Krävande multiprofessionellt stöd


OBS! Detta är ett utkast på service enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023)!

Innan lagen träder i kraft publicerar Handbok om funktionshinderservice utkast till texter enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023). Innehållet i utkasten har granskats, men redaktionella ändringar görs fortfarande i texten. Dessutom fungerar inte alla länkar ännu. Innan den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft överförs texterna till avsnittet Stöd och service i Handbok om funktionshinderservice. 

Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft den 1 januari 2025. Läs mer på sidan Den nya funktionshinderservicelagen

Sidans innehåll

•    Rätt till krävande multiprofessionellt stöd
•    Innehållet i krävande multiprofessionellt stöd
•    Tillhandahållande av krävande multiprofessionellt stöd
•    Sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd

Krävande multiprofessionellt stöd omfattas av välfärdsområdets särskilda skyldighet att ordna service. Detta innebär att en person med funktionsnedsättning har subjektiv rätt att få krävande multiprofessionellt stöd om förutsättningarna i lagen om funktionshinderservice uppfylls. Välfärdsområdet måste då ordna med service oberoende av anslagen.

Rätt till krävande multiprofessionellt stöd

Observera tillämpningsområdet!

Lagen om funktionshinderservice tillämpas på en person med funktionsnedsättning enligt definitionen i 2 §. Detta innebär att rätten till service enligt lagen om funktionshinderservice omfattar en person som uppfyller alla de förutsättningar som nämns i definitionen på personer med funktionsnedsättning. I lagen om funktionshinderservice föreskrivs för varje typ av service dessutom servicespecifika förutsättningar för beviljande av service och personen med funktionsnedsättning ska uppfylla dessa för att ha rätt till servicen i fråga.

Mer information om definitionen av person med funktionsnedsättning: Tillämpningsområdet för lagen om funktionshinderservice

En person med funktionsnedsättning har rätt till krävande multiprofessionellt stöd, om 

  1. det förutsätts särskild yrkeskompetens och samarbete för att stödja personens delaktighet eller tillgodoseendet av hans eller hennes självbestämmanderätt eller andra grundläggande fri- och rättigheter, 
  2. personen har allvarliga, till funktionsnedsättningen anknytande utmaningar som gäller kommunikationen, den sociala interaktionen eller beteendet och personens eller andra människors människovärde, hälsa eller säkerhet därför hotas, eller 
  3. det krävs multiprofessionellt stöd för att utreda de bakomliggande orsakerna till begränsningsåtgärder som riktar sig till personens grundläggande fri- och rättigheter och för att förebygga och minska användningen av begränsningsåtgärder.

Funktionshinderservicelagen 16 § (Finlex)

Man har rätt att få krävande multiprofessionellt stöd när minst ett av de villkoren för beviljande uppfylls.

Beviljande av krävande multiprofessionellt stöd förutsätter inte ett beslut om specialomsorger. 

För att delaktighet, självbestämmanderätt eller andra grundläggande fri- och rättigheter ska kunna tillgodoses krävs särskild yrkeskompetens och samarbete

Servicehelheten för krävande multiprofessionellt stöd behövs i krävande situationer. Situationerna är i allmänhet förknippade med sådana brister i tillgodoseendet av självbestämmanderätten och delaktigheten som inte kan lösas genom stöd i att fatta beslut, personlig assistans eller särskilt stöd för delaktigheten. Situationerna är i allmänhet sådana som till exempel anställda på grupphemmet eller dagverksamheten inte kan lösa, utan det behövs särskild kompetens som stöd för deras arbete.  

En person med funktionsnedsättning har rätt till krävande multiprofessionellt stöd till exempel om han eller hon har mycket begränsad förmåga att kommunicera och det behövs samarbete mellan åtskilliga yrkesutbildade personer för att utreda hur man kan interagera med personen.

En sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd kan exempelvis också utreda orsakerna till överraskande beteendeförändringar. Flera olika yrkespersoner kan tillsammans fundera över hur en person med funktionsnedsättning kan delta aktivt i interaktion och själv ta initiativ till att få kontakt. 

En förutsättning för beviljande av krävande multiprofessionellt stöd är inte att situationen är krisartad, utan syftet är att få en person med funktionsnedsättning som riskerar att marginaliseras med i den sociala samvaron. 

