Lähetysten luovuttamatta jättäminen

Luottamuksellinen viesti tai lähetys voidaan jättää kokonaan tai osittain luovuttamatta lapselle, jos se sisältää

  • lastensuojelulain 65 §:n 1 ja 3 momentissa tarkoitettuja aineita tai esineitä, jotka tulisi ottaa haltuun lapselta, jos hän olisi ne jo saanut tai
  • tietoja, asioita tai esineitä, joiden voidaan olosuhteet kokonaisuutena huomioiden perustellusti arvioida vakavasti vaarantavan lapsen tai toisen henkilön henkeä, terveyttä, turvallisuutta tai kehitystä. 

Lastensuojelulaki 67 § (Finlex)
Lastensuojelulaki 65 § (Finlex)
Aineiden ja esineiden haltuunotto

Lapselle ei saa toimittaa lähetystä, joka sisältää esineitä, tietoja tai asioita (esimerkiksi valokuvan muodossa), jotka lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden voidaan arvioida järkyttävän vakavasti hänen psyykkistä terveyttään.

Päätöksenteko ja toteuttaminen

Kirjeen, muun luottamuksellisen viestin tai lähetyksen luovuttamatta jättämisestä päättää

  • lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä.

Lähetys voidaan tarpeen mukaan jättää joko kokonaan tai osaksi luovuttamatta lapselle. Lastensuojelulaitoksen on viipymättä (lähetyksen tarkastamisen jälkeen) toimitettava tämänkaltainen viesti tai lähetys lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle päätöksentekoa varten.
Lastensuojelulaki 67 § 2 ja 4 momentti (Finlex)

Sosiaalityöntekijä saa lukea kirjeen tai muun luottamuksellisen viestin, jotta hän pystyy arvioimaan, onko päätös luovuttamatta jättämisestä tehtävä. Oikeus lukea viesti on ainoastaan sosiaalityöntekijällä. Laitoksen henkilökunnalla ei ole oikeutta lukea lapselle osoitettuja lähetyksiä, vaan heidän on tarpeen vaatiessa toimitettava ne lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle.
Lastensuojelulaki 67 § 4 momentti (Finlex)
HE 225/2009 vp, s. 37 (Finlex)

Viestin tai lähetyksen toimittamatta jättäminen samoin kuin niiden toimittaminen sosiaalityöntekijälle päätöksentekoa varten on kirjattava lapsen asiakirjoihin. Asiakirjoihin on kirjattava myös toimenpiteiden perustelut.
Lastensuojelulaki 74 § (Finlex)

Muutoksenhaku

Sosiaalityöntekijän tekemä päätös on annettava tiedoksi huoltajalle ja 12 vuotta täyttäneelle lapselle. Heillä on oikeus hakea muutosta päätökseen hallinto-oikeudelta. Päätöksessä tulee olla muutoksenhakuohje. Lisäksi lapselle ja huoltajille on annettava ymmärrettävällä tavalla tietoa heidän käytössään olevista muutoksenhaku- ja oikeussuojakeinoista.
Lastensuojelulaki 89 § 4 ja 5 momentti (Finlex)
Lastensuojelulaki 32 a § (Finlex)