Ajankohtaista RAI-toiminnasta
Helmikuun RAI-tiedonsiirto lähestyy
15.1.2025
Vuoden 2025 ensimmäinen RAI-tiedonsiirto tapahtuu 1.2.2025, jolloin ohjelmistotoimittajat siirtävät lukitut RAI-arvioinnit THL:ään. Huolehdithan organisaatiosi RAI-arvioinnit valmiiksi ja lukituiksi ennen siirtoa ja että yksiköidenne tiedot (OID-koodi ja pääasiallinen palveluala) ovat ohjelmistossa ajan tasalla.
Päivitämme aineistot RAI-palauteraportteihin helmikuun tiedonsiirron jälkeen. Vuoden 2024 jälkimmäisen palauteraporttiaineiston muodostavat lukitut RAI-arvioinnit, joiden arviointipäivämäärä on aikavälillä 1.7.–31.12.2024.
Ilmoittautuminen yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen johtoryhmään
15.1.2025
Yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen johtoryhmä täydentyy jälleen alkuvuodesta. Olemme lähettäneet ilmoittautumiskutsut kaikkien yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaneiden sopimusyhdyshenkilöille. Ilmoittautuminen on auki 14.2. asti.
Johtoryhmä ohjaa ja seuraa THL:n yhteisrahoitteista RAI-toimintaa ja tarjoaa siten näköalapaikan RAI-vertailukehittämiseen. Johtoryhmä muodostuu yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaniorganisaation edustajista ja THL:n RAI-asiantuntijoista.
Johtoryhmän jäsenet nimetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Erovuorossa on vuosittain puolet johtoryhmän paikoista ja täytettävänä on nyt viisi paikkaa kaudelle 2025–2026. Paikat kohdentuvat tällä kertaa neljälle julkiselle palvelunjärjestäjälle ja yhdelle yksityiselle organisaatiolle. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin paikkoja, suoritamme valinnat arpomalla. Valinnat tehdään helmikuun loppuun mennessä ja tiedotamme uusien jäsenten valinnoista maaliskuussa.
Johtoryhmässä jatkavat vuoden 2025 loppuun saakka seuraavat organisaatiot:
Folkhälsan Välfärd, Omakotisäätiö sekä Itä-Uudenmaan, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueet.
Vanhuspalvelujen tila -seurannassa tunnistettiin kotihoidon esihenkilötyön haasteita
15.1.2025
Kotihoidon esihenkilöt kokevat toiminnan suunnittelun osin haasteelliseksi ja merkittävä osa esihenkilöiden työajasta kuluu rekrytointeihin. Kotihoidon esihenkilöiden työtä haastavat muun muassa riittämättömät henkilöstöresurssit, rekrytointihaasteet, henkilöstön suuri vaihtuvuus ja runsas sijaisten käyttö.
Tiedot selviävät THL:n raportista, joka käsittelee vanhuspalvelujen laatua ja tilannetta hyvinvointialueiden alkuvaiheessa sekä kokoaa kehittämissuosituksia palveluntuottajille. Raportti perustuu pääasiassa Vanhuspalvelujen tila -seurannan kyselyyn.
Kehittyvät iäkkäiden palvelut Suomessa: Vanhuspalvelujen tila -seurannan tuloksia 2023
Väitöstutkimus asiakaslähtöisyydestä ja palvelutarpeen arvioinnista asiakasohjauksessa
15.1.2025
THL:n erikoistutkija Rauha Heikkilä tarkastelee väitöstutkimuksessaan, miten iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeeseen vastataan asiakaslähtöisen asiakas- ja palveluohjausprosessin avulla. Tarpeenmukaisten, oikea-aikaisten ja sujuvien palvelujen toteuttaminen iäkkäille edellyttää asiakaslähtöistä asiakas- ja palveluohjausta sekä monialaista yhteistyötä sote-palvelujen yhteensovittamisessa.
Tutkimuksessa tunnistetut palveluprofiilit kuvasivat muistisairaiden henkilöiden palvelutarpeiden ja läheisavun ryhmittelyn kautta asiakasvirtauksia. Läheisavulla oli keskeinen merkitys muistisairaan henkilön kotona asumiseen ja palvelujen käyttöön. Tutkimuksen mukaan asiakasohjaajien työskentelyssä korostui itseohjautuvuus. Iällä ja alan työkokemuksella oli vahva yhteys motivaatioon, priorisointikykyyn ja ajanhallintaan. Asiakasohjaajat näkivät, että osaamisessa olisi kehitettävää erityisesti lainsäädännön ja moniammatillisen yhteistyön osalta.
