De grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna
Internationella avtal
I den finländska funktionshinderspolitiken avspeglas att uppfattningen om begreppet funktionshinder har förändrats under de senaste årtiondena. Numera betonas det att personer med funktionsnedsättning ska ha samma rätt som andra människor till att de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna tillgodoses.
Mänskliga rättigheter är universella rättigheter, som tryggats genom internationella avtal och som Finland har förbundit sig att följa. I Finland är de mänskliga rättigheterna skrivna i grundlagen, som garanterar alla medborgare samma grundläggande rättigheter och likvärdighet.
Att trygga de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna är en uppgift för det allmänna (staten och kommunerna). Mer exakt fastställs skyldigheterna med stöd av materiell sociallagstiftning, exempelvis med stöd av handikappservicelagen. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården har också betonats i lagstiftningen. I samband med revideringen av grundlagen betonades att det allmännas skyldighet är att främja en faktisk jämlikhet i samhället.
Mänskliga rättigheter
Mänskliga rättigheter är fundamentala rättigheter som hör till alla människor i världen. De tillhör alla människor särskilt och på samma sätt.
De mänskliga rättigheterna har tre viktiga dimensioner:
- universalitet,
- odelbarhet och
- grundläggande betydelse.
Mänskliga rättigheter definieras förutom i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (1948) också i olika människorättsavtal. Alla senare avtal grundar sig ändå på principerna i deklarationen.
Människorättsavtalen är även juridiskt bindande för de stater som har godkänt avtalen. Avtalsstaterna förbinder sig att trygga vissa rättigheter för sina egna medborgare och även för övriga människor i landet.
Att FN:s generalförsamling 2006 godkände konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD) innebar ett stort steg framåt. Målet med konventionen är att garantera personer med funktionsnedsättning jämlikhet och att förbjuda all slags diskriminering.
Avtalet trädde internationellt i kraft 2008. Finland undertecknade FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning år 2007 och ratificerade den 2016.
Sanna Ahola, specialist
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mänskliga rättigheter (på finska, Finlands FN-förbund)
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (på finska, pdf 357 kb)
Finlands FN förbund
Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning/Convention on the Rights of Persons with Disabilities. (på svenska och engelska) (pdf 459 kb, FN)
Utrikesdepartementet i Sverige
FN och mänskliga rättigheter
Office of the High Commisioner for Human RightsUnited Nations (på engelska, FN)
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, CRPD
CRPD - Convention on the Rights of Persons with Disabilities (på engelska)
United Nations, Human Rights Office of the High Commissioner