Mikkelissä ehkäisevä päihdetyö on tuotteistettu Selvästi-tuoteperheeksi
Alun perin nuorten tapahtumissa käytetty selvästi-slogan on laajentunut nimikoimaan kaikkien ikäryhmien ehkäisevää päihdetyötä. Lähtölaukauksena oli 6.-luokkalaisille suunnattu Selvästi Paras -päihdekasvatusviikko ja sen isoveli Selvästi Seiska. Pian kehitystyötä suuntautui uusiin ikäryhmiin ja ikäihmisten Selvästi Seniorina -tapahtumat olivat menestys. Samoin lapsiperheille suunnatut Selvästi hauskempi -liikuntatapahtumat.
Uusia syntyy kun Mikkelin ehkäisevä päihdetyö valtaa uusia ikä- ja kohderyhmiä nelivuotissuunnitelman mukaisesti. Myös Mikkelin kaupunki on antanut tunnustusta työlle; kaupunki lanseerasi Selvästi parempi, Mikkelin ehkäisevä päihdetyö -logon käytettäväksi virallisessa viestinnässä. Näin kaupunki osoittaa halunsa sitoutua tähän kaikille yhteiseen, ajankohtaiseen ja tärkeään asiaan.
Näin Mikkelin ehkäisevä päihdetyö toimii
Ehkäisevää päihdetyötä ideoi, toteuttaa ja seuraa ehkäisevän päihdetyön koordinaattori yhteistyössä laajojen verkostojen kanssa. Vuoteen 2017 saakka työ kohdistui vain nuoriin, mutta toiminnan siirryttyä kokonaan Mikkelin kaupungin alaisuuteen, tuli mahdollisuus sekä velvoite toteuttaa työtä kaikkien ikäluokkien kanssa.
Tuoteperheeseen on yhdistetty Mikkelin ehkäisevän päihdetyön maskotti Päihteetön Pupu. On helppo markkinoida työtä, josta ihmisillä on valmiiksi positiivinen mielikuva ja idea toiminnan tarkoituksesta.
2000 nuorta kohdataan vuosittain
Nelivuotissuunnitelma tarjoaa joka kevät Selvästi perhe -tapahtuman kaikille Mikkelin 6.–9.-luokkalaisille. Kun jokaisessa ikäluokassa on reilut 500 oppilasta, tarkoittaa se, että ehkäisevä päihdetyö näkyy jossain muodossa yli 2000 nuorelle vuosittain.
Vuosittain kohtaamisten määrät lasketaan tuhansissa. Kun tänä keväänä yläkouluikäisiltä nuorilta kysyttiin, kuinka moni oli tavannut Pupun ja ollut siten mukana ehkäisevän päihdetyön tapahtumissa, oli viittausprosentti nuorten keskuudessa hyvin lähellä sataa.
Huomionarvoista oli, että kun ensin kysyttiin, olivatko nuoret olleet mukana ehkäisevän päihdetyön tapahtumissa tai saaneet päihdekasvatusta, oli viittaajia alkuun harvakseltaan. Kun mukaan otettiin Selvästi -tunnus ja Päihteetön Pupu, lähes jokainen nuori kertoi osallistuneensa tapahtumiin. Parasta oli se, että muistikuvat olivat positiivisia, tarkkoja ja oivaltavia, ja synnyttivät vilkasta keskustelua.
Tämä antaa uskoa siihen, että toiminnassa ollaan oikealla tiellä, vaikka Kouluterveyskyselyn perusteella Mikkelissä on edelleenkin petrattavaa päihdelukujen osalta.
Vuosi 2019 on lapsiperheiden vuosi
Lapsiperheille on työn alla oma kokonaisuutensa. Vuosi alkoi koko perheen päihdefoorumilla jossa kohdattiin päivällä nuoria ja ammattilaisia, ilta oli avoin kaikille. Tällä vastattiin Mikkeliläisten perustaman Children protected against drugs and alcohol -liikkeen esittämään tarpeeseen saada lisää tietoa päihdeasioissa. Päivän viesti oli: Mikkelissä kuunnellaan ja reagoidaan.
Selvästi parempi -liikuntatapahtuma tuotettiin vastaamaan tarpeeseen saada äideille ja lapsille oma yhteinen liikuntatapahtuma. Tätä tapahtumaa on pyydetty uudelleen, ja kun eletään lapsiperheiden vuotta, toive toteutunee Ehkäisevän päihdetyön viikolla (viikko 45).
Vanhemmille suunnatut 10 syytä olla käyttämättä päihteitä lasten seurassa -kortit, sekä lasten ja aikuisen yhteiset keskustelukortit ovat parhaillaan painossa. Ne liittyvät jo tänä vuonna mukaan perheiden kanssa tehtävään ehkäisevään päihdetyöhön, tapahtumissa jaettavana materiaalina.
Selvästi seniorina! -oikeaan aikaan oikeassa paikassa
Selvästi Seniorina -tapahtumassa kokeiltiin jotain uutta. Teemaksi valittiin hyvä ikääntyminen, eli teema joka koskettaa jokaista kansalaista, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tapahtumalle toivottiin pikaista jatkoa ja silloinkin kuunneltiin.
Kakkososassa teemana oli ystävyystalkoot ja yksinäisyyden torjunta. Päivän ohjelmaa vedettiin Napakymppi-teemalla, jolloin halukkaat pääsivät lavalle juttelemaan Mikkelin teatterin Jimmy Kari napakymppi Asikaisen kanssa. Voittoina oli ystävyysämpäreitä, joista paljastui lahjakortteja paikallisiin urheilu-, kulttuuri-, harrastus-, musiikki- ym. rientoihin, sekä alueen ravintoloihin ja kahviloihin. Ja palkinnothan olivat aina tietenkin kahdelle. Yritysmaailma oli loistavasti mukana.
Anne Häkkinen esittelee toimintaa mielellään kaikille kiinnostuneille ja myös osa materiaaleista on kaikkien saatavilla maksutta sähköisessä muodossa.
Anne Häkkinen, Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori
Ohjaamo Olkkari, Mikkeli