Informationshantering inom läkemedelsbehandling

I informationshanteringen inom läkemedelsbehandlingen behövs information om patientens recept samt om andra läkemedelspreparat som patienten eventuellt fått under behandlingen. I informationshanteringen inom läkemedelsbehandlingen ingår i framtiden också medborgarens möjlighet att elektroniskt lagra information om de läkemedelspreparat som hen själv använder.

Nuläget för informationshanteringen inom läkemedelsbehandling

Patienternas alla recept lagras numera i Receptcentret, men till exempel medicineringsuppgifter från avdelningsvård och andra medicineringsuppgifter som ges till patienten kan vara lagrade i Patientdataarkivet eller enbart i organisationens eget patientdatasystem.

Information som sparats i olika arkiv finns inte tillgänglig som en elektronisk sammanställning för hälso- och sjukvården eller för patienten själv. Därför finns det inom social- och hälsovården inte alltid aktuell information om vilka läkemedel patienten använder. Egenvårdsläkemedlen syns inte heller för läkaren när hen bedömer patientens medicinering.

THL utvecklar informationshanteringen inom läkemedelsbehandling i Kanta-tjänsterna

Kanta-tjänsternas medicineringsprojekt sammanställer nationellt uppgifter om läkemedelsbehandlingen och utvecklar en riksomfattande Kanta-medicineringslista och elektroniska tjänster som främjar utnyttjandet av den. Även medborgarnas och personalens möjligheter att identifiera problem i läkemedelsbehandlingen främjas. 

Digitala lösningar, såsom Kanta-medicineringslistan, förbättrar vårdpersonalens möjlighet att få en helhetsbild av patientens medicinering. Även patientens möjlighet att hantera sina egna medicineringsuppgifter förbättras.

Informationshanteringen inom läkemedelsbehandlingen främjas avsevärt under de kommande åren. Målet är att alla medicineringsuppgifter i fortsättningen sparas i Receptcentret. I det centraliserade arkivet får yrkesutbildade personer och apotek som deltar i läkemedelsbehandlingen nödvändig information.

Syftet är också att ge medborgaren möjlighet att spara information om egenvårdsläkemedel samt få information om alla läkemedel som ordinerats och getts till hen via MittKanta.

Omfattande samarbete inom informationshantering inom läkemedelsbehandling

Centrala samarbetspartner:

  • centrala myndigheter, såsom FPA, Fimea, Valvira och SHM
  • apoteks- och patientdatasystemleverantörer
  • aktörer inom social- och hälsovården
  • aktörer inom läkemedelsbranschen

THL ansvarar för att godkänna de funktionella definitionerna och utarbeta nationella verksamhetsmodeller. THL stöder och handleder också i ibruktagandet.
 

PÅ ANDRA WEBBPLATSER

Till Kanta-tjänsten hör recept och recepttjänst (kanta.fi)