Ajankohtaista RAI-toiminnasta
RAI-johtoryhmä antoi arvokasta palautetta yhteistyöprojektien edistämiseen
6.11.2024
Yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen toimintaa seuraa ja ohjaa kumppaneiden muodostama RAI-johtoryhmä. Johtoryhmä kokoontui lokakuun lopulla syyskauden tapaamiseensa keskustelemaan ajankohtaisista asioista RAI-vertailukehittämisessä.
Kokouksessa käsiteltiin muun muassa käynnissä olevia yhteistyöprojekteja, joissa uudistetaan RAI-asiakasohjaustietokantaa sekä kehitetään kuvakommunikaatiota hyödyntävää tukimateriaalia RAI-arviointiin. Katsaus tehtiin myös alkamassa olevaan yhteisprojektiin, jonka tavoitteena on edistää RUG-tiedon hyödynnettävyyttä. Johtoryhmän jäsenet antoivat arvokasta palautetta ja evästyksiä projektien eteenpäin viemiseksi.
RAI-johtoryhmässä on edustettuna kymmenen yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaniorganisaatiota. Johtoryhmän kokoonpano päivittyy vuosittain, kun puolet osallistujista on erovuorossa. Hakumenettely vuodenvaihteessa vapautuvien paikkojen täyttämiseksi käynnistyy tammikuussa 2025.
Haku THL:n RAI-kouluttajakoulutukseen on auki 15.11. asti
6.11.2024
Haku helmikuussa 2025 alkaviin THL:n RAI-kouluttajakoulutuksiin on auki 15.11. asti. Kaksi alkavaa koulutusta ovat keskenään samansisältöiset ja kestoltaan kolmen kuukauden pituisia.
THL:n RAI-kouluttajakoulutus valmentaa iäkkäiden palveluissa työskentelevän ammattilaisen RAI-kouluttajaksi, joka kouluttaa organisaationsa henkilöstöä RAI-arvioinnin tekoon. Koulutus opastaa RAI-välineistön ja RAI-arvioinnin periaatteisiin sekä valmentaa tulevan RAI-kouluttajan järjestämään omia RAI-arviointikoulutuksia organisaatiossaan (THL RAI-koulutus®).
Koulutuksesta valmistunut ammattilainen liitetään THL:n koordinoimaan RAI-kouluttajien verkostoon. Verkoston toiminnan tarkoituksena on kehittää RAI-osaamista kansallisesti yhteneväiseksi sekä jakaa tietoa, kokemuksia ja hyviä toimintakäytäntöjä.
Hakuohjeet julkaistaan THL:n RAI-kouluttajakoulutus -verkkosivulla.
THL:n RAI-kouluttajakoulutus
Lukuvinkki: Tietoa ja toimintamalleja jatkuvaan RAI-työhön
6.11.2024
Millaisiin asioihin RAI-välineistön käytössä olisi tärkeää panostaa, jotta RAI-toiminta juurtuu osaksi muuta työtä? Kuinka RAI-osaamisen yhtenäisyyttä voidaan edistää niin sote-palveluissa kuin oppilaitoksissakin? Entä miksi RAI-vertailutiedon tarkastelu koko työyhteisön kesken on tärkeää? Kuluvana vuonna julkaistut verkkomateriaalimme vastaavat näihin kysymyksiin ja tarjoavat runsaasti eväitä jatkuvaan RAI-työhön.
Elokuussa päivänvalon nähnyt raporttimme kokoaa yksiin kansiin tietoa RAI-välineistön kansallisen käyttöönoton taustasta sekä tehdyistä toimenpiteistä sen edistämiseksi. Kokosimme raporttiin myös nostoja tulevaisuuden työssä huomioitavaksi aina RAI-osaamisen kehittämisestä RAI-tiedon käytön juurtumiseen. Sivun pituiset Keskeiset nostot ja eväitä jatkotyöhön -koosteet lukujen lopussa ovat nopeasti silmäiltävissä.
