Palvelun järjestäminen
Palvelun järjestäminen on sosiaalihuollon palveluprosessi, jossa palvelunjärjestäjä järjestää asiakkaalle hänen tarvitsemansa sosiaalipalvelut ja muun tuen. Palvelunjärjestäjä tekee palveluja koskevat päätökset ja vastaa siitä, että ne toteutetaan tarvittavassa laajuudessa. Asiakkaalla on hallinto- ja sosiaalihuoltolain mukaan oikeus saada asiastaan päätös.
Palvelupäätöksen tekeminen
Suuresta osasta sosiaalipalveluja tehdään päätös palvelutehtäväkohtaisella palvelupäätösrakenteella. Joillekin sosiaalipalveluille on omat sosiaalipalvelukohtaiset päätösrakenteensa. Kielteiset palvelupäätökset laaditaan näille samoille asiakirjarakenteille.
Palvelupäätöksiin merkitään luokituksen avulla sosiaalipalvelu, jota päätös koskee. Lisäksi palvelupäätökset sisältävät mm. päätöstekstin perusteluineen, päätöksen ratkaisunlajin, päätöksen voimassaoloajan sekä myönnettävän palvelun järjestämistavan. Jos palvelu on toistaiseksi voimassa, jätetään päätöksen voimassaolon päättymispäivämäärä tyhjäksi.
Yhdellä palvelupäätöksellä voi päättää vain yhdestä sosiaalipalvelusta kerrallaan. Näin toimitaan myös silloin, kun asiakas on hakenut samalla hakemuksella useaa eri sosiaalipalvelua.
Sosiaalihuollon erityispalveluissa on käytössä useita palvelutehtäväkohtaisia päätöksiä
Lastensuojelussa on käytössä omat erilliset päätösrakenteet, joilla päätetään avohuollon sijoituksesta, kiireellisestä sijoituksesta, huostaanotosta ja sijaishuollot. Vammaispalveluissa varsinaisen vammaispalvelupäätöksen lisäksi palvelutehtäväkohtaiset päätökset liittyvät erityishuoltoon. Perheoikeudellisten palveluiden päätökset käsittelevät vanhemmuuden selvittämistä, adoptioneuvontaa sekä huolto- ja tapaamisoikeus- ja elatussopimuksen vahvistamista. Rajoitustoimenpidepäätökset ovat joko lastensuojelun tai kehitysvammaisten erityishuollon käyttöön tarkoitettuja. Asiakastietomallissa on kaikille rajoitustoimenpidepäätöksille omat erilliset päätösrakenteensa.
Palvelujen järjestäminen asiakkaalle
Palvelupäätöksen tekemisen yhteydessä asiakkaalle joko järjestetään sosiaalipalvelu omana toimintana tai valitaan palveluntuottaja, jolta asiakkaan tarvitsema sosiaalipalvelu hankitaan. Palvelu voidaan järjestää myös palvelusetelillä. Järjestämistapa kirjataan palvelupäätökselle.
Palvelunjärjestäjän tehtävänä on seurata palvelun toteutusta ja huolehtia tarvittavista jatkopäätöksistä ja palvelun lopettamisesta siinä vaiheessa, kun asiakkaan palvelutarve lakkaa.