Kvalitetsrapport: Perinatalstatistik – föderskor, förlossningar och nyfödda
Kvalitetsrapporten ger en bedömning av hur tillförlitlig statistiken är och hur väl den lämpar sig för olika användningsändamål utgående från rekommendationen om kvalitetsbeskrivningar för Finlands officiella statistik (FOS).
Allmän beskrivning
Beskrivning av statistiken
Perinatalstatistiken och registret över födda barn (födelseregistret), som statistiken grundar sig på, innehåller uppgifter om alla föderskor och alla barn som fötts i Finland fram till utskrivningen eller 7 dagars ålder. Uppgifterna samlas in från förlossningssjukhusen och från de yrkespersoner som assisterat vid förlossningar utanför sjukhus. Det är obligatoriskt att lämna uppgifter till Institutet för hälsa och välfärd (THL) på basis av lagen om Institutet för hälsa och välfärd (668/2008).
Lag om Institutet för hälsa och välfärd (668/2008)
Perinatalstatistik finns tillgänglig från och med 1987, och de senaste uppgifterna som nu rapporteras gäller 2023. För närvarande samlas uppgifter in för födelseregistret en gång per år. Preliminära uppgifter publiceras i början av sommaren efter statistikåret och de slutgiltiga statistikuppgifterna (inkl. statistikrapporten) publiceras på hösten året efter statistikåret.
Statistikrapporterna är avsedda för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården, förvaltningsmyndigheter, planerare och forskare, vilka behöver uppgifter om reproduktiv hälsa i sitt arbete.
Relevans
Perinatalstatistiken innehåller uppgifter för undersökning, utveckling och anordnande av mödravård, förlossningsverksamhet och vård av nyfödda. Kompletterande uppgifter finns bland annat i THL:s vårdanmälningsregister. Födelseregistret används i stor utsträckning i samband med forskning och uppföljning. Registrets datainnehåll har utvecklats tillsammans med aktörer inom området.
Statistikens datainnehåll
Statistiken omfattar alla barn som fötts och föderskor i Finland. Uppgifterna samlas in till dess att barnet är 7 dagar gammalt eller fram till utskrivningen från sjukhuset. Statistiken innehåller uppgifter om alla levande födda barn och de dödfödda barn vilkas gestationsålder var minst 22+0 veckor eller vilkas födelsevikt var minst 500 g.
Dessutom har mer detaljerade uppgifter om små prematurer samlats i ett separat register sedan 2005. Med små prematurer avses levande födda barn vars födelsevikt är under 1501 gram eller gestationsålder vid födelsen är mindre än 32+0 veckor. Barn som vägde exakt 1500 g omfattades inte av denna separata datainsamling 2005–2007. Små prematurer ingår också i uppgifterna i födelseregistret och i denna statistik.
Uppgifterna om födelserelaterade dödsfall och mödradödsfall grundar sig på Statistikcentralens statistikmaterial om dödsorsaker. Uppgifterna i registret över barn födda 2012–2023 har kombinerats med materialet om dödsorsaker, och uppgifterna om möd-radödlighet presenteras som en del av statistikrapporten från och med statistikåret 2019.
I statistikrapportens textdel presenteras de begrepp som används i statistiken. I statistik-rapporten används i huvudsak etablerade internationella begrepp och klassificeringar (till exempel när det gäller bristningar, varav bristningar av grad III och IV räknas som allvarliga, klassificering av förlossningssätt, BMI-klassificering).
Statistiken innehåller siffror över antalet och andelen föderskor, förlossningar och nyfödda samt nyckeltal i förhållande till befolkningen.
Föderskans ålder är hennes ålder vid tidpunkten för förlossningen. Uppgifterna om fö-derskor har huvudsakligen ställts i förhållande till kvinnor i fertil ålder, det vill säga 15–49 år. Jämförelserna med befolkningen utgår från medelfolkmängden.
Antalet födelserelaterade dödsfall och mödradödsfall anges som andel av 100 000 förlossningar enligt förlossningsår. Mödradödligheten beräknas enligt dödsåret och anges som andel av 100 000 levande födda barn.