Väitöstutkimus koostui kolmesta osatutkimuksesta. Ensimmäisessä tunnistettiin, millaisia palveluja korkeintaan keskivaikeasti oireilevat muistisairaat henkilöt tarvitsevat pärjätäkseen kotona sekä millaisia muutoksia heidän palvelujen käytössään tapahtui puolen vuoden seurannassa. Toisessa kuvattiin asiakaslähtöisyyden toteutumista asiakas- ja palveluohjauksen eri vaiheissa. Kolmannessa kuvattiin asiakasohjaajien itsearvioitua osaamista iäkkäiden asiakas- ja palveluohjauksessa.
RAI käyttöön! -tilaisuus: RUG-tiedon hyödyntäminen johtamisessa 13.2.
15.1.2025
Järjestämme vuoden ensimmäisen RAI käyttöön! -tilaisuuden helmikuussa. Tilaisuuden teemana on RUG-asiakasrakenneluokituksesta saatavan tiedon käyttö tiedolla johtamisessa.
Tilaisuudessa käsitellään RUG-luokituksen rakennetta ja sisältöä. Tuomme esiin, miten luokituksesta saatavaa tietoa voidaan hyödyntää organisaation resurssien ja osaamisen tarkastelussa. Tavoitteena on syventää ymmärrystä luokituksesta ja havainnollistaa sen käyttöä konkreettisten esimerkkien avulla.
- Mitä: RAI käyttöön! -tilaisuus: RUG-tiedon hyödyntäminen johtamisessa
- Milloin: To 13.2. klo 14–15.30 Teams-etäyhteyksin
- Ensisijainen kohderyhmä: Iäkkäiden palvelujen johtajat, esihenkilöt ja asiantuntijat
- Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tällä lomakkeella 11.2. mennessä
Tilaisuus on maksuton ja voit halutessasi jakaa sen aikana ajatuksia ja kysymyksiä chatissa. Tilaisuutta ei tallenneta. Lähetämme Teams-linkin tilaisuutta edeltävänä päivänä ilmoittautuneen sähköpostiin.
Julkaisemme ohjelman lähempänä tilaisuutta. Voit kuitenkin ilmoittautua mukaan jo nyt!
Merkitsethän kalenteriisi myös kevään toisen RAI käyttöön! -tilaisuuden, jonka järjestämme 13.5.2025. Lisätietoja julkaistaan kevään kuluessa.
RAI käyttöön! -tilaisuus: RUG-tiedon hyödyntäminen johtamisessa 13.2.2025
Webinaari: Yhtenä vyyhtinä yhteisöllinen asuminen – mahdollisuudet ja haasteet 26.3.
15.1.2025
Tule mukaan syventymään yhteisöllisen asumisen ajankohtaisiin kysymyksiin, käytännön kokemuksiin ja tulevaisuuden näkymiin! Maaliskuussa järjestettävä webinaari tarjoaa asiantuntija-alustuksia, tutkimustuloksia ja keskustelua yhteisöllisen asumisen kansallisesta tilanteesta, asukkaista sekä palvelujen toteuttamiseen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista.
- Mitä: Webinaari: Yhtenä vyyhtinä yhteisöllinen asuminen – mahdollisuudet ja haasteet
- Milloin: Ke 26.3. klo 9–12 Teams-etäyhteyksin
- Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen avataan lähiaikoina
Ilmoittautuminen avataan lähiaikoina – tervetuloa mukaan!
Yhtenä vyyhtinä yhteisöllinen asuminen – mahdollisuudet ja haasteet 26.3.2025
Uusi RAI-tilastoraportti kuvaa asiakkaiden toimintakykyä – mukana nyt myös yhteisöllinen asuminen
3.12.2024
Paljon odotettu RAI-tilastoraportti on julkaistu 25.11.2024. Tilastoraportti kuvaa asiakkaiden toimintakykyä, palvelutarpeita ja palvelujen laatua kotihoidossa, ympärivuorokautisessa hoidossa ja nyt myös yhteisöllisessä asumisessa vuonna 2023.
Raportin mukaan iäkkäiden palvelunsaajien toimintakyvyssä, avuntarpeissa sekä päivystyskäyntien ja yksinäisyyden yleisyydessä on paljon vaihtelua sekä hyvinvointialueittain että palvelutyypeittäin. Esimerkiksi paljon apua arjessa tarvitsevien osuus vaihteli kotihoidossa 12 ja 25 prosentin välillä. Yhteisöllisessä asumisessa osuus oli alhaisimmillaan Satakunnan, Päijät-Hämeen ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueilla (20 %) ja korkeimmillaan Kainuussa (70 %). Ympärivuorokautisessa hoidossa paljon avuntarpeita oli yli 61 prosentilla asiakkaista kaikilla alueilla.
