Pohjois-Savossa tehdään yhdessä ehkäisevää päihdetyötä ja mielenterveyden edistämistä

Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö ovat hyviä yhdessä

Mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön tarkasteleminen yhdessä tuo synergiaa ja uusia näkökulmia molempien toimialojen perustyöhön, johtamiseen sekä koko terveyden edistämisen suunnitteluun. Kun tavoitteita tarkastellaan rinnakkain, vähennetään päällekkäisiä toimintoja ja selkiytetään eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Hyvänä esimerkkinä toimii vanhemmuuden tuen eri toimintamallit ja prosessit.

Kehittyvistä rakenteista intoa ja onnistumisia perustyöhön

Pohjois-Savon alueella on oma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen HYTE-työryhmä ja sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikössä toimii erillinen HYTE-tiimi. Alueen kaikissa kunnissa on nimetty ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava lakisääteinen toimielin ja ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö. Yhdyshenkilöillä on oma verkosto, jonka koordinoinnissa on mukana Itä-Suomen aluehallintovirasto. 

HYTE-tiimissä työskentelevä ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori tukee kuntien työtä ja edistää toimivien yhteistyörakenteiden muodostumista. Käytännön tuen tarjoamisen lisäksi koordinaattori on osa alueen tiedolla johtamisen kokonaisuutta: koordinaattori kokoaa alueellista ja kuntakohtaista tietoa päihteistä ja päihdehaitoista ja saattaa tiedon toiminnan suunnittelun ja ohjauksen tueksi.

Alueella tehty hyvinvointianalyysi ja hyvinvointisuunnitelma antaa työlle raamit ja kuvaa käytettävät vaikuttavat työmenetelmät. Tavoitteena on, että ehkäisevän päihdetyön suunnitelmat ovat kattavammin osa kuntien hyvinvointikertomuksia ja ne on huomioitu talouden suunnittelussa. Rakenne on olemassa, mutta sen toiminta ja tuloksellisuus vaatii vahvistamista.

Vaikuttavat työmenetelmät vielä parempaan käyttöön

Kuntien rajalliset resurssit tulee käyttää ensisijaisesti vaikuttavaksi todettujen työmenetelmien ja toimintamallien käyttöön ottoon ja hyödyntämiseen. Pohjois-Savossa tutkitusti vaikuttavaa Pakka-mallia käyttää vasta kaksi kuntaa, mutta tavoite on saada toimintamalli käyttöön koko Pohjois-Savon alueella. 

Lapset puheeksi- toimintamalli on puolestaan käytössä laajemmin  ja menetelmän käyttöönotto edistyy toivottavasti myös LAPE- tavoitteiden mukaisena toimintana. Sen sijaan mielenterveyden ensiapu- menetelmää, jonka avulla tuetaan mielen hyvinvointia ja rohkaistutaan ottamaan mielenterveyden asioita puheeksi, ei juurikaan käytetä. Tähän on vaikutettu järjestämällä koulutusta ja tavoitteena on luoda alueelle oma kouluttajaverkosto. Myös päihteiden käytön sekä haitallisen rahapelaamisen puheeksiotto vaativat jatkossa koulutusta ja systemaattista puheeksioton ja mini-intervention käyttöönottoa.

- Pohjois-Savossa on jo paljon hyvää toimintaa, mutta myös haasteita ratkottavana. Tästä on hyvä jatkaa.
Helena Törmi
Ehkäisevän mielenterveys – ja päihdetyön koordinaattori (60%), HYTE- tiimi
Perusterveydenhuollon yksikkö, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin