Miten Kotkassa ajatellaan päihteiden käytön ehkäisystä – Päihdetilannekyselyn tuloksia 2019

Mikä päihdetilannekysely?

Päihdetilannekysely on osa Pakka-toimintaa (VerkkoPakka) ja sillä kartoitetaan kuntalaisten näkemyksiä paikallisesta päihdetilanteesta. Kyselyn tuloksia voidaan hyödyntää alueen ehkäisevän päihdetyön kehittämisessä. Kysymysten aiheena ovat alkoholi, nikotiinituotteet ja rahapelit ja usein myös huumausaineet. Kyselyn avulla asukkaat pääsevät esittämään ajatuksiaan ja toivomuksiaan esimerkiksi päihdehaittojen ehkäisemisen ja vähentämisen keinoista. 

Kotkan kaupunki toteutti kyselyn Otakantaa.fi -palvelussa 1.4.–7.6.2019. Asukkailla oli mahdollisuus kertoa mielipiteensä ja kokemuksensa kaupungin päihdetilanteesta sekä ehdottaa keinoja päihdehaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Vastauksia tuli 66, joista selvä enemmistä oli naisia. Aktiivisimpia olivat 31–45-vuotiaat.

Alaikäisten päihteiden käyttöön pitäisi puuttua nykyistä enemmän

Noin kolmasosa vastaajista ilmoitti havainneensa alkoholin tai tupakkatuotteiden välittämistä alaikäisille viimeisen vuoden aikana. Kaikkein eniten oli havaintoja alaikäisten tupakoinnista ja alkoholinkäytöstä. Kuusi kymmenestä oli sitä mieltä, että alaikäisten päihteiden käyttöön pitäisi puuttua nykyistä enemmän. 

Panostusta varhaiseen puuttumiseen ja etsivään nuorisotyöhön

Vastaajien mukaan rangaistusten ja kieltojen sijaan tarjolla pitäisi olla nykyistä enemmän erilaisia tukimuotoja, hoitoonohjausta ja matalan kynnyksen apua. Nuorille pitää olla tarjolla enemmän koulutus-, työ- ja harrastusmahdollisuuksia sekä päihteettömiä ajanviettopaikkoja ja jalkautuvaa nuorisotyötä tulisi lisätä. Lisäksi tarvitaan kohdennettua valistusta ja keskustelua päihdeasioista. Erityisesti lapsiperheiden varhaiseen tukemiseen ja päihteiden käytön puheeksi ottamiseen neuvolassa ja työterveyshuollossa on panostettava. Osa vastaajista toi esille, että päihdehaittoja ehkäistään tehokkaimmin päihteiden saatavuutta ja mainontaa rajoittamalla.

Päihdevapaita puistoja

Päihteistä ja turvallisesta kaupunkiympäristöstä kysyttäessä 45 % vastaajista kertoi pelänneensä kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä. Vastaajat haluaisivat rajoittaa alkoholin käyttöä erityisesti kauppakeskus Pasaatin edustalla sekä torin alueilla. Rajoituksia toivottiin myös puistoihin.

Hiukan yli puolet vastaajista oli ollut huolissaan läheisensä päihteiden käytöstä ja joka viides läheisen rahapelaamisesta. Rahapelimainonnan kieltäisi vastaajista reilu viidennes. Useat heistä kieltäisivät mainonnan paikoissa, joissa on lapsia tai joissa ihmiset joutuvat odottamaan tai jonottamaan. 

Kysely on osa Pakka-toimintamallin käytännön toteuttamista Kotkassa ja se toistetaan ensi vuoden alussa.


Johanna Sipari
Hyvinvointikoordinaattori
Kotkan kaupunki