Nybyggen och grundrenovering

Nybyggen

Vid nybyggen ska man vid planeringen beakta alla ändamålsenliga lösningar med tanke på funktionshindret eller sjukdomen. När nybyggen medför extra kostnader på grund av funktionshinder ska de till skäliga delar ersättas när de är nödvändiga.

Ett nybygge kan bli ersättningsgillt när behoven hos en person med funktionsnedsättning har förändrats, till exempel om funktionsnedsättningen eller sjukdomen har förvärrats eller omständigheterna i övrigt har förändrats.

Kostnader för ett nybygge kan ersättas som ändringsarbeten i bostaden, om de hjälpmedel som personen behöver på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom kräver särskilda förvaringsutrymmen eller om underhållet av dem kräver ändringsarbeten i bostaden.

HFD 31.3.1992 L 1262

I detta fall ansökte man om ersättning för kostnader för utbyggnad av en byggnad. De sökande hade en dotter med svår funktionsnedsättning och utvecklingsstörning, och för att säkerställa förvaringen av rehabiliteringsutrustningen samt rörelseförmågan och vården hade man beslutat att förstora byggnaden med ca 12,5 m2.

Socialnämnden avslog ansökan med motiveringen att endast ändringar i de inre lösningarna bör ersättas med stöd av handikappservicelagen och inte nybyggen genom vilka bostadsytan ökar.

Länsrätten förkastade besvären med motiveringen att man i ärendet inte lämnat in en sådan utredning med stöd av vilken utbyggnaden skulle betraktas som nödvändiga ändringsarbeten i bostaden på grund av dotterns funktionsnedsättning eller sjukdom. Högsta förvaltningsdomstolen ändrade inte socialnämndens eller länsrättens beslut.

Uleåborgs LR 10.12.1991 L 825/I

I detta fall ansökte man ersättning för kostnader som ändringsarbeten i bostaden för byggandet av en entréhall och trappor orsakat. Socialnämnden avslog ansökan med motiveringen att verandan är tillräcklig för att förhindra att is och snö samlas vid ytterdörren och således underlättar passagen.

Länsrätten ansåg att även undanröjandet av hinder i bostadens närmaste omgivning betraktades som ändringsarbeten i bostaden. Syftet med ersättningen för ändringsarbeten i bostaden är att underlätta ett självständigt boende för en person med svår funktionsnedsättning och undanröja de olägenheter i boendet som funktionsnedsättningen orsakar.

Eftersom skäliga kostnader för nödvändiga ändringsarbeten skulle ersättas och man i detta fall beaktade arten av den sökandes funktionsnedsättning och det relaterade behovet, ansåg länsrätten att den sökande inte nödvändigtvis behövde en yttre entréhall med trappor för att klara av de funktioner som hör till normal livsföring.

Det räckte med att bygga en veranda, eftersom den underlättade passagen tillräckligt för att trygga det nödvändiga behovet hos personen med funktionsnedsättning. Andra i sig befogade kostnader skulle inte ersättas, eftersom de inte ansågs vara nödvändiga. 

Grundrenovering

Enligt handikappservicelagen kan ersättning för grundrenovering i allmänhet inte beviljas. I regel är grundrenoveringar nödvändiga oberoende av vem som bor i huset, och de kan inte ens delvis betraktas som nödvändiga ändringsarbeten på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom enligt handikappservicelagen.

Om en person med funktionsnedsättning vill bygga en reservutgång för att förbättra brandsäkerheten i sin bostad, till exempel ett egnahemshus, handlar det om grundrenovering vars kostnader i regel inte omfattas av handikappservicelagen.

Kostnader av grundrenoveringskaraktär kan exceptionellt bli ersättningsgilla, åtminstone då omständigheterna för och behoven hos en person med funktionsnedsättning har ändrats så att kostnaderna uttryckligen beror på personens funktionsnedsättning eller sjukdom.

HFD 15.3.2000 L 553

I detta fall ansökte man om ersättning för ändringsarbeten i bostaden som gick ut på att avlägsna mögelskadade konstruktioner och reparation av fuktskador i ett egnahemshus. Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att dessa kostnader avsåg sådan grundrenovering som inte kunde betraktas som nödvändiga ändringsarbeten på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom.

Nylands LR 25.9.1999 L 866/6 

Länsrätten ansåg inte att en vattenskada som inträffat i en bostad till en person med svår funktionsnedsättning eller de relaterade kostnaderna som ändringsarbeten i bostaden enligt handikappservicelagen.