Keski-Suomessa rakennetaan tietopohjaista ehkäisevän päihdetyön johtamisen mallia

Keski-Suomessa on käynnistynyt uusi ehkäisevän päihdetyön hanke, jossa luodaan johtamismalli yhdyspinta- ja verkostotyöhön ja mallinnetaan ehkäisevän päihdetyön palvelupolku. Mallia hyödynnetään myöhemmin myös valtakunnallisessa kehittämistyössä. Keski-Suomessa pilottipaikkakuntia ovat tällä hetkellä Jyväskylä, Kinnula, Laukaa, Pihtipudas, Toivakka, Viitasaari ja Äänekoski. Työ laajenee myöhemmin koko maakuntaan. 

Kustannusvaikuttava ehkäisevä päihdetyö edellyttää saumatonta yhteistyötä, yhdessä sovittuja käytäntöjä ja riittävää tietopohjaa toimien tueksi. Hankkeen aikana on tarkoitus selvittää, millaista päihteisiin liittyvää tietoa on käytettävissä ja kuinka se saadaan maakunnan ja kuntien päätöksenteon pohjaksi. Tietoa kerätään esim. olemassa olevista hyvistä käytännöistä, kansallisista tietolähteistä, perus- ja erikoissairaanhoidon palveluiden käytöstä ja kustannuksista, varhaiskasvatus- ja sivistyspalveluista sekä kokemusasiantuntijoilta ja yhteistyökumppaneilta. 

Hankkeesta vastaa Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja sen projektiryhmänä toimii sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikkö. Yhteistyökumppaneita ovat mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päihteet ja riippuvuudet yksikkö, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä (KEHO), EHYT ry, SOVATEK säätiö, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Keski-Suomen maakuntauudistuksen projektitoimisto sekä Keski-Suomen kunnat. 

Hanke järjestää yhteisiä työpajoja ja koulutusta ja jalkauttaa hyviä käytäntöjä. Toimintaa voi seurata Innokylässä, verkkosivuilla ja facebookissa. Auttaisitko meitä osallistumalla yhteisen sanapilven rakentamiseen? Voit kirjata haluamasi määrän ilmiöön liittyviä sanoja tai valitsemalla jo aiemmin esille nostettuja asioita, niin niiden saama merkitys kasvaa sanapilvessä.
 

Raija Harju-Kivinen
projektipäällikkö
raija.harju-kivinen(at)ksshp.fi
050 475 6206