Ajankohtaista RAI-toiminnasta
Ennakkotietoa vuoden 2023 RAI-arviointipeittävyydestä
2.10.2024
Ennakollisten tietojen mukaan vuoden 2023 RAI-arviointipeittävyys iäkkäiden palveluissa kasvoi aiemmista vuosista. Vuoden 2023 huhtikuussa voimaan astunut lakivelvoite RAI-välineistön käytöstä näkyi etenkin ympärivuorokautisen palveluasumisen arviointimäärissä.
Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa RAI-arviointeja tehtiin 79 prosentille yli 75-vuotiaista asiakkaista vuonna 2023. Arviointipeittävyys kasvoi 11 prosenttiyksiköllä edellisvuodesta. Suurin peittävyys ympärivuorokautisessa palveluasumisessa oli ennakkotietojen mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointialueen 89 prosenttia ja alhaisin Satakunnan hyvinvointialueen 66 prosenttia.
Säännöllisessä kotihoidossa RAI-arviointeja tehtiin 53 prosentille yli 75-vuotiaista asiakkaista. Arviointipeittävyys kasvoi 6 prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Suurin peittävyys kotihoidossa oli ennakkotietojen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen 80 prosenttia ja alhaisin Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen 38 prosenttia. Arviointipeittävyyden kasvu kotihoidossa näyttäisi siten olleen ympärivuorokautista palveluasumista vähäisempää, vaikka peittävyys on ollut kotihoidossa jo aiemminkin matalammalla tasolla.
Ennakolliset RAI-vertailutiedot ovat yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaneiden saatavilla RAI-järjestäjätietokannassa. Alueittaisia tietoja havainnollistaa myös verkkosivulle päivitetty karttakuva. Vuoden 2023 RAI-vertailutiedot ovat julkisia loka–marraskuussa julkaistavan RAI-tilastoraportin myötä.
Karttakuva RAI-arviointipeittävyydestä Tietoa RAI-järjestelmästä -sivulla
RAI-järjestäjätietokantaan kirjautuminen RAI-vertailutietokannat-sivulla
Mitä on ennakollinen ja julkinen vertailutieto?
Haku THL:n RAI-kouluttajakoulutuksen kevään 2025 koulutusryhmiin aukeaa 10.10.
2.10.2024
Helmikuussa 2025 alkaa jälleen kaksi THL:n RAI-kouluttajakoulutusta. Keskenään samansisältöiset koulutukset ovat kolmen kuukauden pituisia. Haku koulutuksiin aukeaa 10.10.2024.
THL:n RAI-kouluttajakoulutus valmentaa iäkkäiden palveluissa työskentelevän ammattilaisen RAI-kouluttajaksi, joka kouluttaa organisaationsa henkilöstöä RAI-arvioinnin tekoon. Koulutus opastaa RAI-välineistön ja RAI-arvioinnin periaatteisiin sekä valmentaa tulevan RAI-kouluttajan järjestämään omia RAI-arviointikoulutuksia organisaatiossaan (THL RAI-koulutus®).
Koulutuksesta valmistunut ammattilainen liitetään THL:n koordinoimaan RAI-kouluttajien verkostoon. Verkoston toiminnan tarkoituksena on kehittää RAI-osaamista kansallisesti yhteneväiseksi sekä jakaa tietoa, kokemuksia ja hyviä toimintakäytäntöjä.
Hakuohjeet julkaistaan THL:n RAI-kouluttajakoulutus -verkkosivulla.
THL:n RAI-kouluttajakoulutus
Kansallisesti yhtenäinen arviointiosaaminen on luotettavan tiedon perusta
2.10.2024
Sote-ammattilaisten yhtenäisestä arviointiosaamisesta on huolehdittava, jotta iäkkäiden toimintakyvyn ja palvelutarpeen RAI-arvioinnit tehdään samoilla periaatteilla koko Suomessa.
Kansallisesti yhdenmukainen RAI-osaaminen kehittyy jatkossa jo ammatillisissa perusopinnoissa. Opetushallitus on päättänyt uusista sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteista, joiden ammattitaitovaatimuksiin RAI-osaaminen on kirjattu.
