Ersatta ändringsarbeten i bostaden

Enligt 12 § i handikappserviceförordningen beviljas ersättning för sådana ändringsarbeten i en bostad som är nödvändiga på grund av funktionshindret eller sjukdomen, såsom

  • breddning av dörrar,
  • byggande av ramper,
  • installation av badrum, WC och vattenledning,
  • ändring av fasta inventarier och utbyte av byggnads- och inredningsmaterial, samt
  • andra motsvarande byggnadsarbeten i den handikappades varaktiga bostad.

Enligt förordningen betraktas som ändringsarbete i bostad också planering av ändringsarbetena (eventuella expertutlåtanden och byggnadsritningar) samt avlägsnande av hinder i bostadens närmaste omgivning.

I rättspraxis har bland annat följande ändringsarbeten i bostaden vara ersättningsgilla:

  • installation av avlopp,
  • installation av vattenledning inklusive elarbeten,
  • installation av persienner för synskadade för att förhindra bländning,
  • plattläggning i badrummet,
  • nödvändiga rivningsarbeten i toaletter och badrum, ytarbeten, VVS- och elarbeten, inventarier och golvvärme,
  • byte av fönster,
  • installation av telefon- och tv-kablar till sovrum,
  • skyddsräcken vid ingångar etc.

Reparation av sanitetsutrymmen har ersatts i enlighet med de krav som funktionshindret ställt. Om bostaden redan har tillräckliga tvättutrymmen som personen med funktionsnedsättning kan använda, har ersättning för ändringsarbeten inte beviljats andra tvättutrymmen.

Om bostaden har andra tillräckliga lösningar för skötseln av den personliga hygienen kan ersättning för till exempel ändringsarbeten i bastun eller för byggandet av bastu inte beviljas.

HFD 19.6.2018 T 3031 Ändringsarbeten i bostaden – Ersatta ändringsarbeten – Ombyggnad – Kommunens tillämpningsanvisningar

A ansökte om ersättning för ändringsarbeten i bostaden enligt handikappservicelagen för att bygga tvättrum och WC. Kommunen avslog ansökan då man enligt huvudregeln i kommunens tillämpningsanvisningar inte ersätter kostnaderna för extra kvadratmeter i ett nybygge.

Förvaltningsdomstolen upphävde kommunens beslut och återförvisade ärendet till kommunen. Enligt förvaltningsdomstolen var det ostridigt att A enligt tidigare nämnda bestämmelser var en person med svår funktionsnedsättning, som kommunen skulle ersätta för skäliga kostnader orsakade av nödvändiga ändringsarbeten i bostaden samt anskaffning av redskap och anordningar i bostaden. Förvaltningsdomstolen ansåg med stöd av utredningen i ärendet att det nuvarande tvättrummet i A:s bostad inte var tillräckligt för att A skulle klara de funktioner som hör till normal livsföring och att byggandet av ett duschutrymme i anslutning till A:s hus ska betraktas som sådana ändringsarbeten, vars skäliga kostnader kommunen ska ersätta.

HFD avslog kommunens besvär. I besväret ansågs, baserat på den framlagda utredningen i ärendet, att byggandet av ett duschutrymme i anslutning till A:s hus i huvudsak var fråga om ändringsarbeten i form av en ombyggnad som höjde boendestandarden, som inte kan ersättas med stöd av handikappservicelagen. I samband med ombyggnad kan man dock även genomföra sådana ändringsarbeten som föranleds av de på grund av A:s funktionsnedsättning nödvändiga ändringar som avses i handikappservicelagen och -förordningen och vars skäliga kostnader kommunen ska ersätta. Ärendet återförvisades till kommunen för utredning av de kostnader som kommunen enligt dessa bestämmelser ska ersätta.

HFD 19.6.2018 L 3031 (pdf 120 kb – på finska)

HFD 19.10.2016 T 4403 – Ändringsarbeten i bostaden – Nödvändighet – Belysning

A ansökte om ersättning för ändringsarbeten i bostaden enligt handikappservicelagen för kostnaderna för att ändring belysningen. Kommunen avslog ansökan.

Förvaltningsdomstolen upphävde kommunens beslut och återförvisade ärendet till kommunen. A bodde i en hyresbostad i ett servicehus som var att betrakta som A:s stadigvarande bostad. A hade ansökt om ändringar av bostadens belysning enligt rekommendationerna från rehabiliteringshandledaren vid rehabiliteringspolikliniken för ögonsjukdomar. Den nya belysningen som A yrkade på ansågs vara ändringsarbeten i bostaden. Kommunen hade inte utrett A:s individuella behov av ändringsarbeten i bostaden. När kommunen prövade ärendet på nytt skulle den beakta A:s funktionsförmåga och individuella behov för ändringsarbeten i bostaden.

Kommunen anförde besvär hos högsta förvaltningsdomstolen och framställde följande: Anskaffning och installation av allmänbelysning är enligt kommunen inte sådana ändringsarbeten i bostaden som är nödvändiga med hänsyn till personens funktionsnedsättning och som avses i handikappservicelagen. A bodde i ett servicehus för äldre och personer med funktionsnedsättning, där de fysiska förhållandena som allmänbelysningen enligt kommunens uppfattning borde motsvara förändringar i klienternas behov. Kommunen ansåg att det var orimligt att ålägga kommunen att bekosta allmänbelysningen i servicehus.

Högsta förvaltningsdomstolen avslog kommunens besvär.

HFD 19.10.2016 L 4403 (pdf 83 kb – på finska)

Åbo och Björneborgs LR 16.1.1997 L 17/2

En person med svår funktionsnedsättning ansökte om ersättning för ändringsarbeten i bostaden för att bygga ut toaletten i bostadsvåningen i ett egnahemshus och ändra den till badrum för funktionshindrade. De egentliga tvättutrymmena låg på nedre våningen, och sökanden kunde inte använda dem.

Länsrätten ansåg att möjligheten att tvätta sig varje dag i hemmet ingick i de funktioner som hör till normal livsföring. Kommunen hade för sökanden ordnat en möjlighet att tvätta sig en gång i veckan på ett dagsjukhus, men enligt sökanden var det inte tillräckligt eller lämpligt. Den klagande hade rätt att få ersättning för de ändringsarbeten i bostaden som var nödvändiga för att personen skulle kunna tvätta sig i hemmet.