Terveysmetsä-toimintamallin arviointi

Tällä sivulla on tiivistelmä Terveysmetsä -toimintamallin arvioinnista. Koko arvioinnin voit lukea Julkarista.

Terveysmetsä-toimintamallin laaja arviointiraportti 

Toimintamallin kuvaus

  • Toimintamallin nimi: Terveysmetsä
  • Tausta ja tavoite: Toiminnan tavoitteena on luontoyhteyden syventäminen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Menetelmä kehitettiin vuonna 2014 käynnistyneessä Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa moniammatillisessa Terveysmetsä-hankkeessa.
  • Tarve: Erityisesti 2000-luvulla on kertynyt runsaasti tutkimustietoa luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista. Samaan aikaan stressiperäiset vaivat ja mielenterveysongelmat ovat kasvaneet. Toimintamalli vastaa tarpeeseen jalkauttaa tutkimustietoa käytäntöön.
  • Käyttö: Menetelmää on käytetty vuodesta 2015, jolloin se tuli osaksi Sipoon kunnan sote-palvelujen palvelutarjontaa.
  • Kohderyhmä: Kohderyhmänä ovat fyysisesti ja psyykkisesti riittävän toimintakykyiset täysi-ikäiset, joiden sote-ammattilainen arvioi hyötyvän toiminnasta. Menetelmää voi vähäisin muutoksin soveltaa lapsille, nuorille ja erityisryhmille.
  • Menetelmä: Sote-ammattilainen ohjaa asiakkaan seitsemän kerran opastetulle ryhmämuotoiselle metsäretkisarjalle. Retkiä on 1–2 viikon välein noin kahden kuukauden ajan. Retkillä havainnoidaan luontoa, rentoudutaan ja tehdään luontoyhteyttä lisääviä harjoitteita. Retkisarjan kuluessa osallistuja tulee tietoiseksi luonnon ja erilaisten paikkojen vaikutuksesta hyvinvointiinsa.
  • Etiikka: Retkillä liikutaan ja toimitaan luontoa kunnioittaen. Asiakkaille ei anneta katteettomia lupauksia ja vaitiolossa ollaan tarkkoja.  Eettisen toimikunnan puoltava lausunto on vuodelta 2018, koskien toimintamallin tuolloin käynnistynyttä tutkimusta.
  • Seuranta ja arviointi: Mallin vaikuttavuudesta on kerätty asiakaspalautetta ja tehty kaksi tutkimusta.
  • Kustannusarvio: 10 000 euroa/vuosi

Tulokset, vaikutukset ja vaikuttavuus

Tutkimuksessa havaittiin osallistujien psyykkisen hyvinvoinnin kliinisesti merkittävä kohentuminen. Mielenterveys kohentui myös lähtötilanteessa heikkokuntoisilla osallistujilla. Opinnäytetyössä haastateltiin toimintaan 2–4 vuotta aiemmin osallistuneita. Tulokset viittaavat siihen, että luontoyhteyden voimistuminen voi olla suhteellisen pitkäkestoista.

Terveysmetsä on vaikuttava tukihoito, jolla on potentiaalia parantaa mielenterveyttä suojaavia tekijöitä ja lisätä luottamusta sote-palveluja kohtaan. Toiminnan saama myönteinen julkisuus lisää yleistä tietoisuutta luonnon roolista terveyttä suojaavana tekijänä.

Jatkokehittäminen

Terveysmetsä-toimintamallia kehitetään lisäämällä tunnettavuutta viestinnällä ja laajentamalla koulutustarjontaa. 

Tiivistelmä arvioinnista

  • Arviointiluokka: Käytössä oleva toimintamalli (5–10 vuotta)
  • Julkaisupäivämäärä: 26.8.2024
  • Toimintamallin arvioitsijat: Erja Rappe, Maija Korpisaari & Tytti Pasanen

4/5 (kiitettävä)

Terveysmetsä-toimintamallin vaikutukset ovat tutkimuksella todennettuja ja yhdenmukaisia aiempien luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia tarkastelleiden tutkimusten tulosten kanssa. Luonnossa liikkumisella ja luontoyhteyden vahvistamisella voidaan edistää monin tavoin yksilöiden hyvinvointia. Toimintamallissa ryhmätoiminta vahvistaa luonnosta saatavia terveyshyötyjä. Toimintamalli soveltuu eri väestöryhmien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja sen kustannukset voivat olla kohtuulliset. Osallistujat ovat kokeneet toiminnan itselleen mieluisaksi ja hyödylliseksi.

Lisätietoja toimintamallista

Adela Pajunen
[email protected]