Pelituen toiminta laajeni Pohjois-Karjalaan

Pelituen (www.pelituki.fi) tilaisuuksissa on käynyt innokas puheensorina. Raha- ja digipelaaminen, pelihaitat sekä liiallinen netinkäyttö herättävät kiinnostusta ja aiheista halutaan lisää tietoa. Kuluneen vuoden aikana olemme kiertäneet ympäri maakuntaa tapaamassa eri alojen ammattilaisia pelineuvoloiden ja koulutusten merkeissä sekä vierailleet erilaisissa ryhmissä ja kouluilla pitämässä tietoiskuja. Tapahtumissa olemme muistutelleet kohtuullisesta pelaamisesta sekä netinkäytöstä. 
Pelituki

Ammattilaisten tukena

Ammattilaisten kohtaamisissa olemme pohtineet ongelmallisen pelaamisen ja netinkäytön tunnistamista, puheeksiottamista sekä hoitoa. Pelituki on ollut myös mukana kehittämässä Siun Soten mielenterveys- ja päihdepalveluiden rahapelaajan hoidon mallinnusta. 

Pelituen neuvontapisteelle on vuoden aikana ohjautunut pelaamisestaan huolestuneita, pelaajien läheisiä, tietoa hakevia opiskelijoita sekä konsultoivia ammattilaisia. Neuvontapisteeltä voi hakea tietoa ja neuvoja ongelmallisen pelaamisen hallintaan, saada palveluneuvontaa, oma-apu oppaita sekä tukimateriaalia.
www.jelli.fi

Yksi ruutu kerrallaan

Ehkäisevän työn merkeissä olemme käyneet pitämässä tietoiskuja peruskouluilla. Yläkoulun oppilaiden kanssa aiheina on ollut digipelaaminen, kuinka hallita pelaamista ja kuinka voi auttaa kaveria, joka pelaa liikaa. Usein on vastauksena: No, pyydetään mukaan jonnekin. Oppitunneilla olemme keskustelleet elämänhallinnasta, monipuolisen tekemisen merkityksestä ja siitä, että kavereita on tärkeä nähdä myös ”livenä”. Kun itse voi hyvin ja arjen perusasiat tulevat hoidetuksi, pysyy pelaaminenkin hallinnassa. 

Alakoululla oppilaiden kanssa on pohdittu digipelaamista, sekä oman puhelimen käyttöä. Milloin voi pelata? Missä tilanteissa ei ole soveliasta käyttää puhelinta? Keskusteluissa on noussut hyviä ideoita: Yksi ruutu kerrallaan, Pelata voi, kun läksyt on tehty, Pelata voi vapaa-ajalla sopivasti ja silloin kun on lupa. Puhelimen käyttöä oppilaat eivät suosittele juhlissa tai koulussa. Puhelimen käyttö ruokapöydässä herättää aina monenlaisia mielipiteitä. Moni oppilas aikoi kertoa vanhemmille terveisiä, ettei ruokapöydässä kannattaisi lukea uutisia tai käyttää somea.

Läsnäolon jalo taito

Pelituen tilaisuuksissa liiallinen netinkäyttö aiheena herättää monia tunteita ja ajatuksia. Se on osa tätä päivää ja arkea, mutta kuinka suuri osa? Kuinka paljon netinkäyttö älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella vie aikaa arjesta? Meneekö jotain ohi? Olenko läsnä? 

Haittavaikutuksista tai liiallisen käytön oireista puhuttaessa moni tunnistaa jotain osuvan myös omalle kohdalle. Pelituen tilaisuuksissa olemme keskustelleet aidosta läsnäolosta omassa elämässä, mukavien muistojen hankkimisesta omin silmin, ei pelkästään ruudun läpi. 
 
Mukavaa kesää toivotellen, 
Hanna Karvinen, suunnittelija 
Pelituki, Pohjois-Karjala