Ehkäisevä päihdetyö elinkeinoelämän tukena alkoholin anniskelun ja vähittäismyynnin omavalvonnassa

Tavoitteena terve kasvu- ja elinympäristö

Ehkäisevässä työssä tarvitaan niin elinkeinoelämää, valvontaviranomaisia kuin kuntalaisia. Virkeä keskustakulttuuri on seudun asukkaiden ja kauppiaiden etu. Vastuullinen elinkeinoelämä tukee seudun elinvoimaa, mutta antaa panoksensa myös asukkaiden terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen. Viihtyisässä ravintolassa vastuullisesti anniskeltu alkoholi aiheuttaa todennäköisesti vähemmän haittoja kuin humalahakuinen juominen muussa julkisessa tilassa tai kontrolloimattomasti yksityiskodeissa.

Lasten ja nuorten suojaaminen päihdehaitoilta on erityisen tärkeää ja heille tulee taata turvallinen kasvu- ja elinympäristö. Parhaimmillaan vastuullinen elinkeino ja sosiaalinen kontrolli tukevat myös perheitä kasvatustehtävässään. Noudattamalla ikärajoja kitketään myös alkoholin välittämistä alaikäisille.

Hämeenlinnan seudulla kiinnitetään huomiota myös liikenneturvallisuuteen ja tehdään yhteistyötä taksien kanssa.

Pakka -toiminta painottaa vastuullista elinkeinoelämää sekä viranomaisyhteistyötä

Anniskelun ja vähittäismyynnin omavalvonnan suunnitelmat ovat luvan saannin edellytys ja päivitykset ovat lakisääteisiä (Alkoholilaki 1102/2017 56§). Alkoholilakiuudistuksen myötä yhä useampi asia kuuluu luvanhaltijan omavalvonnan piiriin. Omavalvontasuunnitelman tulee elää ajassa. Sen tulee toteutua yrityksen arjessa ja sen on oltava työntekijöiden toiminnan punaisena lankana, näin on mahdollista varmistaa yrityksen itsensä näköinen vastuullisuuden toteutuminen. Vastuullinen yrittäjä osallistuu myös lähiympäristön asukkaiden huomioimiseen ja kuulemiseen. Tässäkin on yhteistyön mahdollisuus ehkäisevän päihdetyön toimijoiden kanssa.   

Aluehallintovirasto tukee yrittäjiä ja ehkäisevää päihdetyötä

Aluehallintovirasto on yrittäjän tukena alkoholilain mukaisten tavoitteiden ja velvoitteiden toimeenpanossa, painottaen valvontatoiminnassa ohjaavaa otetta. Esimerkiksi Hämeenlinnan seudulla aluehallintovirastosta on mahdollista kutsua alkoholitarkastajaa antamaan konsultaatio omavalvontasuunnitelman laatimiseksi tai päivittämiseksi ja muiden anniskelun ja vähittäismyynnin lupa-asioihin liittyvien epäselvyyksien ennalta oikaisemiseksi. Palvelu on vapaaehtoista ja maksutonta. Palvelun toivotaan lisäävän yritysten ja valvontaviranomaisten välistä yhteistyötä sekä ennaltaehkäisevän yritysten laiminlyöntejä sekä epäkohtia.

Aluehallintovirastolta löytyy opastusvideoita alkoholielinkeinon avuksi omavalvonnan toteutukseen ja suunnitelman laatimiseen Avi/alkoholihallinto

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori tukee osaltaan kulttuurin muutosta 

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin rooli on toimia viestin viejänä ja sillan rakentajana elinkeinoelämän ja valvontaviranomaisten välillä. Jalkautuessa yrityksiin Pakka-koordinaattori tukee kulttuurimuutosta ja omavalvonnan toteutumista, sanoittaen tavoitetilaa. Lopulta yhteistyöstä hyötyvät kaikki. Tyytyväinen asiakas palaa turvalliseen ja viihtyisään ravintolaan hyvän palvelukokemuksen jälkeen uudelleen.
 
Paula Meskanen
(vastaan ehkäisevästä päihdetyöstä Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa ja koordinoin seudun Pakka-toimintaa)
ehkäisevän päihdetyön koordinaattori
Ehkäisevä päihdetyö Hämeenlinna
A-klinikka Oy