Vaikuta mielenterveyspoliittisen linjauksen valmisteluun – vastaa nopeasti!
STM on käynnistänyt vuoteen 2030 ulottuvien mielenterveyspoliittisten linjausten valmistelun. Mielenterveyspoliittiset linjaukset sisältävät myös itsemurhien ehkäisyohjelman.
Yli kymmenen vuoden päähän ulottuvalla linjauksella pyritään turvaamaan mielenterveystyön jatkuvuus ja tavoitteellisuus. Linjausten pohjalta tulevat hallitukset laativat mielenterveyden toimintaohjelmansa, jossa määritellään kunkin hallituskauden mielenterveyspolitiikan painopisteet, toimeenpanon keinot ja välineet sekä seuranta.
Mielenterveyspoliittisten linjausten valmistelua ohjaa STM:n nimeämä ohjausryhmä ja käytännön valmistelusta vastaa asiantuntijaryhmä, jossa ovat edustettuina palvelujärjestelmän asiantuntijat ja mielenterveysalan järjestöt.
Asiantuntijaryhmä on valmistellut ehdotukset viidestä mielenterveyspoliittisten linjausten painopisteestä:
- Mielenterveys pääomana
- Lasten ja nuorten mielenterveyden rakentuminen arjessa
- Mielenterveysoikeudet
- Ihmisen tarpeiden mukaiset, laaja-alaiset palvelut
- Hyvä mielenterveysjohtaminen
Ehdotetuista linjauksista on keväällä 2019 järjestetty sidosryhmäkuulemisia ja niitä on mahdollista kommentoida myös sähköisesti, ks. alla. Linjauksia täydennetään saatujen kommenttien pohjalta alkukesän aikana. STM lähettää täydennetyn linjausluonnoksen viralliselle lausuntokierrokselle syksyllä 2019 ja se on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä.
- VSTM keräsi keväällä sidosryhmiltä palautetta lainausten tärkeydestä, täydennystarpeista sekä niihin liittyvistä toimenpiteistä.
- Otakantaa.fi-keskustelussa voi kertoa näkemyksensä siitä, millaisilla toimenpiteillä tavoitteet saavuttaa.
- Osallistua voi edelleen some-keskusteluun: #mielenterveyslinjaukset #itsemurhienehkäisy
Mielenterveyspoliittisen linjauksen 2030:n painopisteitä, on hyvä pohtia myös mielenterveys- ja päihdekysymysten suhdetta ja niiden huomioon ottamista valmisteltavissa mielenterveyspoliittisissa linjauksissa. Sen taustaksi on alla THL:n kehittämispäällikkö Airi Partasen esittämiä huomioita Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman alueellisten asiantuntijoiden kokouksessa 25.4.2019:
”Kommentoinnin pohjaksi on hyvä tietää myös joitakin STM:n tekemiä periaatteellisia ratkaisuja mielenterveyspoliittisen linjauksen valmistelun lähtökohdista päihde- ja mielenterveyskysymysten keskinäisestä suhteesta.
- Edellisessä mielenterveys- ja päihdetyön kehittämistä ohjanneessa ohjelmassa ”Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma 2009-2015” mielenterveys ja päihteet näkyivät niin nimessä kuin myös toimenpiteissä rinnakkain. Suunnitelmassa linjattiin mielenterveys- ja päihdetyön yhteistä kehittämistä ensimmäisen kerran yhtenä kokonaisuutena valtakunnallisella tasolla.
- Tässä uudessa valmistelussa olevan linjauksen nimi ilman päihteiden mainintaa on STM:n esittämä lähtökohta. Taustalla vaikuttaa positiivisen mielenterveyden käsite, jonka pohjalta päihteitä ei tarkastella mielenterveydelle rinnakkaisena asiana, vaan yhtenä mielenterveyteen vaikuttavana asiana. Mielenterveydellä ja päihteiden käytöllä nähdään olevan kyllä ristikkäin vaikutuksia niin ehkäisyn että ongelmien näkökulmasta, mutta vain yhtenä mielenterveyteen vaikuttavana liitännäisasiana.
- Mielenterveyden edistämisen ja mielenterveyshäiriöiden ehkäisyn näkökulmasta päihteisiin liittyvää ehkäisevää työtä toteutetaan Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman pohjalta vuoteen 2025. Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman jatkosta tullaan tekemään päätöksiä aikanaan sen ohjelmakauden loppupuolella.
- Päihdehäiriöihin ja sairauksiin liittyvää palveluiden kehittämistä tarkastellaan kuitenkin nyt osana mielenterveyspoliittisen linjauksen valmistelua.
- Miten siis päihdeasioiden olisi tarpeen näkyä painopisteiden sisällöissä tai toimenpiteissä?”
Lisätietoja:
Linjauksista ja niiden valmistelusta STM:n verkkosivu
Asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Sami Pirkolan video, jolla hän kertoo ehdotetuista mielenterveyslinjauksista. YouTube linkki
Airi Partanen, kehittämispäällikkö. THL