"On hienoa, että RAI-osaaminen on saatu perusopintojen vaatimuksiin. Nyt RAI-välineistö tulee tutuksi jo opiskeluvaiheessa. Kun ymmärrys arviointiperiaatteista ja -sisällöstä alkaa jo opinnoissa, on arviointien tekeminen myös työssä tehokkaampaa ja laadukkaampaa", erikoissuunnittelijamme Nina Pellosniemi iloitsee.
Myös työssä oleva tai valmistuva sote-ammattilainen voi vahvistaa kansallisesti yhdenmukaista RAI-osaamistaan eri tavoin, kuten THL:n RAI-verkkokoulussa ja RAI-kouluttajakoulutuksessa.
RAI-mittareiden nimiä on päivitetty
2.10.2024
RAI-mittareista on tärkeää käyttää yhtenäisiä nimiä ja lyhenteitä. Silloin jokainen mittareita eri tilanteissa ja yhteyksissä käyttävä tietää, mitä mittaria tarkoitetaan. Olemme päivittäneet ja yhdenmukaistaneet nyt 10 RAI-yksilömittarin nimen. Uudet nimet ovat nähtävillä verkkosivuillamme ja tunnistat ne interRAI-etuliitteestä. Yhtenäistämme tulevaisuudessa myös muiden RAI-yksilömittareiden nimet.
Suurimman uudistuksen nimissä ovat kokeneet seuraavat mittarit:
- interRAI Arkisuoriutumisen ja välineellisen arkisuoriutumisenkyvyn hierarkkinen mittari FUNH
- interRAI Hierarkkinen välineellisen arkisuoriutumiskyvyn mittari IADLCH
Samat 10 mittaria on lisätty Kansallisen koodistopalvelun Toimintakykymittarit-luokitukseen. Koodistopalvelu jakaa kansalliset tietorakenteet sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten tietojärjestelmien käyttöön. Toimintakykymittarit-luokituksen tietorakenteet tukevat erityisesti toimintakykytiedon rakenteista kirjaamista.
RAI-järjestelmän mittareita
THL-toimintakykymittarit (THL kansallinen koodistopalvelin)
Tutkimus: Arkisuoriutuminen ohjaa iäkkään asiakkaan saamaa hoitoaikaa
2.10.2024
Tuoreen tutkimuksemme mukaan etenkin iäkkään asiakkaan kliiniset tarpeet ohjaavat saatua hoitoaikaa. Mitä heikommin iäkäs henkilö selviytyi arjen perustoiminnoista, kuten liikkumisesta ja syömisestä, sitä enemmän hän sai hoitoaikaa sekä kotihoidossa että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Hoitoajoissa oli isoja eroja niin yksiköiden kuin kuntien välillä.
Kotihoidossa hoitoaikaa lisäsivät myös iäkkään kokema kipu sekä terveydentilan epävakaus. Sen sijaan heikentynyt kognitio ei suoraan lisännyt hoitoaikaa, joskin se heikensi arkitoiminnoista suoriutumista. Lisäksi tulokset osoittavat, että itseohjautuvat tiimimallit voivat lisätä asiakasaikaa kotihoidossa.
Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitoaika vaihteli vähemmän kuin kotihoidossa. Rohkaiseva havainto on, että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitoaikaa kohdennettiin enemmän iäkkäille, joilla oli masennusoireita. Huolta puolestaan herättää se, että yksityisissä yksiköissä iäkkäät asiakkaat saivat julkisiin yksiköihin verrattuna vähemmän hoitoaikaa, vaikka erot palvelutarpeessa huomioitiin.
Tulevaisuudessa on tärkeä seurata, tasoittuvatko kuntien väliset erot sote-uudistuksen jälkeen, kun hyvinvointialueet yhtenäistävät iäkkäiden palvelujen kriteerejä ja toimintamalleja.
Tulokset perustuvat THL:n toteuttamaan Aikamittaus-hankkeeseen, jossa työaikaa seurattiin 17 kotihoidon ja 44 ympärivuorokautisen hoivan yksikössä vuonna 2021. Hankkeessa hyödynnettiin kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen asukkaiden RAI-tietoja.