Päivystyskäynnit ja yksinäisyyden kokeminen olivat kotihoidossa yleisempiä kuin yhteisöllisessä asumisessa tai ympärivuorokautisessa hoidossa. Yksinäisyyttä koki kotihoidossa noin joka kolmas, yhteisöllisessä asumisessa hieman alle kolmannes ja ympärivuorokautisessa hoidossa joka viides asiakas.
"Yhteisöllinen asuminen ja ympärivuorokautinen hoito voivat tukea monin tavoin iäkkään sosiaalisuutta. On myönteistä, että näissä palveluissa yksinäisyys on vähäisempää kuin kotihoidossa. Toisaalta on varsin huolestuttavaa, että joka kolmas kotihoidon asiakas tuntee itsensä yksinäiseksi. Kotihoito ei välttämättä tarjoa riittävästi tukea iäkkäälle asiakkaalle hänen palvelutarpeeseensa nähden", arvioi THL:n erikoistutkija Johanna Edgren.
Raportin tiedot pohjaavat iäkkäiden palveluissa tehtyihin RAI-arviointeihin. Vuonna 2023 kotihoidossa oli 65 vuotta täyttäneitä RAI-arvioituja asiakkaita 56 559 (57 % palvelunsaajista), yhteisöllisessä asumisessa 4 414 (47 %) ja ympärivuorokautisessa hoidossa 54 878 (82 %).
RAI-toiminta tutuksi – THL:n RAI-asiantuntijat vierailivat Päijät-Sotessa
3.12.2024
Päijät-Hämeen hyvinvointialue Päijät-Sote järjesti oman alueellisen RAI-seminaarin 28.11. teemalla RAI ja vaikuttavat palvelut. THL:n RAI-asiantuntijat, erikoistutkija Rauha Heikkilä ja kehittämispäällikkö Katri Kakko osallistuivat seminaariin ja tutustuivat samalla Päijät-Soten asiakasohjaukseen sekä RAI-toiminnan kokonaisuuteen iäkkäiden palveluissa, vammaispalveluissa sekä psykososiaalisen kuntoutuksen palveluissa.
“Päijät-Sotessa on tehty pitkäjänteistä työtä RAI-välineistön käytön edistämiseksi. Alueelle on luotu vahva organisoituminen tukemaan RAI-toimintaa. Oli ilo nähdä, miten RAI-välineistön käyttö on juurtunut niin asiakastyöhön, kehittämiseen kuin johtamiseenkin omavalvontaa unohtamatta”, iloitsee Katri Kakko.
Päijät-Soten RAI-seminaarissa kuultiin käytännönläheisiä puheenvuoroja RAI-välineistön käytöstä eri palveluissa. Rauha Heikkilä tarkasteli RAI-tiedon avulla Päijät-Hämeen iäkkäiden palvelujen vaikuttavuutta laaja-alaisen palvelutarpeen arvioinnin, tarpeenmukaisen palvelusuunnittelun ja saumattoman palvelukokonaisuuden näkökulmista.
“Meidät vakuutti RAI-toiminnan panostusten lisäksi vahva asiakaslähtöisyys, joka näkyi ja kuului sekä aamupäivän tutustumiskäynnillä että seminaariesityksissä”, Rauha Heikkilä ja Katri Kakko kiittelevät.
Päijät-Sote on yksi kahdestatoista yhteisrahoitteiseen RAI-vertailukehittämiseen osallistuvasta hyvinvointialueesta. THL:n yhteisrahoitteinen RAI-vertailukehittäminen tarjoaa tukea ja verkostoja RAI-tiedolla johtamiseen, osaamisen jakamiseen ja yhteiskehittämiseen. Organisaatiovierailut auttavat THL:n RAI-asiantuntijoita tunnistamaan yhteistyön tarpeita ja mahdollisuuksia RAI-vertailukehittämisessä. Hyvinvoinvointialueiden ohella kumppaneina on yli 30 sote-palveluja tuottavaa organisaatiota.
RAI-seminaarissa inspiroiduttiin vaikuttavista iäkkäiden palveluista
3.12.2024
Vertailukehittämisen RAI-seminaari tarjosi iäkkäiden palvelujen vaikuttavuudesta ja vaikutuksista inspiroivia puheenvuoroja marraskuussa. Tapahtuman teemana oli Kohti vaikuttavia iäkkäiden palveluja.
