Stöd för boendet för barn

OBS! Detta är ett utkast på service enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023)!

Innan lagen träder i kraft publicerar Handbok om funktionshinderservice utkast till texter enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023). Innehållet i utkasten har granskats, men redaktionella ändringar görs fortfarande i texten. Dessutom fungerar inte alla länkar ännu. Innan den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft överförs texterna till avsnittet Stöd och service i Handbok om funktionshinderservice. 

Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft den 1 januari 2025. Läs mer på sidan Den nya funktionshinderservicelagen.

Sidans innehåll

Stöd för boendet för barn i enlighet med lagen om funktionshinderservice omfattas av välfärdsområdets särskilda skyldighet att ordna service. Detta innebär att ett barn med funktionsnedsättning har subjektiv rätt att få stöd för boendet för barn om förutsättningarna i lagen om funktionshinderservice uppfylls. Välfärdsområdet måste då ordna med service oberoende av anslagen.

Rätt till stöd för boendet för barn och syftet med stödet

Observera tillämpningsområdet!

Lagen om funktionshinderservice tillämpas på en person med funktionsnedsättning enligt definitionen i 2 §. Detta innebär att rätten till service enligt lagen om funktionshinderservice omfattar en person som uppfyller alla de förutsättningar som nämns i definitionen på personer med funktionsnedsättning. I lagen om funktionshinderservice föreskrivs för varje typ av service dessutom servicespecifika förutsättningar för beviljande av service och personen med funktionsnedsättning ska uppfylla dessa för att ha rätt till servicen i fråga.

Mer information om definitionen av person med funktionsnedsättning: Tillämpningsområdet för lagen om funktionshinderservice

Vid ordnande av stöd för boendet för barn med funktionsnedsättning tillämpas både 18 § om stöd för boendet och 19 § om stöd för boendet för barn i lagen om funktionshinderservice. Ett barn med funktionsnedsättning har rätt att få stöd för boendet om han eller hon behöver hjälp och stöd för att kunna sköta sina dagliga sysslor.
Läs mer: Stöd för boendet

Syftet med stöd för boendet för barn är att trygga barnets möjlighet att bo hemma med den egna familjen. För ett barn med funktionsnedsättning och för barnets familj ska ordnas sådant stöd för boendet som gör det möjligt för barnet att få den vård, omsorg och delaktighet och en sådan trygg uppväxtmiljö som behövs med hänsyn till barnets ålder och utvecklingsfas.

Lagen om funktionshinderservice 19 § (Finlex)

Primärt ska stöd för boendet för barn ordnas i familjens hem

Stöd för boendet för barn ordnas i första hand i barnets eget hem, där barnet bor tillsammans med sin familj.
De tjänster som barnet och familjen behöver ska vid behov ordnas oberoende av tid på dygnet. 
Lagen om funktionshinderservice 19 § (Finlex)

Barnets boende hemma ska tryggas med tillräcklig service och stöd som är förenlig med barnets och familjens behov och som ordnas i hemmet med stöd av lagen om funktionshinderservice och andra lagar. 

Stöd för boendet ska vid behov omfatta hälso- och sjukvårdstjänster som ordnas i hemmet med stöd av hälso- och sjukvårdslagen eller tjänster som ordnas med stöd av socialvårdslagen eller andra lagar på så sätt att tjänsterna bildar en servicehelhet som beaktar de individuella behoven hos personen med funktionsnedsättning.
Lagen om funktionshinderservice 18 § (Finlex)

Ordnande av stöd för boendet för barn utom hemmet

Om barnet trots individuell hjälp och stöd i hemmet inte kan bo hemma med sin familj, kan barnets boende ordnas utom hemmet. Barnets vårdnadshavare kan göra en ansökan om stöd för boendet för barn utom hemmet. 

Barnet kan bo utom hemmet om dessa kriterier uppfylls: 

  • barnet kan inte bo hemma med sin familj ens med hjälp av tjänster som ordnas i hemmet,
  • ordnandet av servicen grundar sig inte på behov av barnskydd,
  • barnets vårdnadshavare ger sitt samtycke till att servicen ordnas,
  • barnets åsikt har utretts och
  • man har bedömt hur stöd för boendet kan ordnas i enlighet med barnets bästa.

