Försöksresor

Vid anordnandet av färdtjänster bör man bedöma om personen har en svår funktionsnedsättning enligt 5 § i handikappserviceförordningen och därmed har särskilda svårigheter att röra sig och på grund av sin funktionsnedsättning eller sin sjukdom inte kan anlita de offentliga kollektivtrafikmedlen utan oskäligt stora svårigheter. 

För att kunna bedöma om en person har en svår funktionsnedsättning ska kommunen se till att det görs en tillräcklig och ändamålsenlig utredning. I rättspraxisen har det ansetts att man för att kunna bedöma om en person har en svår funktionsnedsättning ska beakta inte bara läkarutlåtanden, utan även andra utredningar, såsom en försöksresa och huruvida personen har en faktisk möjlighet att använda tillgänglighetsanpassad offentlig trafik och hur långt från personens hem dessa hållplatser för kollektivtrafik ligger (se HFD 3.9.2008 T 2153).

Ansökningar om färdtjänst har ibland avslagits med motiveringen att personens förmåga att anlita allmänna färdmedel inte har utretts då personen har vägrat göra en försöksresa. I vissa fall har den medicinska utredningen om personens svåra funktionsnedsättning ändå varit så entydig att det inte har varit möjligt att avslå ansökan för att någon försöksresa inte har utförts (se HFD 25.5.2012 T 1382). 

HFD 31.1.2014 L 237 

Tjänsteinnehavaren har avslagit en persons ansökan om färdtjänst som beviljats enligt handikappservicelagen med motiveringen att personen inte kan anses ha en svår funktionsnedsättning. Enligt redogörelsen i beslutet har personen per telefon erbjudits möjlighet att besöka en fysioterapeut och göra en resa med kollektivtrafikmedel på prov. Personen ville inte göra resan på prov, utan ansåg den vara onödig och omöjlig att genomföra.

FD konstaterade att man enligt 11 § i handikappservicelagen för att utröna behovet av sådan service och sådant stöd som avses i handikappservicelagen kan anvisa en person med funktionsnedsättning till undersökning hos läkare eller annan sakkunnig. Av handlingarna framgår att man hade reserverat möjlighet att göra en resa med kollektivtrafikmedel på prov tillsammans med en fysioterapeut, men att personen inte velat göra resan, utan upplevde den som onödig och omöjlig att genomföra. FD konstaterade att det med beaktande av utredningen av personens hälsotillstånd inte är uppenbart att det skulle vara omöjligt att göra en resa på prov. På grund av det och eftersom personens förmåga att anlita kollektivtrafikmedel i det avseendet inte har utretts på grund av personens egna handlingar, har sektionen beslutat att avslå ansökan om färdtjänst. HFD ändrade inte FD:s beslut.

HFD 31.1.2014 L 237 (på finska, pdf 76 kb) 

Se också:
HFD 31.1.2014 L 238 (pdf 78 kb) 

HFD 25.5.2012 T 1382 Färdtjänst – Undersökningar enligt handikappservicelagen – Den berörda partens utredningsansvar

På grund att ett stort antal sjukdomar har personen särskilda svårigheter att röra sig och kan inte på grund av sina sjukdomar använda allmänna färdmedel utan oskäliga svårigheter. Med beaktande av utredningen om personens hälsotillstånd kan hens ansökan om färdtjänst inte avslås med motiveringen att ingen försöksresa har gjorts. 

HFD 25.5.2012 L 1382 (på finska, pdf 103 kb) 

HFD 3.9.2008 T 2153 Färdtjänst – Undersökningar enligt handikappservicelagen – Utredning

Det framgår av högsta förvaltningsdomstolens beslut att man vid bedömningen av om en person har en svår funktionsnedsättning ska beakta läkarutlåtanden, men även andra utredningar, såsom en försöksresa och huruvida personen har en faktisk möjlighet att använda tillgänglighetsanpassad offentlig trafik och hur långt från personens hem dessa hållplatser för kollektivtrafik ligger.