Visualisoitu tieto tukee Pirkanmaan hyvinvointijohtamista

Tulevaisuudessa kuntien ja maakuntien on kyettävä ennakoimaan asukkaiden palvelutarpeita entistä tehokkaammin. Pirkanmaalla on luotu palvelutarpeiden nykytilasta ja muutoksista kertova Pirkanmaan uudistumisen ja palvelutarpeiden tilannekuva -työkalu.   

Tilannekuvan tarjoama tieto on visuaalisesti helposti omaksuttavissa ja oman kunnan tietoja voi verrata sekä naapurikuntiin että valtakunnallisiin lukuihin. Palvelua voi käyttää vaikkapa nuorten kohtaamien päihdehaittojen ja päihdepalveluiden tarpeen arvioinnissa. Esimerkiksi maakunnan hyvinvointiryhmä ja hyvinvointikoordinaattoreiden verkosto voivat tutkia ja seurata kansallisesta kouluterveyskyselystä peräisin olevia päihdeindikaattoreita. Tieto esitetään karttavisualisoinneilla, joista näkee kehityksen suunnan kunnittain ja maakunnittain. Ohessa tarjotaan myös tulkinta.  

Tilannekuvatyökalu koostuu 12 perusmittarista ja yli 200 yksittäisestä indikaattorista, jotka kuvaavat muun muassa yhdenvertaisuuden edistämistä, kustannuksia ja asiakaslähtöisyyttä (esim. Tilastokeskus, Kela, THL, Verohallinto, SYKE ja TEM). Myös ikääntyminen, lasten ja perheiden hyvinvointi ja suun terveys on tunnistettu Pirkanmaalla merkittäviksi ilmiöiksi ja niihin liittyvää tietopohjaa kehitetään.  

Tiedon saatavuuteen ja käytettävyyteen on panostettu paljon sekä valtakunnallisesti että maakunnissa. Tietohankkeiden tulokset palvelevat valmistelun lisäksi asuinalueestaan kiinnostuneita asukkaita, päättäjiä ja yrityksiä.   

Työkalusta kerätään käyttökokemuksia ja sitä kehitetään valmistelun etenemisen mukaan.  

Karttapalvelu on löydettävissä täältä

Johanna Riippi
Pirkanmaa 2021 hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelija
ja Tampereen kaupunki hyvinvointikoordinaattori 
johanna.riippi(at)pirkanmaa.fi

Anniina Heinikangas
maakunta-analyytikko
anniina.heinikangas(at)pirkanmaa.fi