Sote-tiedonhallinnan kehittämisnäkymiä
Tällä sivulla
- Kanta-palveluiden ja THL:n tilasto- ja rekisteritoiminnan yhteensovittaminen
- Kanta-palveluja kehittämällä entistä yhtenäisempää kansallista sote-tietoa
- Kansallisen hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tietovarannon kehittäminen
- Sosiaalihuollon tiedonhallinta yhtenäistyy
- Konseptoinnit pohjustavat toteutuspäätöksiä
Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa syntyvien asiakas- ja potilastietojen kirjaamista ja tallentamista valtakunnallisiin tietovarantoihin yhdenmukaisilla sisällöillä.
Valtakunnallisia tiedonhallintapalveluja ja sote-tiedonkeruita kehitetään yhtenäisenä kokonaisuutena, jotta pystymme vastaamaan sote-palvelujärjestelmän alueellisiin ja valtakunnallisiin tietotarpeisiin laadukkaasti ja oikea-aikaisesti. Tietoja tarvitaan laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä, alueellisessa päätöksenteossa ja toiminnan kehittämisessä sekä tutkimuksen tukena.
Tiedonhallinnan kehittämistyön periaatteet:
- Kertaalleen kirjatun tiedon hyödyntäminen lakisääteisiin käyttötarkoituksiin
- tietojärjestelmien yhteentoimivuus
- palveluissa kirjatun tiedon jalostaminen myös toisiokäyttöön sopiviksi
- tiedonsiirtojen automatisointi,
- tiedollisten katvealueiden vähentäminen.
Kanta-palveluiden ja THL:n tilasto- ja rekisteritoiminnan yhteensovittaminen
Lähivuosina valmistaudumme vastaanottamaan osan nykyisistä tilasto- ja rekisteritiedoista keskitettyinä poimintoina Kanta-palveluista. Tavoitteena on helpottaa kirjaamista ja yksinkertaistaa tietovirtoja.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa kirjattavia ja Kanta-palveluihin tallennettavia tietoja sovitetaan yhteen vaiheittain THL:n tilasto- ja rekisteritoiminnassa tarvittavien tietojen kanssa. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on luopua vaiheittain erillisistä tiedonkeruista tilastoihin ja rekistereihin niiltä osin, kun tiedot saadaan ensisijaisesti Kanta-palveluiden kautta tai sote-palvelujen tuottajilta.
Yhteensovittamisessa tietosisältöjen määrittelyä ja kirjaamisohjeita yhtenäistetään. Yhtenäisesti kirjattu tieto helpottaa ammattilaisten työtä ja mahdollistaa tietoon perustuvan päätöksen teon, kun tiedon laatu paranee. Laadukas tieto tukee myös tilastojen ja rekisterien tiedon parempaa laatua.
THL tukee ja ohjeistaa sote-toimijoita, jotta käytössä olevat asiakas- ja potilastietotietojärjestelmät saadaan hallitusti toimimaan yhteen kansallisten vaatimusten kanssa. Kirjaamiskoulutukset sekä tilasto- ja rekisteritietojen tarkistaminen ovat käytännön keinoja parantaa tietojen laatua.
Kanta-palveluja kehittämällä entistä yhtenäisempää kansallista sote-tietoa
THL arvioi ja suunnittelee ennakoivasti sosiaali- ja terveydenhuollon Kanta-palvelujen kehittämistä. Kanta-palvelujen kehitystyö on osa laajempaa sote-alan tiedonhallinnan kehittämistä.
THL:n tehtävänä on laatia pidemmän aikavälin suunnitelmaa tiekartaksi, jonka pohjalta tarkennetaan yhteentoimivia tietosisältöjä ja toiminnallisuuksia.
Kanta-palvelujen seuraavat painopisteet vahvistetaan vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön, THL:n ja Kansaneläkelaitoksen yhteistyönä.
Kansallisen hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tietovarannon kehittäminen
THL rakentaa kansallisen hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon (hyte-sote) tietovarannon, joka tuo yhteen THL:n lakisääteisiä tehtäviään varten keräämiä tietoja. Tietovarannon kehittäminen yhtenäistää tietojen keräämisen ja julkaisemisen toimintamalleja.