Uppgifterna per välfärdsområde grundar sig på föderskans hemkommun. De sjukhusspecifika uppgifterna grundar sig på det sjukhus där förlossningen har skett.
Statistikprocessen
Källdata
Statistiken grundar sig på THL:s register över födda barn (födelseregistret), vilket innehåller uppgifter om alla förlossningar i Finland och nyfödda som fötts i Finland. Registret innehåller både föderskans och det födda barnets personbeteckning. Det sjukhus där förlossningen skett eller den hälso- och sjukvårdspersonal som varit närvarande vid en förlossning utanför sjukhuset har en skyldighet att göra en anmälan till födelseregistret till THL.
Registeruppgifterna kompletteras med uppgifter från Befolkningsdatasystemet om ingen anmälan gjorts till födelseregistret, men det i Befolkningsdatasystemet finns uppgifter om att barnet fötts i Finland under statistikåret. På basis av uppgifterna i Befolkningsdatasystemet begärs de anmälningar som saknas av förlossningssjukhusen. I materialet för 2023 fanns det 24 fall där det inte alls fanns några förlossningsuppgifter hos förlossningssjukhusen eller i THL:s övriga register (av vilka det viktigaste är vårdanmälningsregistret Terveyshilmo). Av de fall som saknas helt är åtminstone några sannolikt planerade hemförlossningar.
Registeruppgifterna kompletteras dessutom med Statistikcentralens uppgifter om dödfödda barn och barn som avlidit under de fyra första levnadsveckorna samt med Befolkningsdatasystemets uppgifter om barn som avlidit under sitt första levnadsår.
Metod för uppgiftsinsamling
Uppgifterna om varje förlossning och barn som fötts skickas till THL elektroniskt, antingen som ett utdrag från patientdatasystemet eller via en separat elektronisk blankett. Vid hemförlossningar ska den hälso- och sjukvårdspersonal som assisterat vid förlossningen fylla i blanketten.
Denna statistikrapport omfattar uppgifter som lämnats till THL senast den 23.9.2024. THL tar vid behov emot kompletteringar av uppgifterna även efter att statistiken publicerats. I dessa fall kommer uppgifterna att uppdateras i samband med följande utgåva av statistiken.
Material som lämnats in som ett databasutdrag skickas till THL en gång per år, i början av det år som följer på statistikåret. De som skickar in anmälningar via den elektroniska blanketten fyller i dessa året runt.
I framtiden kommer uppgifterna för födelseregistret att samlas in mer frekvent: Från och med den 1.1.2026 ska uppgifterna lämnas till THL fyra gånger per år och från och med den 1.1.2027 en gång i månaden. Samtidigt innebär detta också en tätare rapportering av uppgifterna.
Datavalidering
THL strävar efter att kontrollera och korrigera uppgifterna så heltäckande som möjligt. Både uppgifter som saknas och felaktiga uppgifter ska identifieras bland uppgifterna. Varje år skickas en återkopplingsrapport till förlossningssjukhusen angående de uppgifter de lämnat. Sjukhusen uppmanas lämna in uppgifter om fall som saknas och saknade variabeldata samt kontrollera eventuella felregistreringar.
Uppgifterna kontrolleras och kompletteras av THL, även med hjälp av andra tillgängliga registerkällor, av vilka de viktigaste är befolkningsdatasystemet, vårdanmälningsregistret för den specialiserade sjukvården, primärvårdens vårdanmälningsregister och abortregistret.
- I befolkningsdatasystemet kontrolleras bland annat uppgifter om födelseort och tidigare förlossningar.
- I hälso- och sjukvårdens vårdanmälningsregister (inkluderar uppgifter om specialiserad sjukvård) (Terveyshilmo) kontrolleras bland annat uppgifter om förlossningssjukhus, vårdtid (bland annat datum för ankomst till och utskrivning från sjukhuset), diagnoser och åtgärder.
- I vårdanmälningsregistret för primärvårdens öppenvård (Avohilmo) kontrolleras bland annat uppgifter om antalet rådgivningsbesök och tidpunkten för dem.
- I abortregistret kontrolleras uppgifter om graviditetshistorik.
Behandling av uppgifter
THL har utvecklat automatiska korrigerings- och uppdateringsåtgärder för materialet samt elektroniska rapporter för identifiering av fel.
