderservice 12 § (Finlex)
Lagen om funktionshinderservice 42 § (Finlex)
Genomförande av särskilt stöd för delaktigheten
När beslut fattas om mängden stöd och om innehållet i och sättet att tillhandahålla särskilt stöd för delaktigheten, ska det behov av individuell hjälp och individuellt stöd som antecknats i klientplanen för personen med funktionsnedsättning, personens egna önskemål, livssituation och övriga servicehelhet beaktas. I beslutet ska mängden stöd, stödets innehåll och det sätt på vilket stödet tillhandahålls antecknas.
Lagen om funktionshinderservice 13 § (Finlex)
Vem kan tillhandahålla särskilt stöd för delaktigheten?
Särskilt stöd för delaktigheten tillhandahålls i första hand av en sådan yrkesutbildad person som avses i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården eller i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) eller av en person som avlagt någon annan lämplig examen.
Lagen om funktionshinderservice 13 § (Finlex)
Annan lämplig examen kan till exempel vara en examen inom pedagogik, motion eller konst, som skulle vara till nytta för att stöda delaktigheten för en person med funktionsnedsättning.
Den person som tillhandahåller stöd ska dock alltid ha sådan kompetens som motsvarar de individuella stödbehoven hos personen med funktionsnedsättning. Det är viktigt att den person som ger stöd har tillräcklig utbildning eller åtminstone lämplig erfarenhet för uppgiften, eftersom många personer som behöver särskilt stöd för delaktigheten inte kommunicerar med tal och kan ha många slags särskilda behov som hänför sig till funktionsnedsättningen. Därför ska en yrkesutbildad person inom socialvården eller hälso- och sjukvården eller någon annan person som avlagt en annan lämplig examen alltid i första hand väljas till uppgiften.
I andra hand tillhandahålls särskilt stöd för delaktigheten av en person som annars i och med sin kompetens är lämplig för uppgiften och som kan svara mot de behov som personen med funktionsnedsättning har.
Lagen om funktionshinderservice 13 § (Finlex)
Erfarenhet av att arbeta med personer med funktionsnedsättning i praktiken och till exempel kommunikationsfärdigheter kan ge goda färdigheter att stöda interaktionen och delaktigheten hos personer med funktionsnedsättning. Vid valet av person ska man även beakta säkerheten och att personen med funktionsnedsättning är i sårbar ställning.
Motsvarande faktorer som påverkar mängden stöd som behövs och dess innehåll samt sättet det tillhandahålls på påverkar också kompetenskraven för den person som tillhandahåller stödet.
Personens egen vilja och önskemål ska utredas
Den som tillhandahåller särskilt stöd för delaktigheten ska vid planeringen och genomförandet av verksamheten sörja för att personens egen vilja och egna önskemål utreds så noggrant som det är möjligt med hjälp av de kommunikationssätt som personen med funktionsnedsättning använder.
Lagen om funktionshinderservice 13 § (Finlex)
Eftersom syftet med det särskilda stödet för delaktigheten är att säkerställa att varje person med funktionsnedsättning kan få individuellt stöd för delaktigheten som ges av en annan person, behöver personen med funktionsnedsättning inte ens med stöd själv kunna uttrycka sin önskan om stödets innehåll. Vid behov ska en persons vilja och individuella behov utredas med hjälp av närstående till personen med funktionsnedsättning eller andra som känner personen väl. Om det inte går att på förhand utreda de egna önskemålen hos en person med funktionsnedsättning, är det också möjligt att i praktiken prova vad han eller hon tycker om. Det viktigaste är att den egna viljan hos en person med funktionsnedsättning utreds med alla till buds stående medel och att bristande förmåga att utforma eller uttrycka sin vilja inte hindrar honom eller henne från att få service.
Källor
Lag om funktionshinderservice 675/2023 (Finlex)
Social- och hälsovårdsutskottets betänkande ShUB 52/2022 rd (Riksdagen)