Helsingin uudesta HYTE-johtamisen ja koordinoinnin toimintatavasta vauhtia ehkäisevälle päihdetyölle

Helsingissä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tiiviisti osana kaupunkistrategiaa, jonka kärkihankkeina ovat  hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen ja koordinoinnin kehittäminen, Liikkumisohjelma sekä Mukana-ohjelma, joka keskittyy nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

Ehkäisevä päihdetyö kaupungin toiminnassa

Ehkäisevän päihdetyön lakisääteiseksi toimielimeksi on nimetty Helsingissä kaupunginhallitus ja tehtävästä huolehtii toimielimen valtuutuksella hyte-ohjausryhmä. Ohjasryhmä johtaa, toimeenpanee ja seuraa kaupungissa tehtävää ehkäisevää päihdetyötä. Työn tukena toimivat erilliset verkostot ja työryhmät, jotka juuri ovat kehittämisen kohteina. 

Kaupunginvaltuustossa hyväksytty hyvinvointisuunnitelma kokoaa kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet, tavoitteet ja toimenpiteet  sekä kuvaa seurannassa käytettävät indikaattorit. 

Ehkäisevä päihdetyö on osa tätä kokonaisuutta. Esimerkkinä uudesta hyte-raportoinnista on kesäkuussa julkaistu Stadin hyte-barometri, joka nostaa esille myös ehkäisevän päihdetyön ilmiöitä, kuten PAKKA-toiminnan seurantaindikaattorit.

Strategiselta tasolta toiminnan yhteistyö- ja osaamisrakenteiden kehittämiseen

Ehkäisevä päihdetyö on osa Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja toiminnalla on pitkät perinteet. Savuton Helsinki -toiminta on käynnistynyt vuonna 2007 ja Pakan pilotointi aloitettiin 2015. Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyö vahvistui, kun elinkeinotoimijoiden aloitteesta perustettiin yhteinen Pakka-mallin mukainen tarjontatyöryhmä.

Suuressa kaupungissa on erityisiä haasteita päihdehaittojen ehkäisyssä, ja toimijoita on paljon.  On tärkeätä huolehtia, että rakenteet luovat toimivan kokonaisuuden. Helsingissä on sekä uusia hyte-toimintamallin tuomia rakenteita että  jo pitkään toimineita ept- verkostoja. Haluamme edelleen vahvistaa ehkäisevän päihdetyön osaamis- ja yhteistyörakenteita kaikilla toimialoilla ja näin saamme hyvän maaperän vaikuttavien toimintamallien hyödyntämiselle, osaamisen lisäämiselle ja yhteistyön vahvistumiselle niin toimintojen johtamisessa kuin käytännön työssäkin. Tämä työ näkyy helsinkiläisten hyvinvoinnin ja terveyden lisääntymisenä.

Kaavio Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelman toteuttamisesta.

Tarja Saarinen
erityissuunnittelija
Stina Högnabba
erityissuunnittelija