Keinoja koulujen päihdekasvatukseen – Pohjois-Karjalan nikotiinittomuustyö

Vaikka nuorten tupakointi on vähentynyt koko maassa, nikotiinittomuustyötä tarvitaan yhä. Samaan aikaan kun asenteet tupakointia kohtaan tiukentuvat ja päivittäinen tupakointi vähenee, nuuskaamiseen suhtaudutaan aikaisempaa sallivammin. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn mukaan noin 7 prosenttia 8. –9.-luokkalaisista tupakoi päivittäin, säännöllisti nuuskaa käyttäviä on lähes 5 prosenttia. 

TERVIS-hankkeesta potkua paikalliseen työhön

Terveempi Itä-Suomi (TERVIS) -hankkeessa (2013-2015) luotiin lasten ja nuorten päihteettömyyden ja savuttomuuden tukemisen toimintamalli.  Malli sisältää esimerkiksi  5-luokkalaisille toteutettavia toiminnallisia savuttomuustunteja, joilla oppilaat pääsevät tutustumaan tupakkatuotteisiin eri näkökulmista.  

Tupakkarastilla tehdään  esimerkiksi pillihengitystesti ja nuuskarastilla kerrotaan mitä nuuska on, miten se vaikuttaa urheilijan suoriutumiseen ja perehdytään suun terveyteen.  Ympäristörastilla oppilaat pääsevät miettimään tupakan tuottamisen ympäristövaikutuksia. Rastilla käydään läpi myös niitä kemikaaleja, joita eri tupakkatuotteet sisältävät. Tunti loppuu tietokilpailuun, jossa oppilaat testaavat ja kertaavat opittua. 

Taustalla vahva yhteistyö 

Toimintaa tehdään Siun soten suunterveydenhuollon, Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistyksen ja koulujen terveydenhoitajien yhteistyönä. Koordinoijana toimii Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys.  

Tunteja toteutetaan säännöllisesti mm. Joensuun ja Kontiolahden alueella. Alueen kouluissa toiminta tunnistetaan jo hyvin ja sitä pidetään tarpeellisena ja tervetulleena. Siun Soten tavoitteena on laajentaa savuttomuustuntitoiminta kattamaan koko Pohjois-Karjalan alue. Työ tämän tavoitteen edistämiseksi on jo aloitettu.

Lasten ja nuorten parissa tehtävä ehkäisevä työ kannattaa

Noin joka toinen säännöllisesti tupakoiva henkilö kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, mm. sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpään. Suomessa tupakkatuotteiden käyttö on ennalta ehkäistävissä olevien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman tärkein syy. Lasten ja nuorten parissa tehtävä työ on siksi ensiarvoisen tärkeää.  

Sairaanhoitaja Marjo Toivanen, Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys ry

Linkit:

THL>lapset-nuoret-ja-perheet/tutkimustuloksia/elintavat
Syopajarjestot.fi/jarjesto/strategia/ 

Päihteettömyyssopimus – porkkanana vanhempien kanssa sovittu palkkio

TERVIS-hankkeen aikana kehitettiin oppituntimallin lisäksi myös päihteettömyyssopimus, jonka yläkouluun siirtyvä nuori tekee yhdessä vanhempiensa tai huoltajiensa kanssa.

Sopimusta jaetaan kesän aikana tehtävässä terveystarkastuksessa.  

Sopimuksella kannustetaan nuorta sitoutumaan päihteettömään elämäntapaan 18-vuotissyntymäpäivään saakka. Jos sopimus pitää, nuori palkitaan yhdessä vanhempien kanssa sovitulla palkinnolla hänen tultuaan täysi-ikäiseksi.  

Päihteettömyyssopimus on kehitetty moniammatillisen tiimin kanssa Outokummun ja Kontiolahden alueelle. 

Terveydenhoitaja Leena Naumanen  
Suuhygienisti Sirkka Hartikainen, Siun sote

TERVIS-hankkeen Päihteettömyyssopimus (pdf-tiedosto)