Verkkopuntari-toimintamallin arviointi
Tällä sivulla on tiivistelmä Verkkopuntari-toimintamallin arvioinnista. Koko arvioinnin voit lukea Julkarista.
Verkkopuntari-toimintamallin laaja arviointiraportti
Toimintamallin kuvaus
- Toimintamallin nimi: Verkkopuntari
- Tavoite: Tukea väestöä pysyvien elintapamuutosten tekemisessä, sekä mahdollistaa yhdenvertainen, sosioekonomisesti ja maantieteellisesti riippumaton elintapaohjaus koko Suomessa.
- Tausta: Verkkopuntari-toimintamallia on kehitetty monialaisesti vuodesta 2008 lähtien. Sisällöt vastaavat vaikuttavan elintapaohjauksen uusinta tutkimustietoa. Toimintamalli perustuu vaikuttavan elintapaohjauksen teorioihin. Vaikutuksia on osoitettu kahden real-life -tutkimuksen avulla. Kehittämistyössä on huomioitu muuttuva toimintaympäristö digitaalisessa omahoidon tuessa.
- Tarve: Ylipaino ja lihavuus lisääntyvät. Lihavuus on merkittävä riskitekijä monen sairauden taustalla. Lihavuuden Käypä hoito -suositus (2020) korostaa lihavuuden hoidossa eri toimijoiden yhteistyönä voimavaroja vahvistavaa elintapaohjausta, jossa päävastuu on perusterveydenhuollolla.
- Käyttö: Käyttö on alkanut Satakunnassa vuonna 2009 ja levinnyt useille hyvinvointialueille.
- Kohderyhmä: Aikuisväestö ja elintapaohjauksen parissa työskentelevät ammattilaiset.
- Menetelmä: Vuoden ohjelma, jossa toiminta painottuu verkkoon sisältäen verkkomateriaalia, omaseurantaa ja vertaistukea. Valmentava ja voimavaroja tukeva verkko-ohjaus toteutuu kirjoitettuna viestintänä, mutta sitä voidaan toteuttaa myös kasvokkain, puhelimitse tai videovälitteisesti.
- Etiikka: Henkilö osallistuu ohjelmaan vapaaehtoisesti, määrittelee itse tavoitteensa ja muutossuunnitelmansa. Ohjaajat sitoutuvat terveydenhuollon eettisiin periaatteisiin (esim. asiakkaan itsemääräämisoikeuden ja ihmisarvon kunnioittaminen, vaitiolo- ja salassapitovelvollisuus, tasa-arvoinen kohtelu ja terveyden edistäminen).
- Seuranta ja arviointi: Toiminnan vaikutuksia elintapoihin ja toimintakykyyn seurataan verkko-ohjelmassa olevan kyselyn avulla. Lisäksi seurataan toteutuneiden ryhmien, niihin osallistujien ja perehdytyksiin osallistuneiden ohjaajien määrää, sekä kerätään palautetta käyttökokemuksesta.
- Kustannusarvio: 85 000 euroa/vuosi.
Tulokset, vaikutukset ja vaikuttavuus
Verkkopuntarin on todettu soveltuvan tukemaan yksilöä elintapojen muutoksessa. Elintapamuutokset ovat myötävaikuttaneet myös positiivisiin muutoksiin kehonkoostumuksessa ja toimintakyvyssä. Toimintamallin käyttö vaikuttaa elintapasairauksien ja palvelujärjestelmän kuormittumisen vähenemiseen ja sitä kautta aikaansaatavaan taloudelliseen säästöön. Verkkopuntarin kustannusvaikuttavuutta ei ole vielä tutkittu.
Jatkokehittäminen
Arvioinnin ja ohjelmaan sitoutumisen vahvistaminen, sekä levitys hyvinvointialueille.
Tiivistelmä arvioinnista
- Arviointiluokka: Pitkään käytössä ollut toimintamalli (yli 10 vuotta)
- Julkaisupäivämäärä: 17.12.2024
- Toimintamallin arvioitsijat: Taru Lintunen, Tiia Eho ja Sari Niinistö
3/5 (hyvä)
Toimintamalli vaikuttaa tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan jonkin verran elintapoihin ja painoon. Toimintamalli on hyvin sovellettavissa Suomeen. Toimintamallin levittämismahdollisuuksia tulee kehittää. Käyttäjien motivoiminen toimintamalliin vaatii vielä jatkokehittämistä.
Lisätietoja toimintamallista
Susanna Lehtimäki ([email protected])