Esittääkö Helsingin kaupunginhallitus valtioneuvostolle erillislakia huumeiden käyttötiloista?

Helsingin kaupunki asetti viime marraskuussa asiantuntijatyöryhmän selvittämään mahdollisuutta avata Helsinkiin valvottuja huumeiden käyttötiloja. Taustalla oli kaupunginvaltuuston hyväksymä aloite asiasta.

Työryhmän raportti valmistui helmikuussa ja se julkistettiin maaliskuussa kun asia eteni kaupunginhallituksen pöydälle. Raportin mukaan valvottujen käyttötilojen avulla voidaan tavoittaa kaikkein marginalisoituneimpia huumeiden käyttäjiä ja saattaa heitä kontaktiin terveys- ja sosiaalipalveluiden kanssa. Niiden muita tavoitteita ovat huumeisiin liittyvän kuolleisuuden ja sairastavuuden vähentäminen terveysneuvonnalla, virusinfektioiden testauksella ja hoitoonohjauksella sekä turvallisempaan pistämiseen opastamalla. Käyttötiloilla pyritään myös häiriöiden ja käytettyjen pistovälineiden vähentämiseen julkisissa tiloissa. Monipuolisen työryhmäraportin liitteenä oli myös tuloksia kyselystä, jolla oli selvitetty huumeidenkäyttäjien omia näkemyksiä mahdollisesta käyttöhuoneesta: sopivasta sijainnista, aukioloajoista ja palveluista.  Kyselyyn vastasi 364 käyttäjää.

Työryhmä konsultoi raporttia varten myös valtakunnan syyttäjää, joka ehdotti, että Suomessa voitaisiin Norjan tavoin säätää käyttöhuonekokeilun mahdollistava määräaikainen pilottilaki. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee asiaa todennäköisesti ensi tiistaina 2.4. Jos päätösehdotus hyväksytään, Helsinki esittää valtioneuvostolle erillislakia käyttöhuoneista.

Asiantuntijatyöryhmän raportti ja käyttäjäkyselyn tulokset löytyvät täältä (kohta 11):