Automatiska korrigeringar görs i materialet bland annat på basis av uppgifterna om personens tidigare förlossningar samt övriga uppgifter om förlossningen i fråga. De uppgifter som saknas kompletteras delvis automatiskt och delvis på en fall-till-fall-basis, bland annat utifrån befolkningsdatasystemet och vårdanmälningsregistren. Korrigeringar görs från fall till fall när det inte alltid är möjligt att använda automatisk slutledning på ett tillförlitligt sätt.
Vissa uppgifter kan inte korrigeras utifrån THL:s tillgängliga uppgifter och i dessa fall begärs korrigeringar av sjukhusen. Uppgifterna från sjukhusen begärs via krypterad e-post.
Revidering av uppgifter
Uppgifterna från tidigare statistikår uppdateras vid behov retroaktivt i samband med följande utgåva av statistiken. Den inverkan som i efterhand gjorda korrigeringar av uppgifterna har på siffrorna bedöms i allmänhet vara liten.
Kvalitetsgranskning av statistiken
Noggrannhet och tillförlitlighet
År 2023 fanns det 23 förlossningssjukhus i Finland, och uppgifter för födelseregistret erhölls från samtliga av dessa. I Finland finns dessutom en liten grupp yrkespersoner inom hälso- och sjukvården som assisterar vid hemförlossningar. De har ombetts fylla i registeranmälningar, bland annat genom ett separat e-postmeddelande. Om en person föder som planerat utanför sjukhuset utan att en yrkesperson inom hälso- och sjukvården är närvarande, saknas dessa anmälningar till största delen i födelseregistret. Detta beror på att THL inte kan ålägga en enskild person att göra en registeranmälan, och informationen om att en anmälning behöver göras kanske inte når den enskilda personen.
Uppgifterna i födelseregistret grundar sig på uppgiftslämnarnas anmälningar, och huruvida uppgifterna är korrekta beror huvudsakligen på de uppgifter som fåtts från uppgiftslämnarna.
De uppgifter som sjukhusen skickat till THL kontrolleras och korrigeras vid behov. Uppgifter som saknas eller misstänks vara felaktiga kontrolleras med sjukhusen och korrigeras i databasen.
En liten andel av alla nyfödda saknas i födelseregistret. Därför kompletteras födelseregistret med uppgifter ur befolkningsdatasystemet om levande födda barn samt uppgifter från Statistikcentralen om dödfödda barn och barn som avlidit under de första fyra veckorna. Uppgifter om spädbarnsdödlighet uppdateras i registret från befolkningsdatasystemet tills dess att barnet har uppnått ett års ålder. Statistikens täckning har uppskattats vara hundra procent efter dessa tillägg. I dessa fall som kompletterats med uppgifter från andra källor finns det betydande brister i de variabelspecifika uppgifterna, eftersom mer detaljerade uppgifter om dem inte har fåtts till registret.
Barnets födelseort ska alltid utredas i den mån det är möjligt. I vissa fall är dock barnets födelseort oklar. Särskilt när det gäller barn som fötts utanför sjukhuset är det ibland oklart om förlossningen utanför sjukhuset varit en planerad förlossning eller inte. Materialet för 2023 omfattar 13 sådana förlossningar. För 23 förlossningar erhölls ingen information om födelseort. En del av dessa förlossningar var sannolikt planerade hemförlossningar som inte har anmälts till THL. De kunde dock inte fastställas med säkerhet och därför har de införts i registret i dessa två kategorier.
Ändringar har gjorts i registrets datainnehåll 1990, 1996, 2004 och 2017 för att förbättra tillförlitligheten och göra datainnehållet mer aktuellt. De tidigare blanketterna och anvisningarna för datainsamlingen finns arkiverade både i pappersformat och elektroniskt format.
Patientdatasystemet Apotti togs i bruk vid alla förlossningssjukhus inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) i februari 2020. Problemen med registrering och utdrag av uppgifter i anslutning till detta fortsatte under 2023, och därför finns det kvalitetsavvikelser i vissa av uppgifterna för HUS-området. Av denna anledning publiceras till exempel inte uppgifter om graviditetsdiabetes på nationell nivå.
