Terveystarkastukset toisella asteella

Terveystarkastus on keskustelujen, tutkimusten ja terveysohjauksen muodostama kokonaisuus. Opiskelijan oma näkemys voinnistaan, opiskelusta ja elämäntilanteestaan on keskustelun keskiössä. Keskustelun ja tutkimusten avulla saadaan kokonaiskäsitys opiskelijan terveydestä ja hyvinvoinnista. Opiskelijaa kannustetaan pohtimaan omaa hyvinvointiaan sekä tekemään terveyttä edistäviä valintoja. 

Opiskelijalle, joka opiskelee lukiossa tai toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa järjestetään terveydenhoitajan tarkastus ensimmäisenä vuonna. 

Lääkärintarkastus tehdään ensimmäisenä tai toisena opiskeluvuonna, jollei sitä ole tehty opiskelijaksi hyväksymisen yhteydessä. Lääkärintarkastus järjestetään aina ensimmäisenä opiskeluvuonna opiskelijalle, joka on erityisopetuksessa tai jonka terveydentilan ja opiskelukyvyn selvittäminen on tarpeellinen opiskelualan tai tulevan ammatin vuoksi (VNA 338/2011.)

Asevelvollisten ennakkoterveystarkastus voidaan tehdä samalla kuin opiskeluterveydenhuollon lääkärintarkastus. Tämä tehdään kutsuntavuonna. 

Terveystarkastuksen tavoitteet 

  • selvittää yhdessä opiskelijan kanssa opiskelijan elämäntilanne, elämäntavat, sosiaaliset verkostot ja opiskelu osana hyvinvoinnin kokonaisuutta
  • tukea ja vahvistaa voimavaroja
  • havaita elämäntapoihin liittyvät riskit sekä antaa ohjausta ja neuvontaa niiden vähentämiseksi
  • arvioida opiskelijan terveydentilaa opinnoista selviytymisen kannalta
  • ohjata opiskelija palvelujen piiriin, jos löytyy toimintakykyä uhkaavia tai sitä haittaavia ongelmia
  • suunnitella pitkäaikaissairauksien seuranta, hoito ja kuntoutus opiskelun ajaksi
  • selvittää erityisopiskelijan tarvitsemat kuntoutus- ja tukitoimet yhdessä oppilaitoksen ja muiden tahojen kanssa (erityisopiskelijalla tarkoitetaan opiskelijaa, jolla on peruskoulussa ollut osittainen tai täydellinen mukautus tai luokkasiirto sekä jatko-opinnoissa erityisopiskelijoiksi nimetyt)
  • selvittää seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvän terveysneuvonnan tarve
  • tiedottaa opiskeluterveydenhuollon tarjoamista palveluista
  • kiinnittää huomiota opiskelijan terveydentilan arviointiin ja neuvontaan työssä selviytymisen näkökulmasta sekä opiskelijan terveydentilasta mahdollisesti aiheutuviin terveys- ja turvallisuusriskeihin työpaikalla
  • tunnistaa erityistä tukea tarvitsevat ja järjestää heille opiskelun aikana tarvittavat tukitoimet.

Terveystarkastuksen sisällöt

Terveystarkastus on tutkimusten ja haastattelujen muodostama kokonaisuus, joka voi koostua useasta osasta.

Terveystarkastuksessa tehdään tarpeen mukaan terveydentilan perustutkimuksia

  • pituuden ja painon mittaus 
  • vyötärön ympäryksen mittaus ja siihen opastaminen 
  • verenpaineen mittaus 
  • näöntarkkuuden ja värinäön tarkastus 
  • kuulon tutkiminen. 

Yksilöllisen tilanteen mukaan voidaan käyttää erilaisia kyselylomakkeita, kuten

Terveystarkastuksessa tarkistetaan opiskelijan kansallisen rokotusohjelman mukainen suoja ja täydennetään sitä tarvittaessa. Lisäksi huolehditaan riskiryhmään kuuluvien rokotussuojasta.

Terveystarkastuksissa käytetään luotettavia, yhtenäisiä sekä valtakunnallisesti suositeltuja menetelmiä. Terveysneuvonta kuuluu olennaisena osana jokaiseen terveydenhoitajan ja lääkärin tekemään tarkastukseen. Terveystiedot tallennetaan potilaskertomuksiin. 