Keväällä puolestaan julkaisimme kolme toimintamallia erityisesti esihenkilöiden RAI-työn tueksi. RAI-järjestelmä johtajan työvälineenä -toimintamallikokonaisuus toteutettiin yhteistyössä yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaneiden kanssa. Toimintamallit auttavat RAI-arviointitoiminnan laadun johtamisessa, RAI-vertailutiedon käytössä lähijohtamisessa sekä oikeanlaisen vertailukumppanin löytämisessä EasyRAIder-vertailutietokannassa.
RAI-järjestelmä johtajan työvälineenä -toimintamallikokonaisuus (Innokylä)
Vertailukehittämisen RAI-seminaari 14.11. – ehdit ilmoittautua vielä tänään 6.11.
6.11.2024
Mitä tutkimukset kertovat iäkkäiden palvelujen vaikuttavuudesta? Miten varmistamme asiakkaiden tarpeenmukaiset palvelut muuttuvissa tilanteissa? Muun muassa näihin kysymyksiin etsimme vastauksia marraskuun RAI-seminaarissa. Keskustelemme myös laatusuositusten ja laatutiedon vaikuttavuudesta, RAI-tietoon perustuvasta kehittämisestä sekä toimintakyvyn arvioinnista ja tukemisesta ikääntyvässä Suomessa.
- Mitä: Vertailukehittämisen RAI-seminaari: Kohti vaikuttavia iäkkäiden palveluja
- Milloin: Ke 14.11.2024 klo 10–15
- Ensisijainen kohderyhmä: Johtajat, lähiesihenkilöt ja muut asiantuntijat iäkkäiden palveluissa
- Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tällä lomakkeella 6.11. mennessä
Osallistu paikan päällä Helsingissä ja verkostoidu aamukahvien lomassa muiden osallistujien kanssa tai seuraa seminaaria etäyhteyksin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!
Ennakkotietoa vuoden 2023 RAI-arviointipeittävyydestä
2.10.2024
Ennakollisten tietojen mukaan vuoden 2023 RAI-arviointipeittävyys iäkkäiden palveluissa kasvoi aiemmista vuosista. Vuoden 2023 huhtikuussa voimaan astunut lakivelvoite RAI-välineistön käytöstä näkyi etenkin ympärivuorokautisen palveluasumisen arviointimäärissä.
Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa RAI-arviointeja tehtiin 79 prosentille yli 75-vuotiaista asiakkaista vuonna 2023. Arviointipeittävyys kasvoi 11 prosenttiyksiköllä edellisvuodesta. Suurin peittävyys ympärivuorokautisessa palveluasumisessa oli ennakkotietojen mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointialueen 89 prosenttia ja alhaisin Satakunnan hyvinvointialueen 66 prosenttia.
Säännöllisessä kotihoidossa RAI-arviointeja tehtiin 53 prosentille yli 75-vuotiaista asiakkaista. Arviointipeittävyys kasvoi 6 prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Suurin peittävyys kotihoidossa oli ennakkotietojen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen 80 prosenttia ja alhaisin Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen 38 prosenttia. Arviointipeittävyyden kasvu kotihoidossa näyttäisi siten olleen ympärivuorokautista palveluasumista vähäisempää, vaikka peittävyys on ollut kotihoidossa jo aiemminkin matalammalla tasolla.
Ennakolliset RAI-vertailutiedot ovat yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaneiden saatavilla RAI-järjestäjätietokannassa. Alueittaisia tietoja havainnollistaa myös verkkosivulle päivitetty karttakuva. Vuoden 2023 RAI-vertailutiedot ovat julkisia loka–marraskuussa julkaistavan RAI-tilastoraportin myötä.
Karttakuva RAI-arviointipeittävyydestä Tietoa RAI-järjestelmästä -sivulla
RAI-järjestäjätietokantaan kirjautuminen RAI-vertailutietokannat-sivulla
Mitä on ennakollinen ja julkinen vertailutieto?