Servicen som ordnas i hemmet är inte tillräcklig

Barnets boende kan endast ordnas någon annanstans än med barnets egen familj om den service som ordnas i hemmet inte är tillräcklig med beaktande av barnets individuella behov. En sådan situation kan komma i fråga till exempel om barnet behöver så specialiserad och krävande vård och omsorg att den inte kan ordnas i hemmet ens med hjälp av heltäckande service.

Förhållande mellan stöd för boendet för barn och barnskydd

Ordnandet av stöd för boendet för barn utom hemmet ska grunda sig på det behov av hjälp och stöd som funktionsnedsättningen medför och som det inte är möjligt att svara på med service som ordnas i hemmet. Ordnandet av stöd för boendet för barn utom hemmet kan inte grunda sig på behov av barnskydd. 

Tjänster för barn i behov av barnskydd ordnas med stöd av barnskyddslagen. Ett barn med funktionsnedsättning har samma rätt som andra barn till barnskyddets tjänster när förutsättningarna för att ordna barnskydd eller genomföra åtgärder uppfylls. Om stödbehovet till exempel beror på att barnets hälsa eller utveckling äventyras på grund av uppväxtförhållandena eller barnets eget beteende, ska stödbehovet tillgodoses genom tjänster och stödåtgärder enligt barnskyddslagen. 
Handbok för barnskyddet

Vårdnadshavarnas samtycke och rätt att besluta om vårdnaden om barnet

För att ett barn med funktionsnedsättning ska kunna bo utom hemmet krävs alltid vårdnadshavarnas samtycke. Därför ska beredningen av beslutet och genomförandet av barnets flytt göras i samförstånd med barnets vårdnadshavare.

Trots att stöd för boendet ordnas utom hemmet har vårdnadshavarna alltid beslutanderätt i barnets angelägenheter. Även under genomförandet av tjänsten har barnets vårdnadshavare således enligt lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt rätt att besluta om barnets vård, uppfostran, utbildning, boningsort, fritidsintressen samt i övriga personliga angelägenheter.
Lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt 4 § (Finlex)

Barnets åsikt ska utredas

Vid ordnandet av ett barns boende utom hemmet ska barnets önskemål och åsikt utredas och beaktas enligt barnets ålder och utvecklingsnivå. Barnets åsikt kan lämnas outredd endast i undantagsfall. En sådan situation är till exempel om utredningen av barnets åsikt oskäligt belastar barnet eller om det på grund av barnets funktionsnedsättning eller sjukdom inte är möjligt. Svårigheter att utreda barnets åsikt är ingen grund för att låta bli att göra det.
Lagen om funktionshinderservice 20 § (Finlex)

Vad ska man beakta när man utreder barnets åsikt?

Barnets åsikt ska utredas finkänsligt och så att det inte onödigt skadar relationerna mellan barnet och föräldrarna eller andra personer som står barnet nära. Barnet ska vid behov ges stöd så att det kan bilda sig en egen åsikt och uttrycka den. Barnet ska få använda ett språk eller en kommunikationsmetod som passar barnet självt. Sättet att utreda barnets åsikt och dess huvudsakliga innehåll ska antecknas i de klienthandlingar som rör barnet. 

Vid utredningen av åsikter och önskemål hos ett barn med funktionsnedsättning ska barnets förmåga att bilda sig en åsikt och uttrycka den beaktas. Dessutom ska man se till att det finns redskap och metoder som lämpar sig för att utreda barnets åsikt och att barnet får det stöd det behöver under processen. Det stöd som ges till barnet är viktigt eftersom en flytt kan vara svår för både barnet och de närstående.

Det ska reserveras tillräckligt med tid för att utreda barnets åsikt och barnet ska ges nödvändig information på ett sätt som barnet förstår. Barnet får inte ges sådan information som äventyrar dess utveckling eller strider mot någon annan synnerligen viktig enskild fördel för barnet.

