Kannabisinterventio nuorille

Puhu mun kanssa kannabiksesta

Kannabisinterventio nuorille – kehitystyötä Tampereella 

Kannabishankkeessa on kehitetty malli kannabiksen puheeksi ottoon ja kannabiksen käytön vähentämisen sekä lopettamisen tueksi. KASVI-interventio muodostuu teemoista Kysy ja keskustele, Arvio ja anna tietoa, Suunnittele, Vahvista, Itsemääräämisoikeus ja oma vastuu. Tampereella hankkeen työskentelyyn on osallistunut yli kaksikymmentä nuorta aikuista, joilla on kokemus kannabiksen käytöstä. Heitä kutsutaan asiantuntijaryhmäksi. Asiantuntijaryhmää alettiin koota heti hankkeen alussa ja osa nuorista on ollut mukana ensimmäisestä kuukaudesta lähtien. 

Materiaalit

KASVI-interventio pohjautuu mini-interventioon, joka on tutkitusti vaikuttava tapa vähentää alkoholin haittoja. Lyhytinterventioiden on myös todettu auttavan kannabiksen käytön vähentämisessä ja lopettamisessa. KASVI sisältää materiaaleja, jotka on kehitetty hankkeessa. Materiaalit on suunniteltu nuorille oman käytön pohtimisen tueksi ja ammattilaisille työkaluiksi omaan työhön. 

Faktapaperi antaa perustiedot kannabiksesta, sen vaikuttavista aineista, käyttömuodoista ja vaikutuksista lyhyellä sekä pitkällä aikavälillä. Nelikentän avulla voi pohtia käytön sekä käytön vähentämisen tai lopettamisen hyötyjä ja haittoja pitkällä ja lyhyellä aikavälillä. Lisäksi se tarjoaa vinkkejä vähentämiseen ja neuvoja riskien välttämiseen. Kannabispäiväkirja on työkalu käytön seuraamiseen ja se tarjoaa myös pohdittavia kysymyksiä esimerkiksi käytön motiiveista, haitoista ja tilanteista, jotka vähentävät tai estävät käyttöä. Kannabispelikortteja voi käyttää pelaamisen kautta puheeksi ottamisen ja keskustelun tukena. Kortit ovat teemoiteltu maittain faktoihin, kysymyksiin, väittämiin ja hyvinvointia sekä päihteettömyyttä vahvistaviin asioihin. 

Nuorten osallisuus

Kannabishankkeessa kohderyhmän osallisuus on tärkeää. Kaikkea hankkeen materiaalia ideoidaan ja tehdään yhdessä asiantuntijaryhmän kanssa. Kokemukset siitä, ettei kannabiksesta ole osattu tai haluttu keskustella esimerkiksi koulussa tai terveydenhuollon palveluissa, on monelle syy olla mukana. Myös kokemus stigmasta on ollut useammalla nuorelle syy lähteä mukaan, ja juuri tämän stigman purkaminen on yksi koko hankkeen tavoitteista. Asiantuntijaryhmän kanssa pohditaan mistä leimaantuminen johtuu ja mitä pitäisi tehdä, jotta kannabista kokeilleet tai käyttäneet eivät sitä kokisi.

Mitä seuraavaksi?

On tärkeää, että kaikki hankkeessa tuotettu materiaali on kaikkien helposti saatavilla ja käytettävissä. Työn alla onkin oma-apusivu, jossa on esimerkiksi tietoa kannabiksesta nuorten tekemien videoiden muodossa, laajennettu versio päiväkirjasta ja nuorten kokemustarinoita. Kokemustarinoita kerätään kirjoituspajoissa ja näitä tarinoita tullaan hyödyntämään oma-apusivun lisäksi myös ammattilaisten koulutuksissa. Kokemustarinoiden avulla haluamme tuoda näkyväksi nuorten moninaisia kokemuksia ja nostaa esiin sen tärkeimmän: oleellista ei lopulta ole kannabis vaan nuoren kohtaaminen. Ammattilaisille tarjotaan koulutusta KASVI-interventiomallista sekä sen sisältämistä materiaaleista ja stigman poistoon liittyen on tulossa isompi kampanja tämän vuoden loppupuolella. Kaikki materiaalit, yhteystiedot ja ajankohtaiset kuulumiset löytyvät hankkeen verkkosivuilta kannabishanke.fi.   

Riikka Peltola
projektityöntekijä YAD Ry
Maria Hatvala
projektityöntekijä YAD Ry

TIEDOT
YAD Ry:n ja Ehyt Ry:n yhteisessä kolmivuotisessa ESR-rahoitteisessa Kannabisinterventio nuorille kannabiksen käyttäjille -hankkeessa on kehitetty malli kannabiksen puheeksi ottoon sekä kannabiksen käytön vähentämisen ja lopettamisen tueksi. Hankkeen kuuden työntekijän lisäksi Tampereella toimii nuorten aikuisten asiantuntijaryhmä, joka on ollut alusta asti mukana kehittämistyössä. Nuorten kädenjälki näkyy myös jatkossa.

kannabishanke.fi 
kannabis.eu