Suositus yhdenmukaistaa toimintakyvyn arviointia ja edistää kuntouttavan hoitotyön kehittämistä
2.10.2024
Toimintakyvyn arviointi iäkkäiden kuntoutumista edistävässä hoitotyössä -suositus julkaistiin elokuussa. Kansallisen TOIMIA-verkoston laatiman suosituksen tavoitteena on varmistaa yhtenäisten ja luotettavien toimintakyvyn arviointimenetelmien käyttöä iäkkäiden palveluissa. Suositukseen on valittu mittareita kaikilta toimintakyvyn osa-alueilta ja suositukseen on kirjattu myös RAI-yksilömittareiden hyödyntämisestä iäkkäiden palveluissa.
Mielenterveystyön RAI-välineitä vähennetään
2.10.2024
THL supistaa mielenterveystyöhön tarkoitettujen RAI-välineiden valikoimaa vähäisen käytön vuoksi. Lokakuusta 2024 alkaen interRAI-ESP- ja interRAI-MH-välineiden ylläpito päättyy, eikä THL päivitä enää niiden sisältöjä.
Mielenterveystyöhön on saatavilla edelleen seuraavat RAI-välineet:
- interRAI-CMH-väline sekä
- täydennysosa interRAI-CHA-MH, jota voi käyttää interRAI-CHA-välineen lisäksi esimerkiksi interRAI-HC- tai interRAI-LTCF-välineellä tehtävän arvioinnin yhteydessä.
THL jatkaa muiden RAI-välineiden ylläpitoa ja käytön tukemista normaaliin tapaan. Lisätietoja voit tarvittaessa kysyä sähköpostitse: rai(at)thl.fi
RAI käyttöön! -tilaisuus: Asiakasohjaus iäkkään palvelupolulla 10.10.
2.10.2024
Vielä ehdit ilmoittautua RAI käyttöön! -tilaisuuteen. Keskustelemme asiakasohjauksen merkityksestä palvelujen järjestämisessä, RAI-tiedon hyödyntämisestä asiakasohjauksen koordinoinnissa, RAI-tiedon kulusta asiakasohjauksesta kotihoitoon sekä monialaisen yhteistyön ja kuntouttavan arviointijakson merkityksestä asiakasohjauksen tukena.
- Mitä: RAI käyttöön! -tilaisuus: Asiakasohjaus iäkkään palvelupolulla
- Milloin: To 10.10. klo 13–15
- Ensisijainen kohderyhmä: Iäkkäiden palvelujen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, lähijohtajat ja asiantuntijat
- Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tällä lomakkeella 6.10. mennessä
Tilaisuus toteutetaan etäyhteyksin ja Teams-linkki lähetetään sähköpostitse tilaisuutta edeltävänä päivänä.
RAI käyttöön! -tilaisuus: Asiakasohjaus iäkkään palvelupolulla 10.10.
Infotilaisuus: RAI sote-alan ammatillisessa perusopetuksessa 24.10.
2.10.2024
Järjestämme RAI-infotilaisuuden toisen asteen oppilaitoksille 24.10.2024. Tilaisuudella tuetaan oppilaitosten RAI-osaamista ja edistetään kansallisesti yhtenäistä RAI-osaamista.
- Mitä: Infotilaisuus: RAI sote-alan ammatillisessa perusopetuksessa
- Milloin: To 24.10. klo 13–14.30
- Ensisijainen kohderyhmä: Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan opetussisällöistä vastaavat sekä opetustyössä toimivat henkilöt
- Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tällä lomakkeella 15.10. mennessä
Tilaisuus toteutetaan Teams-etäyhteydellä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!
Infotilaisuus: RAI sote-alan ammatillisessa perusopetuksessa 24.10.
RAI-erityisasiantuntijoiden kehittämispäivä 6.11.2024
2.10.2024
Perinteinen RAI-erityisasiantuntijoiden kehittämispäivä järjestetään jälleen marraskuussa. Päivän aikana RAI-erityisasiantuntijavalmennuksensa päättävät esittelevät valmennuksessa toteuttamiaan kehittämistöitä. Tilaisuudessa kuullaan myös ajankohtaisia nostoja yhteisrahoitteisesta RAI-vertailukehittämisestä.