Lagen om funktionshinderservice 20 § (Finlex)

Utredning av åsikt och förande av talan

Enligt förvaltningslagen har en minderårig som har fyllt femton år och hans eller hennes vårdnadshavare eller någon annan laglig företrädare rätt att var för sig föra talan i ett ärende som gäller den minderårigas person eller personliga fördel eller rätt.
Förvaltningslagen 14 § (Finlex)
Förvaltningslagen  34 § (Finlex)

I vilka frågor ska åsikten utredas?

Barnets åsikt ska utredas särskilt i frågor som är av betydelse för barnet. Man ska till exempel fråga barnet vad han eller hon har för önskemål när det gäller det nya hemmet och dess omgivning och hur barnet vill hålla kontakt med sin familj och sina vänner.

Bedömning av hur stöd för boendet för barn kan ordnas i enlighet med barnets bästa

En socialarbetare bedömer i samarbete med vårdnadshavarna hur stödet för boendet kan ordnas i enlighet med barnets bästa.
Lagen om funktionshinderservice 19 § (Finlex)

En förutsättning för att ett barn med funktionsnedsättning ska kunna bo utom hemmet är också att beslutet bedöms vara förenligt med barnets bästa med tanke på omsorgen om barnet, en balanserad utveckling och barnets välbefinnande eller med tanke på barnets hälsa eller säkerhet. Olika alternativ till stöd för boendet ska bedömas i förhållande till hur man bäst kan trygga god vård och fostran av barnet, barnets säkerhet samt den omsorg som med hänsyn till barnets ålder och utvecklingsskede är nödvändig i enlighet med barnets bästa och individuella behov.

En socialarbetare ska tillsammans med barnets vårdnadshavare och ett i sektorsövergripande samarbete göra en bedömning av hur barnets boende och omsorg ordnas i enlighet med barnets bästa. Den sakkunskap som barnets behov förutsätter ska finnas i serviceprocessen. I det sektorsövergripande samarbetet ska det finnas tillgång till tillräcklig sakkunskap inom socialt arbete, barnskydd, psykologi, medicin och vid behov även inom andra områden med tanke på barnets behov.
Socialvårdslagen 41 § (Finlex)

Läs mer om beaktande av barnets bästa i klientprocessen

Tillhandahållande av stöd för boendet utom hemmet

Stöd för boendet för barn utom hemmet kan ordnas som familjevård eller i ett gruppboendehem med högst sju barn. Avvikelse från kravet på gruppboendehemmets storlek kan göras endast om barnets bästa kräver det.
Lagen om funktionshinderservice 19 § (Finlex)


I fråga om antalet barn i familjevård iakttas bestämmelserna i familjevårdslagen. 
Familjevård 
Familjevårdslagen 7 § (Finlex)
Familjevårdslagen 8 § (Finlex)

När stöd för boendet ordnas för barn antingen som familjevård eller i grupphem, ska man se till att antalet anställda och deras kompetens motsvarar barnens behov.

Val av bostadsort och beaktande av barnets rättigheter vid tillhandahållande av stöd för boendet

Vid valet av bostadsort för ett barn med funktionsnedsättning ska barnets intresse beaktas på det sätt som föreskrivs i socialvårdslagen. Dessutom ska följande beaktas:

  • språket som barnet med funktionsnedsättning använder
  • kommunikationssätt
  • kulturell bakgrund
  • åsikt
  • delaktighet och möjligheter att vara aktiv i sin omgivning och
  • barnets eller den ungas ålder och utvecklingsstadium.

Vid valet av bostadsort ska man också fästa uppmärksamhet vid att trygga välbefinnandet och utvecklingen för personer med funktionsnedsättning och stödja deras resurser och styrkor.
Socialvårdslagen 4 § (Finlex)
Socialvårdslagen 5 § (Finlex)
Lagen om funktionshinderservice 5 § (Finlex)

Barnets boningsort ska ha specialiserad och kompetent personal enligt barnets behov, och barnet ska garanteras en trygg och stimulerande uppväxtmiljö samt utbildning som motsvarar barnets anlag och önskemål i enlighet med lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt. 