Uppgifterna kontrolleras och kompletteras vid THL, även med hjälp av andra tillgängliga registerkällor, varav de viktigaste är det befolkningsdatasystem som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB), THL:s vårdanmälningsregister för hälso- och sjukvården (uppgifter om specialiserad sjukvård, Terveyshilmo), primärvårdens vårdanmälningsregister (Avohilmo) och abortregistret samt Statistikcentralens uppgifter om dödsorsak.
De uppgifter som registreras vid mödrarådgivningen eller andra enheter inom hälso- och sjukvården överförs inte till alla förlossningssjukhus som gör anmälningar till THL. Därför finns det brister bland annat i födelseregistrets uppgifter om fosterscreening och assisterad befruktning.
Registrets exakta datainnehåll och kvalitetsanmärkningar per variabel finns i Materialkatalogen.
Materialkatalog
Aktualitet och punktlighet
Statistikrapporten Perinatalstatistik – föderskor, förlossningar och nyfödda tas fram av THL en gång per år. Avsikten är att publicera de preliminära uppgifterna i juni, medan den egentliga statistikrapporten ges ut på hösten. De preliminära uppgifterna omfattar endast tidsserier för statistiken i form av tre tabeller.
Uppgifterna i statistikrapporten grundar sig på uppgifter om förlossningar under föregå-ende kalenderår. Sjukhusen skickar de sjukhusspecifika uppgifterna till födelseregistret senast före utgången av januari året efter barnets födelse. Materialet är klart efter att MDB:s uppgifter kombinerats med Statistikcentralens uppgifter om dödsorsak och efter de kontroller som gjorts med sjukhusen senast på hösten det år som följer på statistikåret.
Konsekvens och jämförbarhet
De årliga statistikuppgifterna som presenteras i statistikrapporterna från och med 1987 är sinsemellan jämförbara. När blankettens datainnehåll uppdateras kan vissa sjukhus inte genast leverera alla ändrade eller tillagda uppgifter enligt det nya datainnehållet. Därför införs en övergångsperiod på några år innan exempelvis nya parametrar kan rapporteras på ett heltäckande sätt.
Ändringar har gjorts i datainnehållet 1990, 1996, 2004 och 2017 för att förbättra registrets tillförlitlighet och göra datainnehållet mer aktuellt. Vissa uppgiftslämnare har behövt några år på sig för att lämna alla uppgifter i anslutning till de nya variablerna på ett heltäckande sätt.
Patientdatasystemet Apotti togs i bruk vid alla förlossningssjukhus inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) i februari 2020. Problemen med registrering och utdrag av uppgifter fortsatte under 2023, och därför är inte alla variabler för HUS-området jämförbara med tidigare års variabler och det finns kända kvalitetsavvikelser i de uppgifter som lämnats.
Det finns vissa avvikelser mellan de siffror som Statistikcentralen rapporterat och dem i THL:s födelseregister när det gäller antalet levande födda och spädbarnsdödlighet. Statistikcentralen publicerar statistiken över födda, som grundar sig på uppgifter från det befolkningsdatasystem som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB). Statistikcentralen samlar in uppgifter om alla barn som fötts, där föderskan bor stadigvarande i Finland, oberoende av förlossningsorten. Siffran omfattar alltså även barn som fötts utomlands. THL:s register över födda barn omfattar alla barn som fötts i Finland, oberoende av föderskans boningsort. Statistikcentralen beräknar siffran för spädbarnsdödlighet enligt dödsår, medan siffran beräknas enligt födelseår i THL:s födelseregister. THL:s siffror beskriver sjukhusens förlossningsverksamhet och Statistikcentralens siffror beskriver befolkningsutvecklingen i Finland.
I siffrorna per förlossningssjukhus inkluderar statistikrapporteringen bilförlossningar och oplanerade förlossningar utanför sjukhuset som rapporterats av förlossningssjukhusen. Planerade hemförlossningar, förlossningar utanför sjukhuset för vilka det inte finns uppgifter om huruvida födelseplatsen var planerad eller inte samt förlossningar där inte finns någon bekräftad information om födelseplatsen ingår inte i de siffror som rapporteras per sjukhus. Före 2023 ingick även dessa uppgifter delvis i de siffror som rapporterades per sjukhus. Sedan 2023 har rapporteringen harmoniserats i anslutning till detta.
