Tiedotteet ja uutiset
-
Isät perustelevat perhevapaiden käyttöä sillä, että vanhemmuus on yhteinen asia. Työpaikoilla suhtaudutaan pääosin myönteisesti perhevapaiden käyttöön ja työelämän joustot helpottavat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Erityisesti äitien sosioekonominen asema ja kotihoidon tuen käyttö määrittävät vahvasti isien perhevapaiden käyttöä.
-
Koronapandemian aikana lisääntyneet nuorten mielenterveysongelmat eivät olleet vähentyneet kevään 2023 Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan. Erityisesti yläasteen tytöillä ongelmat lisääntyivät entisestään.
-
Sosiaalihuollon ympärivuorokautisten laitos- ja asumispalveluiden piirissä oli lähes 110 000 henkilöä vuonna 2023. Asiakasmäärä ei ole merkittävästi muuttunut edellisvuodesta.
-
Sairastavuutta ja työkyvyttömyyttä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Samoilla maantieteellisesti laajoilla hyvinvointialueilla myös kuntien väliset erot ovat suurimmat. Kaikilla alueilla sairastavuus ja työkyvyttömyys eivät kuitenkaan kulje yhtä vahvasti käsi kädessä, osoittavat Kansallisen terveysindeksin uusimmat tulokset.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) muutosneuvottelut on saatu päätökseen. THL saavutti tavoitteen 12 miljoonan euron vuotuisesta säästöstä kehyskaudella 2024–2027. Neuvotteluiden lopputuloksena tullaan irtisanomaan 93 henkilöä. Vähennettävä henkilöstömäärä on yhteensä arviolta 180 henkilöä. Loput vähennyksestä saavutetaan eläkkeelle siirtymisten ja päättyvien määräaikaisuuksien kautta.
-
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on vahvistunut peruskouluissa jonkin verran viimeisten kahden vuoden aikana, vaikka koulujen toiminnassa onkin vielä kehitettävää.
-
Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä väheni 4 prosenttia ja toimeentulotukea saaneiden henkilöiden 3 prosenttia vuonna 2023.
-
Työterveyshuolto muodostaa merkittävän osan työikäisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kokonaisuudesta. Koko maassa noin 40 prosenttia työikäisistä ja noin 70 prosenttia työllisistä käytti työterveyshuollon palveluita vuosina 2021–2022. THL:n uudet käytettävissä olevat Avohilmo-aineistot antavat oleellista lisätietoa työterveyshuollon käytöstä.
-
Terveyden edistämisen määrärahan vuoden 2025 haku on auennut. Hakuaika on 13.5.–14.6.2024.
-
Suomessa on tänä vuonna raportoitu toistaiseksi yhteensä 121 hinkuyskätapausta, joista suurin osa Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Määrä on hieman enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, mutta silti pitkälti samaa tasoa kuin ennen koronapandemiaa.
-
Vuoden 2024 TerveSos-palkinnon on voittanut toimintamalli Monialainen liikkuva tiimi Nopsajalka Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Palkinto on tunnustus tiettyyn teemaan liittyvälle innovatiiviselle tai poikkeuksellisen onnistuneelle ratkaisulle. Palkintohaku on osa vuosittain järjestettävää TerveSos-tapahtumaa. Palkintosumma on 2 000 euroa.
-
Professori Eero Kajantie Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on kutsuttu eurooppalaisen tiedeakatemian Academia Europaean jäseneksi.
-
Helsingissä käytetään pistämällä merkittäviä määriä yhä useampia eri huumeita. THL:n tuoreen ruiskuhuumejäämätutkimuksen mukaan etenkin bentsodiatsepiineihin kuuluvan alpratsolaamin ja muuntohuumeeksi luettavan synteettisen katinonin alfa-PVP:n käyttö kasvoi viimeisen vuoden aikana.
-
Joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta tehtiin lastensuojeluilmoitus vuonna 2023, määrä edelleen kasvussaJoka kuudennesta 13–15-vuotiaasta tehtiin lastensuojeluilmoitus vuonna 2023, selviää THL:n tuoreista tilastoista. Ilmoitusten määrä on kasvanut vuosittain, mutta vuonna 2023 kasvu oli poikkeuksellisen suurta.
-
Perheoikeudellisten sopimusten määrissä on selviä alueellisia eroja. Perheoikeudellisiin sopimuksiin kuuluvat sopimukset lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta ja elatusavusta.
-
THL:n arvio: Hallitusohjelman kokonaisvaikutuksissa nuorten aikuisten elämään on suuria ristiriitojaPääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma nostaa vahvasti esiin nuoret, mutta tavoitteet ja kirjaukset ovat osittain ristiriitaisia, selviää THL:n selvityksestä. Hallitusohjelmassa on THL:n asiantuntijoiden mukaan nuorten arjen kannalta positiivisia tavoitteita, mutta samalla puuttuva rahoitus tai leikkaukset tavoitteita tukevista tekijöistä voivat vesittää vaikutukset.
-
Kotipuutarhurien kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Vuonna 2023 multa oli todennäköinen tartunnanlähde viidessä legionelloositapauksessa, kun kaikkiaan tapauksia oli 54.
-
Väkivallattoman lapsuuden edistäminen edellyttää kattavaa ja laadukasta tietopohjaa lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivallasta.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa tukea terveyden edistämisen määrärahalla rahoitettavien hankkeiden valmistelijoille ja suunnittelijoille.
-
Terve Suomi -tutkimus: Työkyvyssä ja fyysisessä toimintakyvyssä merkittäviä eroja kaupunkien välilläKaupunkien välillä on suuria eroja monissa terveyden ja työkyvyn mittareissa, vahvistaa Terve Suomi -tutkimus.
Näytetään 61 - 80 / 158
- Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
- Elintavat ja ravitsemus
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
- Ikääntyminen
- Infektiotaudit ja rokotukset
- Kansantaudit
- Lapset, nuoret ja perheet
- Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
- Mielenterveys
- Sote-palvelujen johtaminen
- Sukupuolten tasa-arvo
- Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
- Väkivalta
- Toimintakyky
- Ympäristöterveys
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16 ja heinäkuussa arkisin klo 9–15.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi