Influenssarokotusten suunnittelu ja järjestäminen
Hyvinvointialueen on järjestettävä kansallisen rokotusohjelman mukaiset influenssarokotukset. Rokotusohjelman influenssarokotuksista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa rokotuksista (149/2017, jäljempänä rokotusasetus). Influenssarokotusten järjestäminen perustuu huolelliseen suunnitteluun.
Tällä sivulla:
- Mitä influenssarokotusten suunnittelussa ja järjestämisessä on hyvä huomioida?
- Yhteistyö on tarpeellista influenssarokotusten toteuttamisessa
- Paikalliseen tiedottamiseen kannattaa panostaa
- Rokotteiden jakelu ja tilaaminen - ei saa hamstrata
- Kaikki rokotteet käyttöön
- Rokotteiden käyttöä ja hävikkiä on syytä seurata
- Influenssarokotusten toteutumista kannattaa seurata
Mitä influenssarokotusten suunnittelussa ja järjestämisessä on hyvä huomioida?
Hyvinvointialue voi järjestää kansallisen rokotusohjelman influenssarokotukset itse tai yhteistyössä muiden hyvinvointialueiden kanssa. Hyvinvointialue voi myös tarvittaessa tehdä sopimuksen yksityisen palveluntuottajan kanssa influenssarokotusten toteuttamiseksi.
Perehdy ohjeisiin, jotka koskevat myös influenssarokotusten järjestämistä:
Rokotusten järjestäminen hyvinvointialueella
Katso lisäksi yleiset ohjeet koskien rokotusten suunnittelua ja niiden asianmukaista järjestämistä:
THL tiedottaa ja antaa ohjeistuksia influenssarokotuksista syksyn ja talven aikana. Tiedonkulku hyvinvointialueen sisällä kannattaa suunnitella huolellisesti. On tärkeää, että THL:n ohjeistukset välitetään hyvinvointialueella kaikille niille tahoille ja ammattilaisille, jotka toteuttavat influenssarokotuksia.
- Influenssarokotteen ottamisen tulisi olla mahdollisimman helppoa. Rokotus kannattaa antaa kohderyhmään kuuluvalle muun käynnin yhteydessä aina, kun se on mahdollista.
- Lasten rokotuksiin tarvitaan rokottajia, joilla on kokemusta lasten rokottamisesta.
Katso: Vinkkejä lasten influenssarokotuksiin - Rokotuksia pitäisi järjestää niin pitkään kuin se suinkin on mahdollista. Myös influenssaepidemian aikana voi ja kannattaa rokottaa, sillä epidemia etenee vaiheittain alueellisesti. Eri influenssavirustyypit voivat olla liikkeellä myös eri aikaan.
Katso myös: Koronarokotusten järjestäminen
Yhteistyö on tarpeellista influenssarokotusten toteuttamisessa
Influenssarokotuksia annetaan monelle eri kohderyhmälle.
Kenelle ilmainen influenssarokote?
Hyvinvointialueen kannattaa miettiä minkälaisia tiloja, toimintoja ja yhteistyökumppaneita alueella on ja miten niiden avulla pystytään parhaiten järjestämään tehokas, tarpeen mukaan muuntuva ja eri kohderyhmät eri keinoin tavoittava rokotustoiminta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstön rokotuksissa on hyvä tehdä yhteistyötä työnantajien ja työterveyshuollon toimijoiden kanssa. Korkeakouluopiskelijoiden rokotusten toteuttamisessa hyvinvointialueen kannattaa tehdä yhteistyötä YTHS:n kanssa.
- Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön influenssarokotukset
- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön influenssarokotuksista kysyttyä
- Opiskelijoiden rokotukset
Rokotukset on hyvä suunnitella yhteistyössä eri tahojen kanssa siten, että tarvittaessa toimintaa pystytään muuntamaan joustavasti tilanteen mukaan. Paikallisella tasolla influenssarokotusten toteuttamista koskevien ohjeistusten tulisi olla selkeitä. Kannattaa varmistaa, että eri toimintayksiköitä ja eri tahoja varten tehty ohjeistus välittyy kaikkiin yksittäisiin toimipisteisiin.
- On tärkeää, että sairaala-apteekit ja lääkekeskukset osallistuvat suunnittelutyöhön. Tällä varmistetaan, että rokotusten toteuttamisessa huomioidaan ja sovitaan myös rokotteiden jakeluun, rokotehävikkiin ja käyttämättä jääneiden annosten seurantaan ja raportointiin liittyvät asiat.
- Sairaala-apteekit ja lääkekeskukset voivat toimittaa kansallisen rokotusohjelman rokotteita yksityiselle palveluntarjoajalle, jos hyvinvointialue on tehnyt yksityisen palveluntarjoajan kanssa sopimuksen hyvinvointialueen vastuulla olevien influenssarokotusten toteuttamisesta.
- Hyvinvointialueen on tärkeä huolehtia siitä, että rokotteita käytetään vain rokotusohjelman mukaisten kohderyhmien rokottamiseen ja että rokotukset kirjataan asianmukaisesti sellaiseen potilastietojärjestelmään, josta tieto kertyy rokotusrekisteriin (Avohilmo-tiedonsiirto).
- Ajanvarausjärjestelyillä ja paikallisella tiedottamisella on mahdollista koordinoida myös joukkorokotustyyppistä toimintaa siten, että kansallisen rokotusohjelman rokotukset kohdentuvat oikein.
Lisätietoa:
Paikalliseen tiedottamiseen kannattaa panostaa
Hyvinvointialueiden kannatta tiedottaa useiden kanavien kautta, mitkä ryhmät ovat milloinkin rokotusvuorossa sekä mistä ja milloin rokotuksen saa.
