Ystäväpiiri-toimintamallin arviointi
Tällä sivulla on tiivistelmä Ystäväpiiri-toiminnan® arvioinnista. Koko arvioinnin voit lukea Julkarista.
Ystäväpiiri-toiminnan laaja arviointiraportti
Toimintamallin kuvaus
- Toimintamallin nimi: Ystäväpiiri-toiminta®
- Tausta ja tavoite: Iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden lievittäminen, ystävystymisen tukeminen ja hyvinvoinnin vahvistaminen ryhmätoiminnan avulla, ryhmänohjaajien kouluttaminen. Taustalla Geriatrisen kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämishanke ja RCT-tutkimuksessa kehitetty psykososiaalinen ryhmätoimintamalli (myöh. Ystäväpiiri-toiminta).
- Tarve: Suomessa noin 20–40 % kotona asuvista iäkkäistä kokee yksinäisyyttä toisinaan ja noin 10 % usein tai aina, palvelutaloissa yksinäisten osuus 35–36 %. Iäkkäiden määrän kasvaessa näyttöön perustuvien keinojen hyödyntämistä on vahvistettava.
- Käyttö: Ystäväpiiri-koulutus- ja ryhmämallia on jalkautettu vuodesta 2006 alkaen eri puolille Suomea. Yli 12 000 iäkästä on osallistunut ryhmiin (toteutettu 100 paikkakunnalla) ja koulutuksen suorittanut noin 1200 henkilöä.
- Kohderyhmä: Ystäväpiiri-ryhmä on suunnattu yksinäisyyttä kokeville iäkkäille (sovellettu mm. palvelutaloihin, viittomakielisille, eri kulttuureihin). Ohjaajakoulutus sopii mm. sote-, opetus- ja kulttuurialalla työskenteleville sekä vapaaehtoisille.
- Menetelmä: Vanhustyön keskusliitto kouluttaa Ystäväpiiri-ohjaajia toteuttamaan ryhmiä, mm. monet kunnat ja järjestöt hyödyntävät ryhmämallia.
- Etiikka: Tutkimukset on tehty hyvän eettisen tavan mukaisesti (mm. HUS eettinen lautakunta, Helsingin kaupungin tutkimuslupalautakunta). Seurauseettisesti tuloksia juurrutetaan laajasti.
- Seuranta ja arviointi: Seurantaa, arviointia ja raportointia toteutetaan tavoitteellisesti. RTC:n jälkeen toteutettu mm. vertaisarvioitu 10 vuoden laadullinen seuranta ja ryhmäprosessin laadullinen arviointi.
- Kustannusarvio: 350 000 €/vuosi, rahoittajana STEA.
Tulokset, vaikutukset ja vaikuttavuus
Ystäväpiiri-ryhmä vahvistaa osallistujien hyvinvointia ja vähentää terveyspalvelujen käyttöä ja ennenaikaista kuolemanriskiä. Soveltuvuus eri ryhmille on todettu kansainvälisissä vertaisarvioiduissa tutkimuksissa.
Toiminnan juurtuminen RCT-tutkimuksen jälkeen on erinomaisella tasolla, ja mallin keskeiset elementit ovat säilyneet hyvin. Ryhmäläisistä yli 90 % kokee yksinäisyyden lievittyneen ryhmässä.
Ohjattu ryhmä on määräaikainen (3 kk), jonka jälkeen yli puolet osallistujista kertoo jatkavansa yhteydenpitoa. Pisimmillään ryhmät ovat jatkaneet tapaamisia itsenäisesti ilman ohjaajia yli 10 vuoden ajan. Ryhmiin osallistuneet käyttivät terveyspalveluita vähemmän kuin kontrolliryhmäläiset.
Jatkokehittäminen
Toimintaa kehitetään tavoitteellisesti ja tuloksellisesti.
Tiivistelmä arvioinnista
- Arviointiluokka: Pitkään käytössä ollut toimintamalli (yli 10 vuotta)
- Julkaisupäivämäärä: 7.10.2024
- Toimintamallin arvioitsijat: Paula Andreasen, Maarit Lind ja Rauha Heikkilä
5/5 (erinomainen)
Ystäväpiiri-toimintamalli perustuu laaja-alaiseen, tutkittuun tietoon yksinäisyydestä ja sen lievittämisestä ikääntyneillä. Toimintaa on implementoitu parinkymmenen vuoden ajan ja se on vakiintunutta Suomessa. Ystäväpiiri- ryhmätoiminnan vaikuttavuus terveyteen, kognitioon, terveyspalveluiden käyttöön ja ennenaikaisen kuoleman riskiin on osoitettu useilla menetelmällisesti tasokkailla tieteellisillä tutkimuksilla, jotka ovat olleet myös toimintamallin jatkuvan ja pitkäjänteisen kehittämisen perustana.
Lisätietoja toimintamallista
Anu Jansson
([email protected])
Ystäväpiiri-toiminta (Vanhustyön keskusliitto)