Millainen omavalvontasuunnitelma teillä on?

Tämä kysymys saa osan ravintoloitsijoista ja kauppiaista haromaan hiuksiaan. Onkohan meidän suunnitelmamme riittävä, onko se vielä voimassa? 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston valvontatarkastukset osoittavat, että joka neljäs alkoholiluvan haltija ei ollut laatinut omavalvontasuunnitelmaa määräaikaan mennessä tai suunnitelma oli auttamattomasti vanhentunut. Ravintoloiden ja kauppojen henkilöstön tietoisuus omavalvontasuunnitelmasta osoittautui myös hyvin vaihtelevaksi: suunnitelma löytyi ehkä mapista, mutta henkilöstöä ei ollut perehdytetty. 

Uuden alkoholilain (56 §) mukainen alkoholin anniskelun ja vähittäismyynnin omavalvontasuunnitelma tuli olla laadittuna kaikissa anniskeluravintoloissa ja vähittäismyymälöissä 31.12.2018 mennessä. Aluehallintovirastot valvoivat omavalvontasuunnitelmia tehostetusti jo ennen vuodenvaihdetta ja valvontakäyntejä jatketaan kuluvana vuonna.

Hyväksyttävän omavalvontasuunnitelman pitää vastata sisällöltään uutta alkoholilakia ja sen perusteella annettua STM:n asetusta. Se on työkalu niin johdolle kuin henkilöstölle, henkilöstölle erityisesti pulmallisissa alkoholin myynti -ja anniskelutilanteissa. Suunnitelman tulee sisältää toimintaohjeet juuri kyseisen ravintolan tai myymälän arkisiin tilanteisiin ja se tulee päivittää säännöllisesti. 

Omavalvontasuunnitelmassa on esimerkiksi näitä asioita, joihin suunnitelman tulisi vastata 

  • Kuka on luvanhaltija ja kuka toimipaikassa vastaa alkoholin omavalvonnasta
  • Ravintolan tai kaupan toiminnan luonne
  • Juomien hankintapaikat, kirjanpito ja raportit
  • Henkilökunta ja tehtävät alkoholin myynnissä ja anniskelussa
  • Ikärajavalvonta, päihtyneet ja välittäminen
  • Alkoholin myynnin ja anniskelun riskit ja niiden ennaltaehkäisykeinot
  • Vastuullinen anniskelu ja vähittäismyynti 

Aluehallintovirastojen palveluihin liittyvät lomakkeet

Valvontakäyntien yhteydessä ravintoloitsijoita ja kauppiaita on ohjattu ja neuvottu omavalvontasuunnitelman laatimiseen tai sisällöllisten puutteiden korjaamiseen. Mikäli suunnitelmaa ei ohjeistuksista huolimatta tehdä tai toteuteta lain mukaisesti, sanktiona voi olla mm. huomautus tai seuraamusmaksu.
 
Omavalvonnan vaikuttavuutta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alkoholivalvonnassa työskentelevien tarkastajien toimesta vahvistetaan osallistumalla paikallisiin Pakka-toimintamallin mukaisiin ehkäisevän päihdetyön tarjontatyöryhmiin sekä järjestämällä luvanhaltijoille ohjaus-, neuvonta- ja yhteistyötilaisuuksia muiden viranomaisten kanssa. 

Irmeli Tamminen
ylitarkastaja
irmeli.tamminen(at)avi.fi

 

Alkoholilain uudistus haastoi viranomaiset ja kasvatti lupamääriä
Valviran uutinen