Haminassa nuorten päihdekokeilut ovat ottaneet mahalaskua
Kouluterveyskyselyn tulokset toivat kaksi vuotta sitten Haminalle kyseenalaista julkisuutta. Hamina kilpaili muun muassa nuuska- ja kannabiskokeiluissa kärkipaikoista. Tuoreen kyselyn tulokset ovat positiivisempia. Päivittäin nuuskaavien nuorten määrä on parissa vuodessa yli puolittunut kahdestakymmenestä prosentista vajaaseen kymmeneen prosenttiin. Myös nuorten huumekokeilut ovat vähentyneet. 8.- ja 9.-luokkalaisista kannabista ilmoitti kokeilleensa enää noin joka kuudes. Vielä vuonna 2017 liki 20 prosenttia heistä kertoi käyttäneensä kannabista viimeisen kuukauden sisällä.
Yhdessä päihdeasenteita muuttamaan
Kahden vuoden takaiset tulokset saivat laajan joukon ammattilaisia ja päättäjiä pohtimaan sitä, kuinka nuorten päihdemyönteiseen asenteeseen voitaisiin vaikuttaa. Nuorten parissa toimivat tahot kerääntyivät yhteen miettimään yhteisiä toiminta- ja puuttumismalleja ja jakamaan kokemuksiaan nuorten päihteiden käyttöön liittyen. Kaupungissa perustettiin monialainen ohjausryhmä tekemään suunnitelma asiaan puuttumiseksi ja koordinoimaan toimenpiteitä. Päihteiden käyttöön ja päihdeasenteisiin puuttumisesta tuli koko kaupungin asia.
Keskustelu on ykkösasia
Yhtä selkeää syytä tulosten muuttumiseen on mahdotonta sanoa. Esimerkiksi päihteistä ja päihdehaitoista käytävään keskusteluun on panostettu niin nuorten kuin vanhempien parissa. Seitsemäsluokkalaisten syksyiseen ryhmäytyspäivään on viime vuosina lisätty päihderasti, jossa haastetaan oppilaita keskustelemaan päihteistä ja niiden haitoista. Samalla kartoitetaan nuorten asenteita ja ajatuksia. Pohjana toimii Ehyt ry:n video päihdeilmiöstä ja kuudennella luokalla toteutettu Selvä reitti -tapahtuma. Sen rasteilla puhutaan sekä päihteistä että terveellisistä elämäntavoista.
Katse tulevaisuuteen
Haminassa on havaittu, että moni vanhempi ajattelee etteivät päihteet kosketa heidän lastaan tai nuortaan. Vanhemmat tarvitsevat lisää tietoja ja keinoja puuttua ja tunnistaa päihteiden käyttö. Lisäksi tarvitaan tukea sääntöjen ja rajojen asettamiseen. Kaupungin toimijoiden tulee varmistaa, että nuorten päihteiden käyttöön puututaan systemaattista vuodesta toiseen ajankohtaiset ilmiöt huomioiden.
Oppilaita haastateltaessa on käynyt selväksi, että jokainen nuori on kohdannut päihteiden käyttöä. Nuorella on oikeus päihteettömään elämään ja yhteistyö tämän mahdollistamiseksi jatkuu.
Jenny Amperla, nuorisokoordinaattori
Haminan kaupungin nuorisopalvelut