Funktionsförmåga och servicebehov hos äldre – RAI-jämförelsedata 2022
Kvalitetsbeskrivning
I kvalitetsbeskrivningen av statistiken bedöms statistikens tillförlitlighet och lämplighet för olika ändamål. Kvalitetsbeskrivningen följer rekommendationerna från Finlands officiella statistik (FOS).
De statistiska uppgifternas relevans
Bedömningsverktyget RAI (Resident Assessment Instrument) är ett standardiserat datainsamlings- och observationsverktyg som kan användas för att bedöma en klients funktionsförmåga och servicebehov regelbundet och enhetligt . Bedömningsuppgifterna används för att göra upp klientens vård-, rehabiliterings- och klientplan eller för att uppdatera tidigare planer. Jämförelsedata som sammanställts från RAI-bedömningsinformationen kan utnyttjas i beslutsfattandet och i kunskapsbaserad ledning.
THL:s RAI-datalager har sedan år 2000 samlat bedömningar av servicebehov och funktionsförmåga som gjorts med hjälp av RAI-bedömningsverktyg. Enligt äldreomsorgslagen (lagen om stödjande av funktionsförmågan hos äldre och om social- och hälsovårdstjänster för äldre 980/2012 ) är välfärdsområdena från och med 1.4.2023 skyldiga att använda RAI-bedömningsverktygen för bedömning av äldres servicebehov och funktionsförmåga i den regelbundnaservicen och klienthandledningen för äldre. Insamlingen av uppgifter till Institutet för hälsa och välfärd (THL) grundar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (668/2008).
RAI-bedömningen ger en omfattande beskrivning av klienten, hans eller hennes tillstånd och livssituation. Bedömningar görs med sex månaders mellanrum och vid behov till exempel när klientens tillstånd förändras. Uppföljningsuppgifter om klientens funktionsförmåga och servicebehov samlas in, vilket hjälper till att planera ändamålsenlig vård och vård i rätt tid, planering av rehabilitering och andra tjänster, samt att utvärdera effekterna.
Utöver svaren på bedömningsfrågorna består RAI-bedömningen också av RAI-mätare som beskriver bland annat klientens hälsotillstånd, funktionsförmåga och resurser samt vårdbehovet, servicebehovet och behovet av rehabilitering. Mätarna hjälper också till att följa upp resultaten av vård, service eller rehabilitering.
I den statistiska rapportens huvuddel presenteras de begrepp som används i datalagret.
En mer detaljerad beskrivning av de uppgifter som lagras i RAI-datalagret finns i Aineistokatalogi.fi-tjänsten: Aineistokatalogi.fi
Processbeskrivning
RAI-bedömningsinformation produceras som en del av social- och hälsovårdens verksamhet. En RAI-bedömning görs på en klient som får regelbunden vård i början av vården, under vården var sjätte månad och när klientens tillstånd förändras väsentligt. RAI-bedömningar görs också vid bedömningen av servicebehovet (klient- och servicehandledning), men bedömningsuppgifterna i fråga ingår inte i statistiken. Bedömningarna lagras i tjänsteleverantörens klient-/patientdatasystem ("RAI-programvara").
Kopior av RAI-bedömningsinformation skickas till THL två gånger om året, i februari och augusti. Uppgifterna överförs till THL med hjälp av personuppgifter som uppgifter på individnivå . Samlingen omfattar alla bedömningar som slutförts och låsts vid tidpunkten för överföringen. Efter datainsamlingsperioden överförs de låsta bedömningarna till THL vid följande datainsamlingstillfälle. Uppgifterna skickas till THL som ett utdrag ur kund- och patientdatasystemet. För närvarande begärs inte att uppgifter som saknas ska lämnas in på nytt på verksamhetsenhetsnivå , utan endast större identifierade brister efterfrågas, t.ex. att hela registret över överföringar saknas.
De utvärderingsuppgifter som överförs till THL kontrolleras på basis av RAI-instrumentens datainnehållsbestämningar och läggs till i RAI-datalagret.