- Mitä: RAI-erityisasiantuntijoiden kehittämispäivä
- Milloin: Ke 6.11.2024 klo 10–16
- Ensisijainen kohderyhmä: RAI-erityisasiantuntijavalmennuksessa olevat ja heidän esihenkilönsä, aiemmin valmistuneet RAI-erityisasiantuntijat sekä THL:n Yhteisrahoitteiseen RAI-vertailukehittämiseen osallistuvien organisaatioiden henkilöstö sekä yhteisrahoitteisesta RAI-vertailukehittämisestä kiinnostuneet.
- Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tällä lomakkeella 4.11. mennessä
Tilaisuus toteutetaan Teams-etäyhteydellä. Tervetuloa mukaan!
Tiedot kehittämispäivän ohjelmasta ja ilmoittautumisesta
Tietoa THL:n RAI-erityisasiantuntijavalmennuksesta
Vertailukehittämisen RAI-seminaari: Kohti vaikuttavia iäkkäiden palveluja 14.11.
2.10.2024 (päivitys 4.10.: päivä korjattu keskiviikosta torstaiksi)
Mitä tutkimukset kertovat iäkkäiden palvelujen vaikuttavuudesta? Miten varmistamme asiakkaiden tarpeenmukaiset palvelut muuttuvissa tilanteissa? Muun muassa näihin kysymyksiin etsimme vastauksia marraskuun RAI-seminaarissa. Keskustelemme myös laatusuositusten ja laatutiedon vaikuttavuudesta, RAI-tietoon perustuvasta kehittämisestä sekä toimintakyvyn arvioinnista ja tukemisesta ikääntyvässä Suomessa.
- Mitä: Vertailukehittämisen RAI-seminaari: Kohti vaikuttavia iäkkäiden palveluja
- Milloin: To 14.11.2024 klo 10–15
- Ensisijainen kohderyhmä: Johtajat, lähiesihenkilöt ja muut asiantuntijat iäkkäiden palveluissa
- Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tällä lomakkeella 6.11. mennessä
Osallistu paikan päällä Helsingissä ja verkostoidu aamukahvien lomassa muiden osallistujien kanssa tai seuraa seminaaria etäyhteyksin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!
RAI-välineistö saatettiin kansallisesti käyttöön – tuore raportti tarjoaa tietoa ja eväitä jatkotyöhön
14.8.2024
RAI-välineistöä on käytetty kansallisena arviointivälineistönä iäkkäiden säännöllisissä palveluissa ja asiakasohjauksessa nyt reilun vuoden ajan. Vanhuspalvelulain velvoittavuus RAI-välineistön käyttöön astui voimaan 1.4.2023.
THL tuki palveluntuottajia ja -järjestäjiä RAI-välineistön kansallisessa käyttöönotossa sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa hankkeessa 2021–2023. Käyttöönottoja tuettiin tiiviissä vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yksityisten palveluntuottajien asiantuntijoiden kanssa.
“RAI-välineistön käyttöönottoja edistäneet ammattilaiset ovat tehneet merkittävän määrän kehittämistyötä ja ottaneet haltuun uusia asioita. Ammattilaisten myönteiset odotukset, innostus ja pitkäjänteinen sitoutuminen kehittämiseen ovat olleet huomattava voimavara ja muutoksen mahdollistaja”, kiittelee kehittämispäällikkö Katri Kakko.
Hankkeen loppuraportti tarjoaa tietopaketin RAI-välineistön käyttöönoton ja käytön kulmakivistä, RAI-osaamisen varmistamisesta sekä RAI-tiedon monipuolisesta hyödyntämisestä.
Raportissa kuvataan toimenpiteitä kansallisen käyttöönoton varmistamiseksi sekä esitellään havaintoja välineistön käytön onnistumisen edellytyksistä, mahdollisuuksista ja haasteista. On tärkeää, että RAI-arvioinnit tehdään yhtenäisin periaattein tarkoitukseen sopivalla RAI-välineellä. Yhtenäisestä arviointiosaamisesta, vakiintuneista arviointikäytännöistä ja RAI-tiedon käytön juurtumisesta asiakastyöhön sekä johtamis- ja kehittämistyöhön on myös pidettävä huolta. Siten varmistetaan, että RAI-välineistön käytöstä saadaan mahdollisimman suuri hyöty.