Tarvittaessa terveydenhoitaja ja lääkäri tekevät suunnitelman jatkotutkimuksista, tuesta ja hoidosta. Kokonaisarvio opiskelijan terveydestä ja hyvinvoinnista tehdään yhteistyössä opiskelijan ja tarvittaessa hänen perheensä kanssa.

Opiskeluterveydenhuollon esitietolomake toiselle asteelle

Opiskeluterveydenhuollon esitietolomake toiselle asteelle on julkaistu. Esitietolomake on tarkoitettu käytettäväksi ensimmäisen vuoden terveystarkastuksen yhteydessä. Lomake on pdf-muodossa ja on tarkoitettu tulostettavaksi ja täytettäväksi. Lomake on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Terveystarkastuksesta tehdään kirjaukset potilasasiakirjoihin, minkä jälkeen esitietolomakkeet voidaan hävittää.

Lisätietoa

Ammattiin opiskelevien terveystarkastukset

Ammattiin opiskelevien terveystarkastuksissa kiinnitetään huomiota opiskelijan terveydentilan arviointiin ja neuvontaan työssä selviytymisen ja alaan liittyvien terveydellisten vaatimusten ja riskien näkökulmasta. Lisäksi otetaan huomioon työelämää koskevat lait ja säädökset. 

Opiskelijoille, jotka joutuvat opiskeluaikanaan alttiiksi erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttaville töille, voidaan tehdä tarvittaessa ylimääräisiä tarkastuksia. Tarkastusten sisällöt noudattavat työterveyshuollon tarkastuksia. Työharjoittelujaksoihin liittyviä terveysvaaroja ja niihin liittyvien lisätarkastusten tarvetta voidaan arvioida yhdessä työterveyshuollon kanssa.

Lainsäädäntöä

  • työnantaja vastaa opiskelijan työturvallisuudesta työpaikalla järjestettävässä käytännön työtehtävien koulutuksessa, vaikka opiskelija ei ole työsuhteessa (531/2017) 
  • opiskelijan työhön koulutuksen yhteydessä sovelletaan työturvallisuuslakia (738/2002)
  • opiskelijoihin sovelletaan nuorista työntekijöistä annettua lakia (998/1993) 
  • työhön, jota nuori työntekijä tekee ammatillisessa koulutuksessa opettajan johdolla ja valvonnassa, sovelletaan valtioneuvoston asetusta nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä (475/2006)
  • opiskelija saa osallistua opinto-ohjelman mukaiseen alkoholijuomien tarjoiluun vasta, kun hän on täyttänyt 16 vuotta ja vain ammatillisen koulutuksen saaneen 20 vuotta täyttäneen kouluttajan ohjaamana (1102/2017).

Lisätietoa

Terveystarkastuksista pois jääneiden tuen tarve

Määräaikaisiin terveystarkastuksiin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta poisjäävien opiskelijoiden määrä ja tuen tarve tulee selvittää (VNA 338/2011). Käytännössä tuen tarvetta voidaan selvittää olemalla yhteydessä opiskelijaan. Tapauskohtaisesti voi olla tarpeen tehdä yhteistyötä muiden tahojen kuten oppilaitoksen opiskeluhuollon muiden toimijoiden kanssa.

Toimintayksiköihin suositellaan laadittavaksi toimintaohje terveystarkastuksista poisjäävien tuen tarpeen selvittämiseksi.

Maahanmuuttajien terveystarkastukset

Erittäin korkean tuberkuloosi-ilmaantuvuuden (≥150/100 000) maista kotoisin oleville maahanmuuttajille tulee järjestää vapaaehtoinen tuberkuloosin seulontatutkimus, mikäli Suomessa oleskelun kesto on todennäköisesti yli kolme kuukautta.

Seulontatutkimus koostuu sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan suorittamasta alkuhaastattelusta kahden kuukauden kuluessa maahan tulosta sekä samalla käyntikerralla tai mahdollisimman pian sen jälkeen järjestetystä keuhkojen röntgenkuvauksesta. Seulonta voidaan yhdistää opiskeluterveydenhuoltoon liittyvään muuhun käyntiin, mikäli tämä toteutuu kahden kuukauden kuluessa maahantulosta. Seulonnan tulisi olla henkilölle maksutonta.