Syftet med arbetet i sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd är att hitta metoder för gemensam interaktion och verksamhet och på så sätt främja delaktighet och förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning. Arbetet förebygger samtidigt utmanande situationer. 

Utmaningar med kommunikation, social interaktion eller beteende

En person med funktionsnedsättning kan ha allvarliga, till funktionsnedsättningen anknytande utmaningar som gäller kommunikationen, den sociala interaktionen eller beteendet som innebär ett hot för personens eller andra människors människovärde, hälsa eller säkerhet. I sådana situationer behövs ett nära samarbete mellan sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd och de närstående till och de som arbetar nära personen med funktionsnedsättning, för att sakkunniggruppen ska kunna hjälpa personen och dem som arbetar nära honom eller henne att lösa situationerna på ett tryggt sätt. 

Efter det kan man börja arbeta för att undvika svåra situationer, så att personen med funktionsnedsättning kan umgås tryggt tillsammans med andra och hans eller hennes delaktighet förverkligas bättre. Sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd kan tillsammans hjälpa personen med funktionsnedsättning att hitta alternativa, säkra handlingsmodeller. 

För att kommunikationen mellan personen med funktionsnedsättning och personer som arbetar med honom eller henne samt personens sociala interaktion ska lyckas krävs i utmanande situationer i allmänhet ett långvarigt samarbete med personen med funktionsnedsättning och olika yrkesutbildade personer. Detta arbete kan förebygga olika beteendeproblem, även svåra sådana. 

Krävande multiprofessionellt stöd ska ges även i andra situationer än sådana som hotar hälsan och säkerheten, om människovärdet hos personen med funktionsnedsättning är allvarligt hotat till följd av hans eller hennes eget beteende.  

Utredning av orsakerna till användningen av begränsningsåtgärder samt förebyggande av begränsningsåtgärder

En person med funktionsnedsättning har rätt att få krävande multiprofessionellt stöd om utredningen av de bakomliggande orsakerna till användningen av begränsningsåtgärder som riktas mot honom eller henne och förebyggandet och minskningen av användningen av begränsningsåtgärder förutsätter multiprofessionellt stöd. 

En viktig uppgift för sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd i välfärdsområdena är att hitta metoder för att undvika begränsningsåtgärder och minska användningen av dem när det gäller personer med funktionsnedsättning och deras liv. Syftet med teamarbetet är till exempel att lösa problem som leder till beteenden som måste stävjas med begränsningsåtgärder.

Innehållet i krävande multiprofessionellt stöd

Krävande multiprofessionellt stöd är en tjänst som socialvården ansvarar för att ordna och som social- och hälsovården genomför tillsammans. 

Krävande multiprofessionellt stöd är ett stöd som förutsätter särskild yrkeskompetens och multiprofessionellt samarbete och som ges en person med funktionsnedsättning, närstående som stöder personen och yrkesutbildade personer som arbetar nära personen. 

Stödet ges av en sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd. 

Krävande multiprofessionellt stöd innefattar sådana undersökningar inom hälso- och sjukvården som det individuella behovet hos personen med funktionsnedsättning förutsätter. 

Funktionshinderservicelagen 16 § (Finlex)

Var ordnas krävande multiprofessionellt stöd?

Krävande multiprofessionellt stöd ska i första hand ordnas i hemmet eller i någon annan egen omvärld eller närmiljö för personen med funktionsnedsättning. 
Funktionshinderservicelagen 16 § (Finlex)

Syftet är att ta sakkunskapen dit personen med funktionsnedsättning finns för att bäst kunna ge stöd i personens egen närmiljö.

Detta stöder personen med funktionsnedsättning att agera i miljöer och med människor som är viktiga för honom eller henne. Samtidigt kan personer som lever eller verkar tillsammans med en person med funktionsnedsättning fundera ut individuella lösningar på olika problem tillsammans med den multiprofessionella sakkunniggruppen. 

Stöd på annat håll än i den egna närmiljön

I särskilt krävande problemsituationer eller, om det annars ligger i den berörda personens intresse, kan stöd också ordnas någon annanstans än i personens egen närmiljö. 

I vissa särskilt krävande situationer kan det vara bättre för en person med funktionsnedsättning och personer som arbetar med personen om han eller hon tillfälligt flyttas till en enhet för krävande multiprofessionellt stöd enligt lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. Ibland kan det räcka med att byta miljö och personer för att lugna ner situationen. Å andra sidan kan det då bli svårare att överföra inlärd god praxis till den egna närmiljön.

