Jätevesitutkimus Pohjois-Suomi

Jätevesitutkimus:  Amfetamiinin käyttö lisääntynyt pohjoisen Suomen kaupungeissa 

THL:n jätevesitutkimuksessa havaittiin, että stimulanttihuumeiden käyttömäärät ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi. Amfetamiinin käyttömäärät olivat vuonna 2018 ennätyslukemissa myös pohjoisissa kaupungeissa Oulussa ja Rovaniemellä, jotka ovat olleet mukana THL:n jätevesitutkimuksissa alusta lähtien. Kemi oli mukana tutkimuksessa ensimmäistä kertaa.

Amfetamiinia ja MDMA:ta käytetään eri puolelle Suomea varsin tasaisesti, joskin Kemissä mitattiin poikkeuksellisen matalia MDMA-pitoisuuksia. Useissa eteläisen Suomen kaupungeissa havaittu kokaiinin käytön merkittävä lisääntyminen ei näy pohjoisissa kaupungeissa, vaikka etenkin Rovaniemellä onkin havaittu pieniä määriä kokaiinia.

Metamfetamiinin käytössä havaittiin vuonna 2016 merkittävää kasvua useissa kaupungeissa. Pohjoisessa Suomessa tämä oli parhaiten nähtävissä Oulussa, jossa käyttömäärät lisääntyivät merkittävästi. Vuonna 2018 metamfetamiinin käyttö oli jälleen palautunut aiemmalle, matalammalle tasolle. 

Taulukossa pylväinä kaupungit (Helsinki, Oulu, Kemi, Rovaniemi) mitattu: "ekstaasi", metamfetamiini, amfetamiini, kokaiini. Helsingissä mitattu kaikkia eniten, toisena Rovaniemi, kolmantena Kemi, jossa ei ole mitattu yhtään kokaiinia, neljäntenä Oulu .

Taulukko: Huumeiden takaisinlasketut käyttömäärät Pohjois-Suomen kaupunkien, sekä Helsingin jätevedenpuhdistamojen toiminta-alueilla (milligrammaa käytettyä huumetta/1000 henkilöä/päivä) 2014-2018. Kaupungit on nimetty kunkin puhdistamon toiminta-alueen suurimman kaupungin mukaan. 

Kansainvälisessä vertailussa amfetamiinin käyttö oli Eurooppalaisen keskitason yläpuolella useissa Suomen kaupungeissa. Pohjoisista kaupungeista Rovaniemi oli vuonna 2018 sijalla 12. amfetamiinin käytössä, ja sijalla 14 MDMA:n käytössä noin 70 osallistuneen kaupungin joukossa.  Kokaiinin käyttö on Suomessa edelleen matalalla tasolla kansainvälisesti vertailtuna.    

Lisätietoja

THL:n jätevesitutkimuksen verkkosivut

Kansainvälisen jätevesitutkimuksen tulokset Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen sivuilla