Ensivaiheessa THL kokoaa tietovarantoon keskeisiä usean eri THL:n rekisterin hyödyntämiä ja tutkimuksellisesti merkittäviä tietosisältöjä. Tällaisia tietosisältöjä ovat esimerkiksi laboratoriotiedot ja lääketietojen kokonaisuus.
THL kehittää käyttöön samanaikaisesti myös tiedonsiirtoratkaisuja ja toimintamalleja, jotka laajentavat ja tehostavat tietosisältöjen hyödyntämistä.
Tietovarannon ensisijainen tavoite on sujuvoittaa ja nopeuttaa THL:n lakisääteisten tehtävien suorittamista. Lisäksi tietovaranto palvelee tiedontuottajia, jotka tarvitsevat laadukkaampaa ja monipuolisempaa dataa tiedolla johtamisen ja tutkimuksen käyttöön.
Kansallinen hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tietovaranto
Sosiaalihuollon tiedonhallinta yhtenäistyy
Asiakastietolaki ja määräys sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista velvoittavat valtakunnallisesti yhdenmukaisten asiakasasiakirjojen käyttöön. Laki velvoittaa sosiaalihuollon palvelunantajat liittymään Kanta-palvelujen Sosiaalihuollon asiakastietovarantoon 1.9.2026 mennessä.
Sosmeta-palvelusta löytyviä asiakirjarakenteita on noin 200 kappaletta. THL kehittää asiakasasiakirjoja ja muuta vaatimusmäärittelyä jatkossakin sosiaalihuollon tarpeet huomioiden yhteistyössä sosiaalihuollon ammattilaisten kanssa.
Sosmeta-palveluLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
THL tukee sote-organisaatioita ja sosiaalihuollon ammattilaisia rakenteisessa kirjaamisessa. Ohjauksessa huomioidaan kirjaamisen yleiset periaatteet ja lisäksi kunkin palvelutehtävän erityispiirteet.
THL on julkaissut Kanta-palveluiden käsikirjan sosiaalihuollon toimijoille, jossa ohjeistetaan esimerkiksi sosiaalihuollon asiakkuuden ja asianhallintaa sekä asiakasasiakirjojen käyttöä.
Yksityisten ja julkisen sosiaalihuollon palveluntuottajien yhteistyön tueksi on laadittu opas. Hyvinvointialueiden kannattaa käynnistää yhteistyö ostopalvelutuottajien kanssa, jotta esimerkiksi alueen sosiaalihuollon ammattilaisten kirjaamisen yhdenmukaisuus ja asiakastietovarannon käyttöönotot edistyvät.
Sosiaalihuollon tilasto- ja rekisteri tiedonkeruut siirtyvät lähivuosina hyödyntämään lähes yksinomaan Kanta-palveluihin tallennettua tietoa.
Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittäminen
Sosiaalihuollon rekisteriuudistus
Sosiaalihuollon asiakastietovaranto (kanta.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Konseptoinnit pohjustavat toteutuspäätöksiä
THL laatii konsepteja ja selvityksiä erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan kehittämisteemoista. Konseptissa analysoidaan muun muassa ratkaisuvaihtoehtojen kustannuksia, vaikuttavuutta ja toteutettavuutta.
Konseptointitarpeet nousevat yleensä hallitusohjelmakirjauksista, säädösmuutoksista, kansallisista strategioista tai ohjelmista, Kanta-tiekartoilta tai sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden ehdotuksista. Konseptit ja selvitykset THL laatii yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.
- Asiakkaan tilannekuva konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Eräiden asiakkuustietojen käsittelyn konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Hoidon seurannan tietorakenteiden konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Kysely- ja välityspalvelun jatkokehittämisen konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Käyttölokipalvelun konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Kuva-aineistojen arkiston uusien toiminnallisuuksien konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Hyvinvointitietojen ja Omatietovarannon jatkokehityksen konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Työ- ja toimintakykytiedon konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Lääkehoidon tiedonhallinnan konsepti (sähköinen julkaisu, yhteistyötilat.fi)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Lisätietoja
sotetiedonhallinta(at)thl.fi