Definitionerna och begreppen kring graviditet och nyfödda bygger på sjukdomsklassifikationen ICD-10 och Suomalainen tautien kirjaamisen ohjekirja (endast på finska).
Suomalainen tautien kirjaamisen ohjekirja (endast på finska)
Befogenheter
Insamlingen av uppgifterna grundar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008). THL:s lagstadgade uppgift är bland annat att följa upp befolkningens hälsa och välfärd. Lagen om Institutet för hälsa och välfärd ger också THL behörighet att få bland annat uppgifter från befolkningsdatasystemet och Statistikcentralens uppgifter om dödsorsak för att sköta sina uppgifter.
Perinatalstatistik – föderskor, förlossningar och nyfödda ingår i statistiksamlingen Finlands officiella statistik (FOS), och statistiken tas fram i enlighet med uppförandekoden för statistikproduktion från Eurostat samt FOS-anvisningarna.
Lag om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008)
Delning och publicering av uppgifter
Statistiken publiceras på thl.fi på statistikens webbplats det datum som meddelats på förhand i utgivningskalender om statistik. Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Uppgifterna publiceras även per kommun i statistik- och indikatorbanken Sotkanet. Förlossningssjukhusen meddelas elektroniskt om att statistiken publicerats.
På THL:s webbplats publiceras i anslutning till statistikrapporten även databasrapporter om föderskor, förlossningsåtgärder och nyfödda. Databasrapporterna, som utgörs av sammanfattningar och kuber, ger användaren möjlighet att göra egna val och söka uppgifter i registermaterialet. I kuberna och sammanfattningarna är det möjligt att granska uppgifterna per område, utifrån sjukhusets storlek och per sjukhus både per år och i tvåårsperioder sedan 2007.
Databasrapporter
Uppgifterna i födelseregistret tillhandahålls också för internationell statistik (OECD, Nomesko, WHO, Eurostat, FN och Nordisk perinatal statistik).
De statistikprodukter som THL publicerar är offentliga. Registeruppgifter som innehåller personuppgifter är däremot sekretessbelagda. Tillståndsmyndigheten för social- och hälsovårdsdata Findata beviljar tillstånd att använda uppgifter med stöd av lagen om sekundär användning av personuppgifter inom social- och hälsovården (552/2019)
Dataskydd i statistiken
I egenskap av myndighet har Institutet för hälsa och välfärd en skyldighet att rapportera aggregerade uppgifter om hälsa och välfärd. De uppgifter som används för att sammanställa THL:s statistik är i huvudsak sekretessbelagda, och personuppgifter får inte offentliggöras. Skyddet av de uppgifter som behandlas grundar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008), statistiklagen (280/2004) samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018).
- Lag om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008)
- Statistiklag (280/2004)
- Lag om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999)
- EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679
- Dataskyddslag (1050/2018)
THL:s dataset skyddas i alla skeden av behandlingen. Endast de som har användningstillstånd för ett specifikt material för tydligt definierade användningsändamål har tillgång till uppgifterna och datasystemen. Inga andra kan läsa, behandla, ändra eller radera uppgifterna. Skriftliga anvisningar har utarbetats för att säkerställa dataskydd av den färdiga statistiken. All personal vid THL som behandlar uppgifterna har undertecknat en sekretessförbindelse.
Dataskyddsmeddelandet för registret finns tillgängligt på webbplatsen thl.fi.
Registrens dataskyddsmeddelande
Särskilda frågor i samband med statistiken för år 2023
Patientdatasystemet Apotti togs i bruk vid alla förlossningssjukhus inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) (Kvinnokliniken, Lojo sjukhus, Hyvinge sjukhus, Jorv sjukhus) i februari 2020. Problemen med registrering och utdrag av uppgifter fortsatte under 2023, och därför är inte alla variabler för HUS-området jämförbara med tidigare års variabler och det finns kvalitetsavvikelser i de uppgifter som lämnats. Av denna anledning har bland annat uppgifter om graviditetsdiabetes strukits ur tabellbilaga 1 i statistikrapporten.