Informationskällor

Innehåll

  • Välfärdsberättelsens minimidatainnehåll
  • Statistiktjänster för kommuner
  • Tips om sammanställande av information om ojämlikhet för kommunerna
  • Verktyg för insamling av erfarenhetskunskap till kommunerna
  • Verkningsfulla metoder för genomförandet av åtgärderna

Välfärdsberättelsens minimidatainnehåll

Minimidatainnehållet avser de uppgifter som enligt THL:s förslag minst bör ingå i välfärdsberättelsen och -planen. 

Minimidatainnehållet omfattar de indikatorer som kommunen minst bör följa upp i välfärdsberättelsen för en fullmäktigeperiod.

De flesta indikatorerna som ingår i minimidatainnehållet finns i tjänsten Sotkanet eller i andra offentliga och kostnadsfria tjänster samt i Kommunförbundets verktyg för den elektroniska välfärdsberättelsen.
Gå till Sotkanet.fiLänk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik

Minimidatainnehållet omfattar 

  • indikatorer som beskriver välfärdsläget 
  • indikatorer för åtgärder inom olika sektorer i kommunen
  • kvalitativa indikatorer för självvärdering. Syftet med dem är att uppmuntra kommunen att beskriva resurserna för och tillräckligheten av strukturerna för och samordningen av främjandet av hälsa och välfärd och till exempel resurserna för och tillräckligheten av samarbetet inom välfärdsområdet. 

Med hjälp av minimidatainnehållet kan man

  • säkerställa att vissa, separat utvalda indikatorer granskas i kommunens välfärdsberättelse för en fullmäktigeperiod
  • kontrollera att alla relevanta perspektiv har identifierats.

Undantag i användningen av minimidatainnehållet

  • I vissa fall kan en indikator som ingår i minimidatainnehållet vara irrelevant för en enskild kommun, för att fenomenet som den beskriver är så begränsat eller för att fenomenet inte ses som relevant. I detta fall görs ingen närmare granskning av indikatorn och detta anges till exempel i en bilaga till välfärdsberättelsen. På så sätt vet läsaren att utelämnandet av indikatorn har varit ett medvetet val.
  • Om en indikator för ett fenomen som upplevs som viktigt saknas i minimidatainnehållet, kan fenomenet ändå inkluderas i välfärdsberättelsen och -planen och en indikator väljas för det.
  • Om en kommun redan länge följt upp ett fenomen, för vilket det inte finns en indikator i minimidatainnehållet, bör kommunen fortsätta att följa upp fenomenet.
  • Man bör komma ihåg att kommunen planerar och följer upp även många andra lagstadgade och frivilliga program som påverkar välfärden. Indikatorerna som används i dessa bör inkluderas i arbetet med välfärdsberättelsen.

De utvalda målen kan granskas i välfärdsplanen också med andra indikatorer än i välfärdsberättelsen. Orsaken till detta kan vara till exempel att 

  • målen är detaljerade
  • målen är inriktade
  • gemensamma eller nationella indikatorer för åtgärderna saknas.

Statistiktjänster för kommuner

Statistik om befolkningens hälsa och välfärd samt tjänsterna i en kommun eller ett område finns samlad i bland annat följande webbtjänster.

Tips om sammanställande av information om ojämlikhet för kommunerna

Enligt lag ska kommunerna följa kommuninvånarnas hälsa och välfärd också inom varje befolkningsgrupp. 
Data som produceras på nationell nivå gör det tyvärr inte möjligt att följa skillnaderna i hälsa mellan olika befolkningsgrupper på kommunnivån, men det finns alternativ för att granska ojämlikheten i kommuninvånarnas hälsa:

  1. Samarbete med välfärdsområdet för att förena krafterna
    THL har fastställt Indikatorer för ojämlikhet i hälsa i Finland (Sotkanet.fi) för välfärdsområdena, som man kan börja med. Alternativet är att utöver detta genomföra en motsvarande välfärdsenkät för kommunerna som ger motsvarande information även om kommunerna i området. Ett sätt är att köpa ytterligare ett urval från THL:s undersökning Hälsosamma Finland, på vilken många av indikatorerna för välfärdsområdena baserar sig på. 
    Indikatorer för ojämlikhet i hälsa i Finland (Sotkanet)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
    Undersökningen Hälsosamma Finland
  2. Diaks karttjänst om utsatthet
    Kartapplikationen Huono-osaisuus Suomessa (påf finska, yrkeshögskolan Diakonia)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
  3. Kommunens, det kommande välfärdsområdets patientdatasystem
    Från välfärdsområdets patientdatasystem kan man få information om till exempel motionsrådgivning, övervikt hos invånare i olika åldrar, rökning eller invånare som överkonsumerar alkohol (AUDIT-C). Kommunerna måste komma överens om registreringsbehörigheterna med välfärdsområdena.
  4. Enkäten Hälsa i skolan
    Om det finns både ett gymnasium och en yrkeshögskola i kommunen, får man information om ungdomar enligt utbildningsgrupp från dataunderlaget till enkäten Hälsa i skolan. Nedan följer exempel på indikatorer.
    Anvisningar för användargränssnittet för databasrapporter

Statistik: Andelen studerande i åk 1 och 2 på gymnasiet som upplever hälsotillståndet medelmåttigt eller dåligt (Kouluterveyskysely.fi)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik

Statistik: Andelen studerande i åk 1 och 2 på gymnasiet som använder dagligen någon tobaksprodukt eller e-cigaretter (Kouluterveyskysely.fi)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik

Statistik: Andelen studerande i åk 1 och 2 på gymnasiet som känner sig ensamma (Kouluterveyskysely.fi)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik

Statistik: Andelen studerande i åk 1 och 2 på gymnasiet som motionerar minst en timme per dag (Kouluterveyskysely.fi)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik

Verktyg för insamling av erfarenhetskunskap till kommunerna

För sammanställande och utnyttjande av erfarenhetskunskap har det utvecklats flera metoder som också är användbara i arbetet med välfärdsberättelsen.

Verkningsfulla metoder för genomförandet av åtgärderna

För att genomföra de tyngdpunkter som fastställts i välfärdsberättelsen och -planen behövs konkreta metoder. I planeringen av åtgärdsavsnittet och när man väljer nya åtgärder är det bra att undersöka vad som redan görs i kommunen. 

Vid val av metoder är det också bra att nyttja vetenskaplig kunskap om användningen av olika metoder och deras effektivitet.