Uppgifterna i statistikrapporten innehåller RAI-bedömningsinformation för klienter som fyllt 65 år inom hemvården och boendeservice dygnet runt. Boendetjänster för äldre som erbjuds dygnet runt omfattar serviceboende dygnet runt och vård på äldreboenden. RAI-bedömningar som gjorts på hälsocentralernas avdelningsavdelning ingår inte i materialet.
Materialet innehåller klientens senaste RAI-bedömning från 2022 per välfärdsområde och service. Välfärdsområdet har fastställts på basis av den hemkommun som ansvarar för att ordna tjänster för den RAI-bedömda klienten. Samma kunder kan synas i uppgifterna om olika tjänster och i siffrorna för hela landet, om den service som kunden fått har förändrats under året.
Informationsinnehållet i RAI-bedömningarna är omfattande. Antalet frågor i RAI-instrumenten varierar från 100 till 500. Dessutom finns det tiotals RAI-mätare som beräknas utifrån svaren på enskilda frågor. Det är möjligt att bilda statistiska variabler (andelar, medeltal) som beräknats på basis av enskilda uppgifter per välfärdsområde på basis av frågor och mätarvärden, vilket innebär att det finns för många valmöjligheter i rapporteringen. Den statistiska rapporten har således valts ut och gallrats.
De mätare och variabler som ingår i statistikrapporten har valts ut på basis av uppgifternas relevans med tanke på informationsledningen.
Täckningsuppgifterna som presenteras i rapporten har beräknats för hemvården genom att jämföra antalet klienter som bedömts med RAI-bedömning med antalet serviceanvändare som erhållits genom anmälningar om öppenvård inom primärvården (AvoHilmo). På motsvarande sätt har uppgifterna om täckningen för dygnet runt boendetjänster för äldre beräknats som en andel av antalet klienter som bedömts genom RAI-bedömning i förhållande till antalet serviceanvändare som erhållits i anmälningar om socialvård (SosiaaliHilmo).
Uppgifterna i vårdanmälningsregistren och RAI-datalagret sammanslås vid THL enligt personbeteckning, servicetyp, år och hemkommun. I RAI-bedömningarna ingår endast deverksamhetsenheter som huvudsakligen tillhandahåller regelbundna tjänster.
Uppgifternas riktighet och exakthet
RAI-bedömningsdata genereras som en del av bedömningen av kundernas servicebehov. En organisation som använder RAI-verktyget ansvarar för att personalens RAI-bedömningskompetens säkerställs. Bedömningen styrs av RAI-bedömningshandbok. . En klient som får regelbunden vård genomgår en omfattande helhetsbedömning i början av vården, under behandlingen var sjätte månad och när klientens tillstånd förändras väsentligt.
De uppgifter som lämnas till THL kontrolleras enligt RAI:s datainnehållsbestämning. Leverantörerna för informationssystemet informeras om felaktiga uppgifter, men de korrigeras eller ombeds i regel inte korrigeras, eftersom uppgifterna lämnas till THL med en fördröjning var sjätte månad. I rapporteringen tolkas felaktiga värden som saknade värden.
När man granskar RAI-bedömningsinformationen och de värden som RAI-mätarna ger ska man komma ihåg att det inte finns några enskilda uppgifter eller siffror som ger en entydig bild av situationen för en person, en organisation eller ett välfärdsområde. Avläsningarna av enskild bedömningsinformation och de RAI-mätare som baserar sig på dem bör granskas kritiskt, med beaktande av den övergripande situationen, såsom klientbasens struktur, tillgängliga resurser samt behandlings- och registreringspraxis.
Uppdatering och tidpunkt för publicerade data
Uppgifterna i statistikrapporten baserar sig på RAI-bedömningar som gjorts under det föregående kalenderåret. Statistikrapporten publiceras årligen.