Kansallisesti yhtenäinen arviointiosaaminen on luotettavan tiedon perusta
2.10.2024
Sote-ammattilaisten yhtenäisestä arviointiosaamisesta on huolehdittava, jotta iäkkäiden toimintakyvyn ja palvelutarpeen RAI-arvioinnit tehdään samoilla periaatteilla koko Suomessa.
Kansallisesti yhdenmukainen RAI-osaaminen kehittyy jatkossa jo ammatillisissa perusopinnoissa. Opetushallitus on päättänyt uusista sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteista, joiden ammattitaitovaatimuksiin RAI-osaaminen on kirjattu.
"On hienoa, että RAI-osaaminen on saatu perusopintojen vaatimuksiin. Nyt RAI-välineistö tulee tutuksi jo opiskeluvaiheessa. Kun ymmärrys arviointiperiaatteista ja -sisällöstä alkaa jo opinnoissa, on arviointien tekeminen myös työssä tehokkaampaa ja laadukkaampaa", erikoissuunnittelijamme Nina Pellosniemi iloitsee.
Myös työssä oleva tai valmistuva sote-ammattilainen voi vahvistaa kansallisesti yhdenmukaista RAI-osaamistaan eri tavoin, kuten THL:n RAI-verkkokoulussa ja RAI-kouluttajakoulutuksessa.
RAI-mittareiden nimiä on päivitetty
2.10.2024
RAI-mittareista on tärkeää käyttää yhtenäisiä nimiä ja lyhenteitä. Silloin jokainen mittareita eri tilanteissa ja yhteyksissä käyttävä tietää, mitä mittaria tarkoitetaan. Olemme päivittäneet ja yhdenmukaistaneet nyt 10 RAI-yksilömittarin nimen. Uudet nimet ovat nähtävillä verkkosivuillamme ja tunnistat ne interRAI-etuliitteestä. Yhtenäistämme tulevaisuudessa myös muiden RAI-yksilömittareiden nimet.
Suurimman uudistuksen nimissä ovat kokeneet seuraavat mittarit:
- interRAI Arkisuoriutumisen ja välineellisen arkisuoriutumisenkyvyn hierarkkinen mittari FUNH
- interRAI Hierarkkinen välineellisen arkisuoriutumiskyvyn mittari IADLCH
Samat 10 mittaria on lisätty Kansallisen koodistopalvelun Toimintakykymittarit-luokitukseen. Koodistopalvelu jakaa kansalliset tietorakenteet sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisten tietojärjestelmien käyttöön. Toimintakykymittarit-luokituksen tietorakenteet tukevat erityisesti toimintakykytiedon rakenteista kirjaamista.
RAI-järjestelmän mittareita
THL-toimintakykymittarit (THL kansallinen koodistopalvelin)
Tutkimus: Arkisuoriutuminen ohjaa iäkkään asiakkaan saamaa hoitoaikaa
2.10.2024
Tuoreen tutkimuksemme mukaan etenkin iäkkään asiakkaan kliiniset tarpeet ohjaavat saatua hoitoaikaa. Mitä heikommin iäkäs henkilö selviytyi arjen perustoiminnoista, kuten liikkumisesta ja syömisestä, sitä enemmän hän sai hoitoaikaa sekä kotihoidossa että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Hoitoajoissa oli isoja eroja niin yksiköiden kuin kuntien välillä.
Kotihoidossa hoitoaikaa lisäsivät myös iäkkään kokema kipu sekä terveydentilan epävakaus. Sen sijaan heikentynyt kognitio ei suoraan lisännyt hoitoaikaa, joskin se heikensi arkitoiminnoista suoriutumista. Lisäksi tulokset osoittavat, että itseohjautuvat tiimimallit voivat lisätä asiakasaikaa kotihoidossa.
Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitoaika vaihteli vähemmän kuin kotihoidossa. Rohkaiseva havainto on, että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitoaikaa kohdennettiin enemmän iäkkäille, joilla oli masennusoireita. Huolta puolestaan herättää se, että yksityisissä yksiköissä iäkkäät asiakkaat saivat julkisiin yksiköihin verrattuna vähemmän hoitoaikaa, vaikka erot palvelutarpeessa huomioitiin.
