RAI-tiedot palvelutarpeen ja toimintakyvyn arvioinnista
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot luovuttavat RAI-arviointien tiedot Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle kahdesti vuodessa.
Sote-organisaatiot vastaavat tiedonsiirron järjestämisestä. Ohjelmistotoimittajat siirtävät RAI-tiedot keskitetysti sote-organisaatioiden puolesta THL:ään.
Hallintopäätös RAI-arviointitietoa koskevasta tiedonantovelvollisuudesta on annettu vuonna 2022.
Hallintopäätökset
RAI-järjestelmä (Resident Assessment Instrument) on standardoitu tiedonkeruun ja havainnoinnin välineistö. Se on tarkoitettu iäkkäiden palvelujen tai kehitysvammapalvelujen asiakkaan palvelutarpeen ja toimintakyvyn arviointiin sekä hoidon ja palvelun suunnitteluun.
THL koostaa RAI-arvioinneista yhteenvetoina ja keskiarvoina esitettävää vertailutietoa. RAI-välineistöä käyttävät organisaatiot hyödyntävät RAI-vertailutietoa toimintansa tarkastelussa, johtamisessa ja kehittämisessä. Tietoa käytetään myös tutkimuksessa ja päätöksenteossa. THL ylläpitää kansallista RAI-tietovarantoa osana lakisääteistä toimintaansa.
RAI-arviointitoiminnassa huomioitavaa
RAI-arviointi tehdään aina asiakkaan tarpeiden mukaisessa aikataulussa puolivuosittain ja tarvittaessa myös voinnin muuttuessa. Valmis arviointi lukitaan ohjelmistossa.
RAI-arviointeja tekevän organisaation vastuulla on varmistaa, että
- RAI-arviointiin on kirjattu tiedot oikein.
- valmiiksi tehty arviointi on lukittu.
- ohjelmistotoimittajilla on tieto yksiköistä, joiden RAI-arvioinnit siirretään THL:ään.
- organisaation tai yksikön toiminnan muutoksista, kuten omistajanvaihdoksista, ilmoitetaan osoitteeseen rai(at)thl.fi.
RAI-välineistöä käyttävä organisaatio vastaa RAI-tiedonsiirron järjestämisestä. Organisaatiolla on hyvä olla tiedonsiirron vastuuhenkilö, joka voi tarvittaessa olla yhteydessä ohjelmistotoimittajaan lisäohjeistuksen suhteen.
RAI-arviointi asiakastyössä (Ikääntyminen-sivusto)
RAI-tiedonsiirto helmikuussa ja elokuussa
RAI-arviointien tiedot toimitetaan THL:ään kahdesti vuodessa:
- 1. helmikuuta
- 1. elokuuta
RAI-tiedonsiirrossa ohjelmistotoimittajat siirtävät THL:ään sote-organisaatioiden tekemät RAI-arvioinnit, jotka on lukittu tiedonsiirron päivämäärään mennessä. Testiyksiköitä ja testiarviointeja ei siirretä.
RAI-vertailutiedon muodostaminen
THL käsittelee vastaanottamansa tiedot, muodostaa niistä RAI-vertailutietoa ja päivittää organisaatioiden palauteraportit noin 10 viikon kuluessa tiedonsiirrosta.
Ensimmäinen puolivuotisaineisto palauteraportissa
THL päivittää kuluvan vuoden ensimmäiset aineistot palauteraportteihin elokuun tiedonsiirron jälkeen. Tällöin palauteraporteissa on saatavilla vertailutiedot, jotka pohjaavat kevätkaudella tehtyihin RAI-arviointeihin.
Esimerkiksi 1.8.2023 THL:ään siirtyvistä RAI-arvioinneista THL koostaa RAI-palauteraporttiin aineiston 2023_1. Aineisto muodostuu lukituista RAI-arvioinneista, joiden arviointipäivämäärä on aikavälillä 1.1.–30.6.2023.
Toinen puolivuotisaineisto palauteraportissa
Vuoden jälkimmäisen aineiston vertailutiedot THL päivittää palauteraportteihin seuraavan vuoden helmikuun tiedonsiirron jälkeen. Tällöin julkaistavat vertailutiedot pohjaavat edeltävän vuoden syyskaudella tehtyihin RAI-arviointeihin.
Esimerkiksi 1.2.2024 THL:ään siirtyvistä RAI-arvioinneista THL koostaa RAI-palauteraporttiin aineiston 2023_2. Aineisto muodostuu lukituista RAI-arvioinneista, joiden arviointipäivämäärä on aikavälillä 1.7.–31.12.2023.
Vertailutiedot muissa RAI-vertailutietokannoissa
THL koostaa ja päivittää palauteraporttien lisäksi yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaniorganisaatioiden käytössä olevat RAI-vertailutietokannat sekä julkisen Iäkkäiden säännöllisten palvelujen RAI-tietokannan.
Uutisia RAI-vertailutiedon päivityksistä ja muusta THL:n RAI-toiminnasta (Ikääntyminen-sivusto)
Ennakollinen ja julkinen RAI-vertailutieto
THL:n tuorein sote-organisaation saataville tarjoama RAI-vertailutieto on aina ensin ennakollista tietoa. Organisaatio saa uusimman eli ennakollisen tiedon käyttöönsä RAI-palauteraporteissa ja muissa RAI-vertailutietokannoissa niiden päivittämisen yhteydessä.
Ennakollinen tieto voi sisältää korjaus- tai täydennystarpeita, joten organisaation tulisi tarkistaa tieto ja ilmoittaa niissä havaituista mahdollisista virheistä THL:ään. Korjausten ja täydentymisen vuoksi ennakollinen tieto voi siten muuttua.
Ennakollinen tieto ei ole julkista tietoa. Sote-organisaatio voi kuitenkin käyttää sitä toiminnassaan ja halutessaan julkaista omaa organisaatiotaan koskevia tietoja.
THL:n tuottama RAI-vertailutieto on julkista THL:n RAI-tilastoraportin julkaisun myötä. Viimeisin julkaistu tilastoraportti muodostuu vuoden 2022 aineistosta. Vuotta 2023 käsittelevät RAI-vertailutiedot ovat siten ennakollista tietoa seuraavan RAI-tilastoraportin julkaisuun asti.
RAI-tilastoraportti: Iäkkäiden toimintakyky ja palvelutarpeet – RAI-vertailutiedot
Lisätietoja
Ajankohtaista RAI-toiminnasta (Ikääntyminen-sivusto)
Palauteraportit ja muut RAI-vertailutietokannat (Ikääntyminen-sivusto)
Yhteisrahoitteinen RAI-vertailukehittäminen (Ikääntyminen-sivusto)
RAI-vertailutieto tiedolla johtamisessa (Ikääntyminen-sivusto)
RAI-neuvonta
sähköposti: rai(at)thl.fi
puh. 029 524 7472 (ark. klo 9–15)
Hallintopäätös RAI-arviointitietoa koskevasta tiedonantovelvollisuudesta on annettu vuonna 2022.
Hallintopäätökset
RAI-sähköposti: rai(at)thl.fi
puh. 029 524 7472 (ark. klo 9–15)