När barnet bor utanför hemmet ska boendearrangemangen vara sådana att barnet kan hålla kontakt med sin familj och andra närstående samt i mån av möjlighet besöka sitt barndomshem. Detta innebär till exempel att barnet stöds i kontakten med hjälp av tekniska anordningar och att barnets boningsort ligger på så kort avstånd som möjligt från barndomshemmet och har goda förbindelser dit. Om möjligt vore det bra om barnet kunde fortsätta i en bekant daghemsgrupp eller skola.

Barnet ska uppfostras så att det får förståelse, trygghet och ömhet. Barnet ska stödas och uppmuntras i sin utveckling till självständighet, ansvarsfullhet och vuxenhet. Vid tillhandahållandet av service ska barnets rätt till ett stimulerande och tryggt liv enligt barnets ålder beaktas, vilket främjar barnets utveckling och delaktighet. 

Därtill ska det sörjas för kontinuitet i barnets vård och omsorg. I praktiken innebär detta att man ska sträva efter att trygga boendets varaktighet under hela barndoms- och ungdomstiden, om det anses vara förenligt med barnets bästa. Till exempel ska konkurrensutsättningen av tjänsterna genomföras så att barnets förhållanden förändras så litet som möjligt.

Barnets rätt att skapa och upprätthålla relationer

Barnet har rätt till fortgående och trygga mänskliga relationer som är viktiga för barnets utveckling Stödet för boendet för barnet ska ordnas så att det stöder barnets relationer till andra människor. När barnet bor utanför hemmet ska särskild vikt läggas vid fortgående mänskliga relationer och vid barnets rätt att hålla kontakt med personer som är viktiga för barnet. 
Lagen om funktionshinderservice 19 § (Finlex)

Barnet ska garanteras rätt att träffa sina föräldrar, syskon och andra närstående personer genom att det ordnas möjlighet att ta emot gäster eller besöka personer utanför bostaden samt att på annat sätt hålla kontakt med närstående personer. När barnet bor utanför hemmet ska man till exempel se till att barnets och de närståendes kontakter stöds med hjälp av tekniska anordningar. Interaktion och gemensamma aktiviteter mellan barnet och de personer som är viktiga för barnet ska också stödjas.

Barnets kulturella rättigheter när barnet bor utanför hemmet

Bestämmelser om rätten till småbarnspedagogik och undervisning för barn som bor utanför hemmet finns i lagen om småbarnspedagogik, lagen om grundläggande utbildning och läropliktslagen. I barnets klientplan ska det antecknas hur småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen, utbildningen enligt läropliktslagen eller den övriga undervisningen ordnas när barnet bor utanför hemmet. 

När barnet bor utanför hemmet ska en socialarbetare tillsammans med barnets vårdnadshavare samarbeta med anordnaren av småbarnspedagogik, grundläggande utbildning eller övrig undervisning eller utbildning.

Den som ansvarar för barnets vård och fostran utom hemmet ska samarbeta med anordnaren av småbarnspedagogik, grundläggande utbildning eller övrig undervisning eller utbildning.
Lagen om funktionshinderservice 21 § (Finlex)

Beslutsfattande om ordnande av stöd för boendet för barn utom hemmet

Beslutet om stöd för boendet utom hemmet fattas av den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter, eftersom det är fråga om ett barn som behöver särskilt stöd i enlighet med socialvårdslagen.
Socialvårdslagen 3 § (FInelx)

Skyldigheten att motivera beslutet framhävs av att ordnandet av stöd för boendet utom hemmet ska vara en sista utväg och ett avgörande som är förenligt med barnets bästa. Därför ska man i beslutet bland annat motivera på vilket sätt boende någon annanstans än med familjen motsvarar barnets behov av hjälp och stöd och varför det inte är möjligt att bo med den egna familjen med hjälp av service och stöd som ges i hemmet. 

Källor

Lag om funktionshinderservice 675/2023 (Finlex)

Regeringens proposition RP 191/2022 rd  Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om funktionshinderservice och till vissa lagar som har samband med den (Riksdagen)

Social- och hälsovårdsutskottets betänkande ShUB 52/2022 rd (Riksdagen)