Tulevaisuudessa on tärkeä seurata, tasoittuvatko kuntien väliset erot sote-uudistuksen jälkeen, kun hyvinvointialueet yhtenäistävät iäkkäiden palvelujen kriteerejä ja toimintamalleja.
Tulokset perustuvat THL:n toteuttamaan Aikamittaus-hankkeeseen, jossa työaikaa seurattiin 17 kotihoidon ja 44 ympärivuorokautisen hoivan yksikössä vuonna 2021. Hankkeessa hyödynnettiin kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen asukkaiden RAI-tietoja.
Mielenterveystyön RAI-välineitä vähennetään
2.10.2024
THL supistaa mielenterveystyöhön tarkoitettujen RAI-välineiden valikoimaa vähäisen käytön vuoksi. Lokakuusta 2024 alkaen interRAI-ESP- ja interRAI-MH-välineiden ylläpito päättyy, eikä THL päivitä enää niiden sisältöjä.
Mielenterveystyöhön on saatavilla edelleen seuraavat RAI-välineet:
- interRAI-CMH-väline sekä
- täydennysosa interRAI-CHA-MH, jota voi käyttää interRAI-CHA-välineen lisäksi esimerkiksi interRAI-HC- tai interRAI-LTCF-välineellä tehtävän arvioinnin yhteydessä.
THL jatkaa muiden RAI-välineiden ylläpitoa ja käytön tukemista normaaliin tapaan. Lisätietoja voit tarvittaessa kysyä sähköpostitse: rai(at)thl.fi
Uutisia kuluneelta vuodelta
Vuonna 2024 julkaistuja THL:n RAI-toiminnan uutisia
- Kansallisesti yhtenäinen arviointiosaaminen on luotettavan tiedon perusta – RAI-osaaminen alkaa jatkossa jo ammatillisissa opinnoissa 26.9.2024
- RAI-arviointivälineistö saatettiin kansallisesti käyttöön – yhtenäisestä välineistön ja RAI-tiedon käytöstä on pidettävä huolta 14.8.2024
- Tietopohja iäkkäiden palveluista kasvaa – Iäkkäiden säännöllisten palvelujen RAI-tietokanta päivitetty ja julkaistu ruotsiksi 29.4.2024
- Uudet toimintamallit edistävät RAI-arviointitoiminnan laadun johtamista ja RAI-tiedon käyttöä lähijohtamisessa 23.4.2024
- Haku THL:n RAI-kouluttajakoulutukseen, RAI-erityisasiantuntijavalmennukseen ja RAI-asiantuntijaryhmiin on auki huhtikuussa 3.4.2024
- Vahvempi asiakasohjaajan rooli voisi edistää palvelujen saumattomuutta – THL ja Kainuun hyvinvointialue kehittivät iäkkäiden asiakasohjausta 26.3.2024
- Palveluntuottajan on huolehdittava, että RAI-arvioinnit tehdään kokonaisarviointina – THL auttaa RAI-välineen valinnassa ja käytössä 7.2.2024
- Muistisairaudet ja avuntarve arjessa ovat yleisiä, mutta kuntoutustoiminta vähäistä iäkkäiden säännöllisissä palveluissa 31.1.2024
THL:n verkkokoulut
Opiskele verkossa RAI-välineiden ja RAI-tiedon käyttöä.
THL:n RAI-kouluttajakoulutus
Saa valmiudet kouluttaa organisaatiosi henkilöstöä RAI-välineistön käyttöön.
THL:n RAI-erityisasiantuntija-valmennus
Syvennä osaamistasi RAI-tiedon käytössä palvelujen kehittämisessä.
Ammattilaisille ja asiakkaille jaettavia esitteitä sekä tietoa RAI-arvioinnista
RAI-sähköposti: rai(at)thl.fi
puh. 029 524 7472 (ark. klo 9–15)