Omahoitovalmennus -toimintamallin arviointi

Tällä sivulla on tiivistelmä Omahoitovalmennus-toimintamallin arvioinnista. Koko arvioinnin voit lukea Julkarista.

Omahoitovalmennus-toimintamallin laaja arviointiraportti 

Toimintamallin kuvaus

  • Toimintamallin nimi: Omahoitovalmennus-toiminta
  • Tausta ja tavoite: Muistisairaus on kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen haaste. Omahoitovalmennus-toiminnan tavoitteena on iäkkäiden ihmisten omahoitotaitojen vahvistuminen ja voimaantuminen muistisairauden varhaisessa vaiheessa, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen ryhmätoiminnan avulla, ryhmänohjaajien kouluttaminen. Omahoitovalmennus-toimintaa on tutkittu, kehitetty ja arvioitu n. 10 vuoden ajan. Toimintamalli perustuu RCT-tutkimukseen.
  • Tarve: Muistisairautta sairastavien määrän arvioidaan lisääntyvän Suomessa 80 % vuoteen 2050 mennessä. Oikea-aikainen tuki muistisairauden varhaiseen vaiheeseen on keskeinen. Näyttöön perustuvien keinojen hyödyntämistä on vahvistettava.
  • Käyttö: Omahoitovalmennus-koulutus-, ja ryhmämallia on jalkautettu 2014 alkaen Suomessa. Yli 3000 iäkästä ihmistä on osallistunut ryhmiin ja koulutuksen on suorittanut n. 170 henkilöä.
  • Kohderyhmä: Omahoitovalmennus-ryhmä kohdentuu muistisairauden varhaiseen vaiheeseen: 1) iäkkäille pariskunnille ja 2) yksin asuville iäkkäille, jotka kokevat yksinäisyyttä. Ohjaajakoulutus sopii mm. sote-alan ammattilaisille ja vapaaehtoisille.
  • Menetelmä: Koulutetaan Omahoitovalmennus-ohjaajia, jotka toteuttavat ryhmämuotoista valmennusta muistipolun alkuvaiheeseen kunnissa, hyvinvointialueilla ja osana järjestöjen toimintaa.
  • Etiikka: Tutkimukset on tehty hyvän eettisen tavan mukaisesti (mm. HUS eettinen lautakunta, Helsingin kaupungin tutkimuslupalautakunta). Seurauseettisesti toimintaa toteutetaan laajasti.
  • Seuranta ja arviointi: Toteutetaan seurantaa, arviointia ja raportointia tavoitteellisesti ja systemaattisesti. 
  • Kustannusarvio: 432 000 € /vuosi/toiminnan kokonaisorganisointi yhdessä Ystäväpiiri-toiminnan kanssa, rahoittajana STEA, Vanhustyön keskusliiton omarahoitus. Toiminnan käyttöönotto maksaa ammattilaiselle 100 € /henkilö.

Tulokset, vaikutukset ja vaikuttavuus

Omahoitovalmennus-ryhmä kohensi muistisairaiden osallistujien kognitiota ja paransi puolisoiden elämänlaatua (Laakkonen ym. 2016). Toimintaa on juurrutettu RCT-tutkimuksen mukaisesti ja mallin keskeiset elementit ovat säilyneet hyvin. 

Ryhmäläisistä yli 90 % koki saaneensa ryhmästä tarvitsemaansa tietoa ja vertaistukea. 99 % osallistujista suosittelisi osallistumista muille.

Ohjattu ryhmä on määräaikainen 1) 2 kk, 2) 3kk.  Ryhmän jälkeen yli puolet osallistujista jatkavat yhteydenpitoa ja he kiinnittyvät hyvin alueellisiin toimintoihin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaiskustannukset olivat osallistujilla vähäisemmät kuin kontrolliryhmään osallistuneilla.

Jatkokehittäminen

Toimintaa kehitetään tavoitteellisesti ja tuloksellisesti.

Tiivistelmä arvioinnista

  • Arviointiluokka: Pitkään käytössä ollut toimintamalli (yli 10 vuotta)
  • Julkaisupäivämäärä: 29.8.2024
  • Toimintamallin arvioitsijat: Sari Koivisto, Katja Hautsalo ja Sirpa Granö

5/5 (erinomainen)

Omahoitovalmennus-toimintamallin kehittämistyö on ollut systemaattista laadukkaaseen tutkimustietoon perustuen. Se on saanut tunnustusta osana muistisairauksien käypää hoitoa. Kehittämistyössä on huomioitu eri kohderyhmien tarpeet. Työ on ollut pitkäjänteistä, ja sen vaikuttavuudesta on vahvaa tutkimus-, asiantuntija- ja kokemusnäyttöä. Toimintamallia on mahdollista toteuttaa joustavasti eri menetelmin. Erityisenä vahvuutena voidaan todeta muistisairaan ihmisen ja hänen puolisonsa äänen kuuluminen toiminnassa sekä sen arvioimisessa.

Lisätietoja toimintamallista

Laura Rautiainen 
([email protected])