Hyvinvointialueiden on tärkeää järjestää kansalaisille neuvontaa influenssarokotuksista.
Influenssarokotuksesta kannattaa kertoa kohderyhmään kuuluvalle itselleen, hänen läheiselleen tai lapsen vanhemmalle normaalien vastaanottokäyntien ja terveystarkastusten yhteydessä myös sellaisena aikana, kun influenssarokotuksia ei järjestetä. Mukaan voi antaa esitteen. THL:n verkkosivuilla on esitteitä useille eri influenssarokotusten kohderyhmille.
Esitteet ja viestintämateriaalit influenssarokotuksista
Rokotteiden jakelu ja tilaaminen – ethän hamstraa
Rokotteet saapuvat maahan useassa erässä. THL tiedottaa syksyllä sairaala-apteekeille ja lääkekeskuksille sekä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotuksia järjestäville tahoille rokotteiden jakelun alkamisesta.
Kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteiden jakaminen aloitetaan hyvinvointialueiden sairaala-apteekeista ja suurimmista lääkekeskuksista. Tällä pyritään helpottamaan ja jouduttamaan rokotusten aloitusta.
Rokottavan tahon on syytä suunnitella rokotetilaukset omaa toimintaa vastaavasti niin, että rokotteita on riittävästi, mutta ei yli tarpeen.
Rokotteita ei saa hamstrata. Näin rokotteet riittävät kaikkialle paremmin ja vältytään turhalta hävikiltä. Rokotteiden siirtäminen rokotuspisteestä toiseen voi olla hankalaa, jopa mahdotonta.
Jos suunnittelette joukkorokotustyyppisiä tilaisuuksia, kannattaa varmistaa sairaala-apteekista tai lääkekeskuksesta, että rokotteita on saatavilla riittävästi.
Katso myös:
- Influenssarokotteiden jakelu
- Kenelle ilmainen influenssarokote?
- Pistoksena annettava influenssarokote
- Nenäsumutteena annettava influenssarokote lapselle
Kaikki rokotteet käyttöön
Influenssarokotteet jaetaan sairaala-apteekkeihin ja lääkekeskuksiin useassa erässä.
Nenäsumuterokotteilla on lyhyempi käyttöaika kuin pistettävillä rokotteilla.
Turhaa hävikkiä voidaan välttää:
- henkilökunnan perehdyttämisellä ja määrittämällä vastuuhenkilöt ja varahenkilöt
- mitoittamalla rokotteiden paikallinen tilaaminen ja jakelu vastaamaan huolellisesti kunkin toimintayksikön rokotustoimintaa
- huomioimalla edellisen kauden menekki, seuraamalla kulutusta ja tilaamalla mieluummin pienempiä annoksia tarvittaessa tiheämmin
- huolehtimalla rokotejääkaapin lämpötilaseurannasta asianmukaisesti
- varmistamalla, että rokotetilausta ollaan vastaanottamassa, kun se saapuu.
Rokotteiden säilyttämisessä ja rokotejärjestelyissä on syytä olla erityisen huolellinen. Rokotejääkaapissa saatetaan säilyttää yhtä aikaa useita eri rokotteita. Rokotejääkaappi on hyvä järjestää niin, että eri rokotevalmisteet eivät mene keskenään sekaisin.
Jokaisen rokotteita käsittelevän on tunnettava rokotteiden oikean käsittelyn periaatteet.
Rokotukset etenevät hyvinvointialueilla eri tahtia. Jos rokotteista on paikallisesti pulaa, terveydenhuollosta kannattaa olla yhteydessä omaan sairaala-apteekkiin tai lääkekeskukseen.
- Kaikki rokoteannokset olisi saatava käyttöön, ja tarvittaessa annoksia pitäisi siirtää paikallisesti.
- Sairaala-apteekki tai lääkekeskus antaa ohjeita rokotteiden kuljettamisesta ja siirtämisestä.
Rokotteiden käyttöä ja hävikkiä on syytä seurata
Kaikissa toimintayksiköissä, joissa käytetään kansallista rokotusohjelmaa varten hankittuja influenssarokotteita, on kauden aikana tärkeää pitää kirjaa hävitetyistä rokoteannoksista.
Sairaala-apteekit ja lääkekeskukset keräävät käytettyjen, hävitettyjen ja varastoon käyttämättä jääneiden rokotteiden määrät kaikilta niiltä tahoilta, joille ne ovat toimittaneet rokotteita.
Rokotuksia järjestävien ja toteuttavien tahojen kannattaa suunnitella paikallinen tiedonkeruu ja tietojen toimittaminen yhdessä sairaala-apteekkien ja lääkekeskusten kanssa. Sairaala-apteekit ja lääkekeskukset antavat tarkempia ohjeita tietojen ilmoittamiseen.
THL kerää käytettyjen, käyttämättä jääneiden ja hävitettyjen annosten tiedot sairaala-apteekeilta ja lääkekeskuksilta kuukausittain.
Influenssarokotusten toteutumista kannattaa seurata
Hyvinvointialueiden on syytä seurata influenssarokotuskattavuutta ja rokotusten toteutumista sen eri alueilla. Rokotusten kirjaamisesta ja tiedonsiirrosta huolehtiminen on tärkeää, jotta rokotusten toteutumista voi seurata ja jotta kattavuuksia voidaan arvioida.
THL seuraa influenssarokotusten kattavuutta ja raportoi niistä. Hyvinvointialueuudistus vaikuttaa rokotuskattavuuksien raportointiin.
Influenssarokotusten kattavuus