Seminaarin alussa Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntija Seija Viljamaa esitteli laatusuosituksen hyödyntämismahdollisuuksia toiminnan johtamisessa ja kehittämisessä. Vuoden Geriatri ja Helsingin yliopiston Hanna-Maria Roitto puolestaan valotti ikääntyvän Suomen tilannetta puhuttelevin asiakasesimerkein. Hän korosti kokonaisarvion merkitystä iäkkään tilanteesta, jotta tarvittava hoito ja palvelu voidaan toteuttaa asiakaslähtöisesti.
THL:n johtava tutkija Mari Aaltonen avasi vaikuttavuuden käsitettä ja sen tutkimista iäkkäiden palveluihin liittyvien esimerkkien kautta. THL:n erikoistutkija Rauha Heikkilä jatkoi teemaa kuvaten vaikuttavuuteen liittyviä tekijöitä, kuten palvelujen arviointia, tarpeenmukaisten palvelujen suunnittelua, palveluintegraatiota ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Rauha toi esille myös RAI-tiedon hyödyntämisen palvelujen johtamisessa.
Esperi Care Oy:n laatujohtaja Eeva Ketola jakoi videotervehdyksessään ajatuksia laatutiedon vaikuttavuudesta johtamisessa ja laatupäällikkö Paula Niittymäki kertoi systemaattisesta RAI-tiedon hyödyntämisestä sekä jatkuvasta arvioinnista ja parantamisesta PDSA-mallin mukaisesti. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja Aila Halonen kuvasi RAI-tiedon hyödyntämistä projektissa, jossa etsittiin asiakkaille heidän tarpeitaan vastaavaa palvelua. Kehittämistyössä luotiin palveluprosessi, joka hyödyntää koko palveluvalikkoa ja kehittää toimintaa asiakastarpeen mukaisesti.
Päivä oli täynnä erinomaisia katsauksia päivänpolttavaan aiheeseen sekä innostavaa ajatustenvaihtoa niin paikan päällä kuin etäyhteyksien päässäkin. Julkaisemme tallenteet Hanna-Maria Roiton, Rauha Heikkilän ja Paula Niittymäen puheenvuoroista lähiviikkoina.
Aiemmin julkaistuja uutisia
Aiemmin julkaistuja THL:n RAI-toiminnan uutisia
- Iäkkäiden palvelunsaajien toimintakyky ja avuntarpeet vaihtelevat alueittain – yhteisöllinen asuminen on uusi tulokas palvelutarjonnassa 25.11.2024
- Kansallisesti yhtenäinen arviointiosaaminen on luotettavan tiedon perusta – RAI-osaaminen alkaa jatkossa jo ammatillisissa opinnoissa 26.9.2024
- RAI-arviointivälineistö saatettiin kansallisesti käyttöön – yhtenäisestä välineistön ja RAI-tiedon käytöstä on pidettävä huolta 14.8.2024
- Tietopohja iäkkäiden palveluista kasvaa – Iäkkäiden säännöllisten palvelujen RAI-tietokanta päivitetty ja julkaistu ruotsiksi 29.4.2024
- Uudet toimintamallit edistävät RAI-arviointitoiminnan laadun johtamista ja RAI-tiedon käyttöä lähijohtamisessa 23.4.2024
- Haku THL:n RAI-kouluttajakoulutukseen, RAI-erityisasiantuntijavalmennukseen ja RAI-asiantuntijaryhmiin on auki huhtikuussa 3.4.2024
- Vahvempi asiakasohjaajan rooli voisi edistää palvelujen saumattomuutta – THL ja Kainuun hyvinvointialue kehittivät iäkkäiden asiakasohjausta 26.3.2024
- Palveluntuottajan on huolehdittava, että RAI-arvioinnit tehdään kokonaisarviointina – THL auttaa RAI-välineen valinnassa ja käytössä 7.2.2024
- Muistisairaudet ja avuntarve arjessa ovat yleisiä, mutta kuntoutustoiminta vähäistä iäkkäiden säännöllisissä palveluissa 31.1.2024
THL:n verkkokoulut
Opiskele verkossa RAI-välineiden ja RAI-tiedon käyttöä.
THL:n RAI-kouluttajakoulutus
Saa valmiudet kouluttaa organisaatiosi henkilöstöä RAI-välineistön käyttöön.
THL:n RAI-erityisasiantuntija-valmennus
Syvennä osaamistasi RAI-tiedon käytössä palvelujen kehittämisessä.
Ammattilaisille ja asiakkaille jaettavia esitteitä sekä tietoa RAI-arvioinnista
RAI-sähköposti: rai(at)thl.fi
puh. 029 524 7472 (ark. klo 9–15)