“Toivomme, että hankkeen aikana saatuja kokemuksia ja luotuja toimintamalleja käytetään jatkossa RAI-välineistön ja RAI-tiedon käytön sekä osaamisen jatkuvassa kehittämisessä”, kiteyttää Kakko.
Loppuraportti: Kansallisesti yhdenvertaisia iäkkäiden palveluja edistämässä (Julkari)
RAI-asiakasohjaustietokannan uudistusprojekti etenee
14.8.2024
Pidimme RAI-asiakasohjaustietokannan uudistamisprojektissa työpajan yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaneiden kanssa kesäkuussa. Työpajaan osallistui asiantuntijoita Helsingin kaupungilta sekä Kainuun, Keski-Uudenmaan, Pohjois-Karjalan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilta.
Työpajassa pohdimme, mitä asioita asiakasohjaustietokannassa pitää huomioida, ja millä keinoin tietokannan vertailutieto olisi ymmärrettävää ja luotettavaa. Keskusteluissa korostuivat esimerkiksi palvelujen järjestämisessä asiakasvirtojen, iäkkäiden palvelutarpeiden ja palveluihin ohjautumisen tarkasteleminen sekä vertailutiedon selkeät ja helposti saatavat kuvailutiedot.
Osallistujat täydentävät työpajan tuotosta välitehtävän avulla organisaationsa asiakasohjaushenkilöstön kanssa. THL ja kehittämiskumppanit työstävät ja testaavat uutta tietokantaa loppuvuoden aikana. Tavoitteena on, että uudistettu RAI-asiakasohjaustietokanta on yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaniorganisaatioiden käytössä ensi vuoden puolella.
RAI-asiakasohjaustietokanta on poissa käytöstä uudistusprojektin ajan. Muut RAI-vertailutietokannat ja palauteraportit ovat normaalisti käytettävissä.
Yhteisrahoitteinen RAI-vertailukehittäminen
RAI-vertailutietokannat
Uutisia kuluneelta vuodelta
Vuonna 2024 julkaistuja THL:n RAI-toiminnan uutisia
- Kansallisesti yhtenäinen arviointiosaaminen on luotettavan tiedon perusta – RAI-osaaminen alkaa jatkossa jo ammatillisissa opinnoissa 26.9.2024
- RAI-arviointivälineistö saatettiin kansallisesti käyttöön – yhtenäisestä välineistön ja RAI-tiedon käytöstä on pidettävä huolta 14.8.2024
- Tietopohja iäkkäiden palveluista kasvaa – Iäkkäiden säännöllisten palvelujen RAI-tietokanta päivitetty ja julkaistu ruotsiksi 29.4.2024
- Uudet toimintamallit edistävät RAI-arviointitoiminnan laadun johtamista ja RAI-tiedon käyttöä lähijohtamisessa 23.4.2024
- Haku THL:n RAI-kouluttajakoulutukseen, RAI-erityisasiantuntijavalmennukseen ja RAI-asiantuntijaryhmiin on auki huhtikuussa 3.4.2024
- Vahvempi asiakasohjaajan rooli voisi edistää palvelujen saumattomuutta – THL ja Kainuun hyvinvointialue kehittivät iäkkäiden asiakasohjausta 26.3.2024
- Palveluntuottajan on huolehdittava, että RAI-arvioinnit tehdään kokonaisarviointina – THL auttaa RAI-välineen valinnassa ja käytössä 7.2.2024
- Muistisairaudet ja avuntarve arjessa ovat yleisiä, mutta kuntoutustoiminta vähäistä iäkkäiden säännöllisissä palveluissa 31.1.2024
THL:n verkkokoulut
Opiskele verkossa RAI-välineiden ja RAI-tiedon käyttöä.
THL:n RAI-kouluttajakoulutus
Saa valmiudet kouluttaa organisaatiosi henkilöstöä RAI-välineistön käyttöön.
THL:n RAI-erityisasiantuntija-valmennus
Syvennä osaamistasi RAI-tiedon käytössä palvelujen kehittämisessä.
Ammattilaisille ja asiakkaille jaettavia esitteitä sekä tietoa RAI-arvioinnista
RAI-sähköposti: rai(at)thl.fi
puh. 029 524 7472 (ark. klo 9–15)