Uppgifterna för statistikrapporten för 2022 har bildats ur RAI-datalagret i november 2023. I RAI:s datalager ingick då förhandsregistrerade, dvs. låsta, bedömningar som lämnats in till THL senast i februari 2023. Bedömningarsom kan ha låsts senare och som sker 2022 vid bedömningstillfället ingår därför inte i uppgifterna.
Tillgänglighet och transparens/tydlighet i fråga om data
Statistikrapporten publiceras på THL:s webbplats.
RAI-jämförelseinformation publiceras också i THL:s RAI-jämförelsedatabaser. RAI:s jämförelsedatabas för regelbunden service för äldre är avsedd för allmänt bruk och kräver ingen inloggning. RAI:s övriga jämförelsedatabaser är avsedda för social- och hälsovårdsorganisationer och kräver inloggning med användarnamn och lösenord.
RAI-jämförelsedatabaser (thl.fi)
Findata kan skapa material/tabeller som kombinerar olika registeruppgifter och ge forskare tillstånd att använda materialet i RAI-datalagret i vetenskaplig forskning.
Statistikens jämförbarhet
Statistikrapporten publiceras nu för första gången. Jämförbarheten mellan den första statistiska rapporten och framtida statistiska rapporter försvåras av att RAI-bedömningens täckning för 2022 års uppgifter ärbristfällig. År 2022 omfattade RAI-bedömningarna ungefär hälften av de klienter inom den regelbundna hemvården som fyllt 75 år och cirka två tredjedelar av klienterna inom serviceboende dygnet runt. Från och med 2023 bör täckningen vara nära 100 procent för regelbundna tjänster efter utgången av lagens övergångsperiod.
Vid användning av RAI-instrumenten kan övergången från MDS- till interRAI-versioner leda till vissa förändringar i data som jämförs i longitudinella översikter. Instrumentövergången förväntas vara över efter 2024. Inga data som endast skulle vara tillgängliga från RAI-bedömningsinstrumenten som håller på att tas ur bruk har valts ut för statistikrapporten, så samma variabler och mätare kan användas i framtida statistikrapporter.
Praktiskt exempel: MDS-LTC och interRAI-LTCF har olika uppföljningsperioder för specifika frågor: MDS-LTC har i allmänhet sju dagar på sig att bedöma, jämfört med tre dagar för interRAI-LTCF. För MDS-HC och interRAI-HC är perioden tre dagar vardera. En del av frågorna följer en längre tidsperiod.
THL:s RAI-jämförelsedatabaser skräddarsys för olika ändamål, såsom tjänsteleverantörer, arrangörer, beställare och kundhandledning. Uppgifterna i RAI:s jämförelsedatabaser är inte helt identiska med de uppgifter som presenteras i statistikrapporten, eftersom datainsamlingsmetoden och datakällorna (RAI-instrumenten) skiljer sig något åt på grund av olika användningsområden.
Siffrorna för indikatorn "Ingen rehabilitering, även om möjlighet till rehabilitering, %" har beräknats bara för de klienter för vilka initiering av rehabiliteringsmöjligheter (CAP1) i den dagliga verksamheten visar på möjligheterna till rehabilitering av funktionsförmågan. Cirka 50 % av hemvårdens bedömningar utesluts från beräkningen när CAP1-gränsen används. Dessutom bör det observeras att interRAI-HC-verktyget inte frågar efter motionsterapi, vars prevalens i hemvårdsbedömningar som utförs med MDS-HC var cirka 16 procent i Helsingfors stads material och i övriga välfärdsområden mindre än 2 procent totalt.
Tydlighet och samstämmighet/enhetlighet
Statistikrapporten innehåller RAI-uppgifter för det finländska fastlandet och Åland. Uppgifterna rapporteras efter välfärdsområde, inklusive Helsingfors och Åland. Uppgifter om hemvården på Åland kunde inte presenteras för 2022 eftersom antalet bedömningar var så få att enskilda klienters datasekretess skulle äventyras.