Henkilöntarkastus
- Milloin henkilöntarkastus voidaan tehdä?
- Toteuttaminen
- Kirjaaminen
- Rajoituksen lapsikohtainen arviointi
Henkilöntarkastuksella tarkoitetaan sen tutkimista, mitä lapsella on vaatteissaan tai vaatteiden ja ihon väliin kätkettynä.
Henkilöntarkastusta on muun muassa naulakkoon ripustettujen vaatteiden tutkiminen tai jälkien etsiminen vaatteista sekä taskujen tarkastaminen ja tyhjentäminen. Tarkastusta ovat myös henkilön hallussa olevan matka- tai käsilaukun, salkun tai muun vastaavan kantovälineen tarkastaminen (vertaa turvatarkastus lentoasemalla).
Milloin henkilöntarkastus voidaan tehdä?
Lapselle voidaan tehdä henkilöntarkastus, jos laitoksen henkilökunnalla on perusteltua syytä epäillä, että lapsella on yllään tai vaatteissaan
- päihtymistarkoituksessa käytettäviä aineita tai aineen käyttöön soveltuvia välineitä tai
- sellaisia esineitä, jotka on tarkoitettu lapsen itsensä tai toisen henkilön vahingoittamiseen.
Lastensuojelulaki 66 § (Finlex)
Henkilöntarkastuksella puututaan perustuslaissa suojattuun henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, joten säännöksessä määriteltyjä edellytyksiä on noudatettava tiukasti. Tarkastusta ei voida tehdä muiden kuin laissa nimenomaisesti määriteltyjen esineiden ja aineiden etsimiseksi.
Tupakka ei ole sellainen säännöksessä tarkoitettu aine tai esine, jonka etsimiseksi henkilökunnalla olisi oikeus tehdä lapselle henkilöntarkastus.
Hyvin pieniltä lapsilta myrkylliset ja vaaralliset aineet ja esineet on luonnollisesti saatava pois, eikä tällaisessa tapauksessa kyse ole säännöksen tarkoittamasta rajoitustoimenpiteestä.
Säännöstä ei myöskään voi soveltaa rutiininomaisesti tietyissä tilanteissa kaikkiin saman laitoksen lapsiin, vaan edellytyksenä on, että kussakin tilanteessa on juuri kyseisen lapsen kohdalla perusteltua syytä epäillä, että lapsella on hallussaan mainittuja aineita tai esineitä.
Toteuttaminen
Henkilöntarkastuksen voi tehdä
- laitoksen johtaja tai
- hänen määräämänsä laitoksen hoito- ja kasvatushenkilökuntaan kuuluva henkilö.
Tarkastus on tehtävä siten, että paikalla on toinen hoito- ja kasvatushenkilökuntaan kuuluva henkilö.
Henkilöiden on oltava samaa sukupuolta kuin tarkastettava lapsi, jollei tarkastusta toimita terveydenhuollon ammattihenkilö. Eri sukupuolta oleva henkilö voi olla läsnä tarkastuksessa myös silloin, jos tarkastuksen suorittaminen kiireellisenä on välttämätöntä lapsen tai toisen henkilön turvallisuuden varmistamiseksi. Sukupuolisäännöksestä voidaan poiketa vain kun se on ehdottoman välttämätöntä.
Lastensuojelulaki 66 § (Finlex)
Kirjaaminen
Henkilöntarkastuksesta ei tehdä päätöstä.
Henkilöntarkastuksesta on kuitenkin tehtävä asianmukaiset kirjaukset. Kirjaaminen turvaa rajoitusten jälkikäteisen seurannan ja valvonnan.
Lastensuojelulaki 74 § (Finlex)
Rajoitukset sijaishuollossa - Rajoitustoimenpiteiden kirjaaminen
Rajoituksen lapsikohtainen arviointi
Sijaishuoltopaikassa on arvioitava rajoituksen käyttöä yhdessä lapsen kanssa heti, kun hän kykenee ymmärtämään asian merkityksen.
Rajoitukset sijaishuollossa – Rajoituksen lapsikohtainen arviointi
Lastensuojelulaki 74 a § 1 momentti (Finlex)