Ehyt ry:n toiminta Itä-Suomessa – kohdataan inttinuoria ja koulutetaan nuuska-agentteja

Ehyt ry:n aluekoordinaattorit vastaavat alueidensa ehkäisevän päihdetyön tukemisesta. Itä-Suomen alueella yhteistyö toimii ja tuottaa tuloksia. Päihteidenkäyttö linkittyy niin moneen elämän osa-alueeseen, että yhteistyötahoja ja yhteistä tahtoa ei ole vaikea löytää. 

Terveitä aamuja varuskunnissa  

Onttolassa on toteutettu kevään aikana varusmiesten Terveitä aamuja -tapahtuma Ehyt ry:n, Pohjois-Karjalan kansanterveydenkeskuksen, SPR:n ja Pelituen yhteistyössä. Alokkaille kerrotaan tapahtumassa tietoa päihteistä ja niiden aiheuttamista terveysriskeistä, suunterveydestä, seksuaaliterveydestä, rahapelaamisesta ja elvytyksestä. 

Erityisesti alkoholi-, kannabis- ja tupakka-aiheiset luennot herättivät varusmiesten parissa paljon hyvää keskustelua ja kysymyksiä. Palautteen mukaan nuoret varusmiehet pitivät tapahtumaa hyödyllisenä ja kertoivat saaneensa uutta tietoa. 

Kesällä ja tulevana syksynä vastaavanlaisia tilaisuuksia järjestetään Onttolan lisäksi Karjalan lennostossa. 

Nuorten nuuskaaminen ja nuuska-agenttitoiminta

Nuorten nuuskankäyttö on puhututtanut ja lisännyt tarvetta erilaisille toiminnoille myös Itä-Suomessa. Kevään aikana on koulutettu koulujen ja nuorisotilojen henkilökuntaa siitä, miten nuuska-agenttitoiminta käynnistetään ja mitä se pitää sisällään.  

Nuuska-agentit ovat vapaaehtoisia nuoria ja he järjestävät nuuska-aiheisia oppitunteja, tapahtumia tai tempauksia nuoremmille oppilaille. Monissa kouluissa tämä on liitetty tukioppilastoimintaan, toisissa paikoissa suunnitellaan nuuska-agenttitoimintaa jopa osaksi opintoja. Agentteina toimivat nuoret saavat sähköisen osaajamerkin, jota voivat hyödyntää esimerkiksi kesätöiden haussa.  

Seuraava nuuska-agentti koulutus ohjaajille on Joensuussa 26.8. Lisää tietoa ja ilmoittautumislinkki tulee jakoon verkostoille kevään aikana.

Meistä on moneksi

Ehyt ry tarjoaa Itä-Suomessa myös ehkäisevän päihdetyön osaajakoulutuksia. Koulutukset on suunnattu ammattilaisille ja vapaaehtoisille, jotka kaipaavat lisää tietoa ja osaamista nimenomaan ehkäisevästä päihdetyöstä. 

Seuraava osaajakoulutus on 13.9 Iisalmessa, jolloin aiheena on nuorten ja nuorten aikuisten päihteiden käyttö ja puheeksi otto. Tarjolla on konkreettisia työvälineitä avuksi arjen tilanteisiin. 

– Yhteistyössä on voimaa kuten sanonta kuuluu ja tämä pätee hyvin myös ehkäisevässä päihdetyössä.

Heli Rantanen, aluekoordinaattori, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry