Myndigheter och tillsyn inom funktionshinderområdet
Sidans innehåll
- Social- och hälsovårdsministeriet SHM
- Institutet för hälsa och välfärd THL
- Valvira – Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
- Regionförvaltningsverket RFV
- Välfärdsområdena
- Tillsynen på Åland
Social- och hälsovårdsministeriet – SHM
Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) ansvarar för planeringen, styrningen och verkställigheten av social- och hälsopolitiken i Finland. SHM är en del av statsrådet och säkerställer människornas funktionsförmåga, utkomst och tjänster.
SHM:s strategiska vision är ett samhälle med god sammanhållning och hållbar välfärd. Detta eftersträvas genom människors aktiva delaktighet, hållbar finansiering, hållbar välfärd i arbetets brytningsskede, en trygg och välmående livs- och arbetsmiljö samt samordnade tjänster och förmåner.
SHM
Funktionshinderservice och stödåtgärder (SHM)
Institutet för hälsa och välfärd – THL
Institutet för hälsa och välfärd (THL) är ett självständigt statligt expert- och forskningsinstitut som främjar människornas välfärd, hälsa och säkerhet. THL lyder administrativt under social- och hälsovårdsministeriet (SHM).
THL:s utför forsknings- och expertarbete, för att förebygga sjukdomar och sociala problem, utveckla välfärdssamhället samt stöda social- och hälsovårdssystemet och den sociala tryggheten.
THL är med och utvecklar och genomför en systematisk datainsamling om funktionshinderservice. Olika slags forsknings- och utvecklingsprojekt hjälper att utveckla servicesystemet samt den sociala jämlikheten utifrån ett funktionshinderperspektiv.
Valvira – Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till Social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde.
Valvira övervakar socialvårdens verksamhet på riksnivå. Regionförvaltningsverken övervakar verksamheten inom sina respektive områden. Valvira övervakar verksamheten vid verksamhetsenheterna inom socialvården både i den offentliga och privata socialvården. Tillsynen är antingen planenlig eller reaktiv, dvs. övervakning i efterhand.
Valvira beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet. Närmare information om arbetsfördelningen mellan Valvira och regionförvaltningsverken får du till exempel på webbsidorna som gäller anmärkningar och klagomål.
- Valvira
- Det riksomfattande tillsynsprogrammet för social- och hälsovården (Valvira)
- Utredningar och statistik av tillsynen över social- och hälsovården (Valvira)
Regionförvaltningsverket RFV
Regionförvaltningsverket (RFV) är socialvårdens regionala styrnings-, tillstånds- och tillsynsmyndighet. RFV ser till att befolkningen får goda socialvårdstjänster. RFV sköter tillstånd och anmälningar för privata producenter av socialservice (bevilja tillstånd och registrera socialserviceverksamhet).
Regionförvaltningsverket styr och har tillsyn över både kommunala och privata socialvårdstjänster. Klagomål som rör socialvårdstjänster behandlas av RFV. Det är möjligt att få råd av regionförvaltningsverket, om det finns allvarliga fel eller brister i servicen eller kvaliteten, eller om en klient behandlas osakligt.
Välfärdsområdena
Välfärdsområdena är självstyrande områden som från och med ingången av 2023 ansvarar för ordnandet av såväl social- och hälsovårdstjänster som räddningsväsendets uppgifter.
Det finns sammanlagt 21 välfärdsområden. Dessutom ansvarar Helsingfors stad för ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet inom sitt område. I Nyland ansvarar HUS-sammanslutningen för ordnandet av den specialiserade sjukvården.
Välfärdsområdenas uppgifter och verksamhet (Finansministeriet)
Tillsynen på Åland
Tillsynen på Åland har delad behörighet och organisation gällande tillsynen av funktionshindersärenden:
- Statens ämbetsverk på Åland
- Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM)
- Socialvårdsbyrån vid Ålands landskapsregering ansvarar för en övergripande övervakning
Tillsynen inom socialvården underställd åländsk lagstiftning regleras i:
- Landskapslag 2020:13 om socialvårdens förvaltning och tillsyn på Åland (Ålex)
- Landskapslag 2012:36 om tillämpning i landskapet Åland av lagen om privat socialservice (Ålex)
- Landskapslag 2020:12 om socialvård (Ålex)
Statens ämbetsverk på Åland
Till den del ärendena ligger under rikets behörighet ska Statens ämbetsverk sköta om tillsynen. Statens ämbetsverk på Åland är en allmän statlig regional myndighet som lyder under finansministeriet. Ämbetsverket sköter de uppgifter som enligt särskilda stadganden ankommer på ämbetsverket i egenskap av förvaltningsmyndighet med de begränsningar som på Åland föranleds av uppdelningen av förvaltningen mellan riket och självstyrelsemyndigheterna.
Statens ämbetsverk på Åland
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM)
Till den del ärendet ligger under Ålands behörighet så är det Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) som handlägger tillsynen beträffande den offentliga och tillståndspliktiga privata socialvården.
ÅMHM är sedan 1.1.2014 tillsynsmyndighet för den offentliga och privata socialvården på Åland. I området ingår både kommunalt socialarbete och faktisk verksamhet inom äldreomsorg, specialomsorg, handikappservice, missbrukarvård, närståendevård och barnskydd. Med socialarbete räknas service- och beslutsprocesser gällande socialservice, utkomststöd, sociala understöd och med dessa sammanhängande funktioner. ÅMHM är också tillståndsmyndighet för den privata socialvården.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM)
Från och med 1.1.2021 överfördes barnomsorgen från socialvården till utbildningsväsendet. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet är tillsynsmyndighet för den kommunala och den privata barnomsorgen.
Socialvårdsbyrån vid Ålands landskapsregering ansvarar för en övergripande övervakning
Socialvårdsbyrån vid landskapsregeringen ansvarar för strategisk styrning, information och handledning inom områdena. Socialvårdsbyrån verkar för välbefinnandet hos människor och tillgången till likvärdig och trygg socialvård på Åland genom lagstiftning, övergripande planering och övervakning samt utvecklingsarbete beträffande utkomstskydd, främjande av social välfärd och förebyggande av sociala problem.
Socialvårdsbyrån vid Ålands landskapsregering (Ålands landskapsregering)
På Ålands landskapsregerings hemsida kan du hitta mer info om tillvägagångssätt vid missnöje med vård och omsorg, inom socialvården eller hälso- och sjukvården.
- Missnöjd med socialvården (Ålands landskapsregering)
- Missnöjd med hälso- och sjukvård (Ålands landskapsregering)
Läs mer på sidan Lagstiftning på Åland gällande organiseringen av servicen och avvikelser från finsk lagstiftning och praxis.
Lagstiftning på Åland
Funktionshinderpolitik och -service (SHM)
Det riksomfattande tillsynsprogrammet för social- och hälsovården (Valvira)
Välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab betjänar välfärdsområdenas förtroendevalda, tjänsteinnehavare och arbetstagare: rådgivning och förändringsstöd inom social- och hälsovården.
Välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab (HYVIL)
Åland har egen tillsynsenhet och eget kommunalförbund med alla åländska kommuner som medlemmar och med uppdrag att sköta specialomsorgen.
Tillsynen på Åland har delad behörighet gällande tillsynen av funktionshindersärenden:
Specialomsorg på Åland
Kommunernas socialtjänst, Åland
Läs också: Lagstiftning på Åland