Lisää laatua työhön menetelmäosaamisella
Omin jaloin
Menetelmän tavoitteena on lisätä nuoren ymmärrystä omien valintojen vaikutuksesta nykyhetkeen ja samalla tulevaisuuteen. Lisäksi pyritään vahvistamaan nuoren ymmärrystä paitsi hänen elämässään ja arjessaan ilmenevistä riskeistä, myös olemassa olevista voimavaroista. Noin kuuden tapaamiskerran aikana kartoitetaan nuoren ajatuksia ja toiveita yhdeksällä eri elämän osa-alueella; perhe, kaverit, terveys- ja hyvinvointi, päihteiden käyttö, rikkeet ja rikokset, koulu, seurustelu, raha, harrastukset ja vapaa-aika.
Omin jaloin -työskentelyssä huomioidaan nuoren lisäksi tämän perhe ja huoltajat ja perheen haasteet ja henkiset voimavarat.
Menetelmä voi auttaa nuoren kanssa työskentelevää ammattilaista jäsentämään hankalaa tai vaikeasti määriteltävää huolta ja hahmottamaan sen taustatekijöitä. Menetelmä sopii hyvin asiakasohjauksen ja palvelutarpeen kartoittamisen tueksi niin koulun, sosiaalihuollon, lastensuojelun kuin nuorisotyön ja etsivän nuorisotyön työntekijöille.
Omin jaloin -koulutuksiin on osallistunut tähän mennessä noin 120 ammattilaista.
Valomerkki
Valomerkki-toimintamallilla puututaan nuoren ilmitulleeseen päihteidenkäyttöön ennen kuin se ehtii muodostua ongelmaksi: työllä pyritään vaikuttamaan nuoren päihteisiin liittyviin asenteisiin. Kohderyhmänä ovat ensimmäistä kertaa päihteiden käytön vuoksi poliisin tai terveydenhuollon kanssa tekemisiin päätyneet alaikäiset nuoret.
Interventiona on huoltajan ja nuoren välille järjestettävä ohjattu keskustelu, jossa on mukana nuorten kanssa työskentelevä ammattilainen. Keskustelussa käydään läpi tapahtuma, joka johti puuttumiseen ja pohditaan yhdessä päihteidenkäytön syitä ja seurauksia. Samalla pyritään tukemaan huoltajia, jotta heidän olisi helpompi ohjata lasta jatkossa päihteettömyyteen ja toteuttaa nuoren tarpeet ja kehitysvaiheet huomioivaa päihdekasvatusta. Tarvittaessa mietitään mahdollisia tukitoimia.
Valomerkki-toiminnan etuna on se, että nuoren tilanteeseen ja päihteiden käyttöön voidaan tarttua nopeasti. Ellei erityistä tuen tarvetta ilmene, jää ensimmäinen viranomaiskontakti viimeiseksi.
Valomerkki on ollut aikaisemmin käytössä Porin yhteistoiminta-alueella ja nyt myös Pohjois-Satakunta aloitti työn koulutuksen jälkeen. Toukokuussa koulutetaan vielä ainakin Keski-Satakunnassa.
Jenni Lahtinen, projektisuunnittelija, Selvin päin Satakunnassa-hanke