Tillhandahållande av krävande multiprofessionellt stöd 

När beslut fattas om innehållet i det behövliga stödet, mängden stöd och sättet att tillhandahålla stödet, ska de kommunikationsmetoder personen med funktionsnedsättning förfogar över, det behov av individuellt stöd som antecknats i klientplanen, personens egna önskemål samt den livssituation i vilken personen behöver stöd beaktas. 

Det multiprofessionella stödets innehåll, dess mängd och det sätt på vilket det tillhandahålls ska antecknas i beslutet. 

Funktionshinderservicelagen 17 § (Finlex)

Det multiprofessionella stödets innehåll, dess mängd och varaktighet samt platsen där stödet ges påverkas alltid av det individuella stödbehovet hos personen med funktionsnedsättning och av hur utmanande situationen är. Dessutom påverkas det av vilken boendemiljö och övrig närmiljö personen med funktionsnedsättning har. Dessa olika behov påverkar också den multiprofessionella sakkunniggruppens sammansättning.

Sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd

Välfärdsområdet ska inom området ha en tillräcklig mängd sakkunniggrupper för krävande multiprofessionellt stöd, med tillräcklig sakkunskap inom medicin, psykologi, socialt arbete, interaktion och annan sakkunskap för tillhandahållande av krävande multiprofessionellt stöd. De experter som behövs i gruppen bestäms enligt det individuella stödbehovet hos personen med funktionsnedsättning och enligt hur krävande situationen är.

Funktionshinderservicelagen 17 § (Finlex)

Utöver sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd har välfärdsområdena en sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd som fattar beslut.
Specialomsorgsprocessen

Sammansättning av sakkunniggrupp för krävande multiprofessionellt stöd

Välfärdsområdena ska förbereda sig på olika situationer med krävande multiprofessionellt stöd så att det i området är möjligt att bilda sakkunniggrupper för krävande multiprofessionellt stöd som motsvarar olika stödbehov. Det är viktigt med kontinuitet i deras arbete. Därför kan medlemmarna i en grupp som arbetar med en person med funktionsnedsättning inte ständigt bytas ut, utan välfärdsområdet ska se till att gruppmedlemmarna har möjlighet att samarbeta med varandra. 

Till exempel kan läkare för utvecklingsstörda, psykiater, psykologer, socialarbetare samt talterapeuter och andra terapeuter delta i utredningen av orsakerna till problemen samt i bedömningen och tillhandahållandet av behovet av stöd. 

Hela den multiprofessionella sakkunniggruppen behöver inte alltid delta i tillhandahållandet av krävande multiprofessionellt stöd, utan de experter som behövs i gruppen beror på personens individuella behov av stöd och hur krävande situationen är.

Vad gör sakkunniggruppen för krävande multiprofessionellt stöd i praktiken? 

Den multiprofessionella sakkunniggruppens uppgift är att tillsammans med personen med funktionsnedsättning och vid behov dennes närstående eller personer som arbetar nära den berörda personen utreda problem i anslutning till personens interaktion och beteende. 

Typiskt för servicehelheten krävande multiprofessionellt stöd är ett mycket intensivt och ofta långvarigt samarbete med den multiprofessionella gruppen. I krävande problemsituationer ska man ofta göra undersökningar samt följa upp och bedöma personens beteende i olika situationer för att hitta orsaker till problem och krävande situationer. Orsakerna kan vara medicinska, men de kan mycket ofta också vara förknippade med olika interaktionsproblem. 

Om beteendet är aggressivt och risken för våld är stor, är uppgiften först och främst att säkerställa personens egen, hans eller hennes närståendes och andra personers säkerhet. Även i dessa särskilt krävande situationer ska man alltid i mån av möjlighet stödja den berörda personens delaktighet och möjligheter att göra egna val. 

Särskild uppmärksamhet ska fästas vid fungerande interaktion och vid att bemöta personen med respekt. Målet är alltid att stärka självbestämmanderätten och delaktigheten för personen med funktionsnedsättning. 

Källor 

Lag om funktionshinderservice 675/2023 (Finlex)

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om funktionshinderservice och till vissa lagar som har samband med den. RP 191/2022 rd (Riksdagen)

Social- och hälsovårdsutskottets betänkande ShUB 52/2022 rd (Riksdagen)