Satakunnan pakkatoiminta on hyvässä vauhdissa

Lähes kaikki Satakunnan kunnat mukana Pakka-työssä

Selvin päin Satakunnassa -hanke luo Satakuntaan uudet vahvat ehkäisevän päihdetyön rakenteet ja yhtenäiset toimintamallit. Työtä tehdään Pakka-toimintamallin menetelmiä jalkauttamalla ja edelleen kehittämällä ja erityisesti nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten ehkäisevän päihdetyön osaamista vahvistamalla. 

Satakunnassa on panostettu erityisesti alle 20-vuotiaiden nuorten päihteiden käytön ja ensikokeilun sekä käytöstä aiheutuvien sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ehkäisemiseen ja vähentämiseen. 

Tällä hetkellä Pakkaa toteuttaa Satakunnan 17 kunnasta peräti 13 kuntaa ja tavoitteena on saada mukaan myös vielä uupuvat neljäkin. 

Uusi maakunnallinen tarjontatyöryhmä aloitti toimintansa

Satakunnan maakunnallinen tarjontatyöryhmä perustettiin vuoden 2018 lopussa. Maakunnallinen ryhmä tukee paikallisia tarjontatyöryhmiä.

Tarjontatyöryhmässä suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä elinkeinon ja viranomaisten kanssa toimenpiteitä, joiden tavoitteena on päihdehaittojen minimointi. Maakunnallisen työryhmän toiminta tukee kaikkien yhteisiä päämääriä: toimenpiteet suunnitellaan yhteistyössä ja toteutetaan yhtä aikaa koko Satakunnassa. Yhteistyössä on toteutettu esimerkkinä ostokokeita, erilaisia kampanjoita ja tempauksia ja lisäksi terassi- ja asiakasarviointeja. Terassi- ja asiakasarviointia ei olla toteutettu alueellisesti.

Ensimmäinen päihdetilannekysely pulkassa

Satakunnan ensimmäinen ehkäisevän päihdetyön suunnittelua tukeva, asukkaille kohdennettu päihdetilannekysely toteutettiin marras-joulukuussa 2018. Verkkosivuilla vastattavissa olleessa kyselyssä kartoitettiin asukkaiden päihteisiin, tupakkaan ja rahapeleihin liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista. Samalla pyydettiin kertomaan, mihin ongelmakohtiin tai ilmiöihin asukkaat toivoisivat panostettavan ja millaisia keinoja he pitävät hyvinä. 
Päihdetilannekysely (pdf 212.32 kt)

Keväällä tulossa paljon erilaisia kampanjoita ja tempauksia

Keväällä koko Satakunnan alueella toteutetaan rahapelien ostokokeet. Samaan aikaan toteutetaan kauppojen edustoilla näkyvä Älä välitä -kampanja. Sillä muistutetaan, ettei päihteitä tule tarjota tai myydä alaikäisille. Nuorille suunnattu rattijuopumusten vastainen moporattikampanja toteutuu osissa Satakunnan kuntia. 

Satakunnan Pakka-toimintaa ohjaa oma vuosikello Vuosikello jossa vuodenaikojen toiminta: talvi -  Päihdetilannekysely + tulosten hyödyntäminen, kevät - vanhempainillat, kesä - saatavuuden rajoittaminen, syksy - ept viikko

 

Jenni Lahtinen, projektisuunnittelija, Selvin päin Satakunnassa-hanke

Lisätietoja