Aborter
Kvalitetsbeskrivningen för statistiken över aborter innehåller en bedömning av hur tillförlitlig statistiken är och hur väl den lämpar sig för olika användningsändamål.
Statistikuppgifternas relevans
Abortstatistiken innehåller uppgifter om det årliga antalet aborter. Aborterna presenteras efter åldersgrupp och välfärdsområde indelade per 1 000 kvinnor i samma åldrar.
Dessutom innehåller statistikrapporten antalsuppgifter om abortindikationerna, aborttidpunkten efter graviditetsvecka, abortpatienternas tidigare aborter och förlossningar, använda abortmetoder samt preventivmetoder som abortpatienterna använt före graviditeten eller som de enligt planerna kommer att börja använda.
Rapporten är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal, myndigheter, planerare och forskare som arbetar med reproduktiv hälsa och som behöver aktuella uppgifter om aborter.
Begrepp och definitioner som används i rapporten finns förklarade i rapportens textdel.
Registerverksamheten baserar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (668/2008) och lagen om avbrytande av havandeskap (238/1970).
Metodbeskrivning
Uppgifterna om aborter har samlats in från alla finländska verksamhetsenheter inom hälso- och sjukvården där aborter utförs.
Enligt den lag som gäller aborter (lag om avbrytande av havandeskap 238/1970) och den förordning som utfärdats med stöd av lagen (förordning om avbrytande av havandeskap 359/1970) ska den verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården där ingreppet utförts inom en månad efter ingreppet skicka en anmälan till Institutet för hälsa och välfärd (THL) på en blankett som fastställts av Social- och hälsovårdsministeriet.
Statistikrapporten för 2023 bygger på de anmälningar som inkommit till THL senast 3.5.2024.
År 2023 fick THL information om aborter huvudsakligen elektroniskt. Enheter som utför ingreppet fyller i den elektroniska blanketten och lagrar den i en datasäkrad format för THLs bruk eller informationen flyttas automatisk till THL som databasurval. Materialet kontrolleras regelbundet och oklara fall kontrolleras med det sjukhus där ingreppet utförts.
Uppgifternas exakthet och tillförlitlighet
Uppgifternas riktighet beror på kvaliteten på de uppgifter som uppgiftslämnarna har lämnat in. I oklara fall jämförs uppgifterna i abortregistret med uppgifterna i andra register (födelseregistret och vårdanmälningsregistret). Vid behov begärs en bekräftelse från den verksamhetsenhet där ingreppet utförts. Uppgifter om aborter som görs på fosterindikation jämförs dessutom med uppgifterna vid Valvira och i missbildningsregistret.
Eventuella fel som påträffas i statistiken korrigeras. På grund av fördröjningen i anmälningstrafiken uppdateras också uppgifterna för tidigare år vid rapporteringen. Dessa korrigeringar inverkar dock inte i betydande grad på den totala trenden för aborter.
Under våren 2024 gjordes retroaktivt något större korrigeringar än normalt i materi-alet för åren 2020–2022 och antalet aborter i registret kunde öka mer än normalt: i samband med granskningarna observerades att några enheter systematiskt inte hade gjort registeranmälningar och dessa anmälningar uppdaterades retroaktivt i registret. Jämfört med tidigare publicerade siffror ökade antalet aborter 2020 med 0,1 procent och under 2021 och 2022 med 1,3 procent.
Valideringsstudie med data från 2011 bevisade att abortregistrets täckning är utomordentlig: 97,0 procent av alla aborter under studieperioden fanns med i registret.
Uppgifternas aktualitet och punktlighet
Abortstatistiken sammanställs av THL en gång om året. Statistikrapporten beskriver antalet aborter under föregående år.
Uppgifternas tillgänglighet och transparens/tydlighet
Rapporterna publiceras på THLs webbplats. Statistiska uppgifter publiceras årligen både i nationella och internationella (Nomesko, WHO, FN) statistikpublikationer. Statistikrapportens tabellbilagor publiceras i form av databastabeller som ger läsaren möjlighet att själv välja ut information.
Findata kan ge forskare tillstånd att använda abortregistrets uppgifter för vetenskaplig forskning.
Findata
Statistikens jämförbarhet
Den första lagen om avbrytande av havandeskap trädde i kraft den 1 juli 1950. Statistik över aborter har publicerats sedan 1951. Den gällande lagen om avbrytande av havandeskap är från år 1970. År 1985 ändrades lagen (572/1985), vars 5 a § innebär att abort på fosterindikation är tillåten före den 24:e fullgångna graviditetsveckan (≤ 24+0).
Den uppdaterade lagen om avbrytande av havandeskap trädde i kraft den 1 september 2023. Från och med den 1 september 2023 är grunden för abort alltid den gravidas egen begäran, om graviditeten varat 12+0 veckor eller mindre. Den gravida behöver inte motivera sin begäran. Om graviditeten varat över 12+0 veckor kan i regel endast Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) fatta beslut om tillstånd att avbryta graviditeten (med undantag av den s.k. hälsoriskgrunden L 1 § 2 mom. och nödabort).
Den 1 september 2023 tog man också i bruk den förnyade blanketten för registeranmälan (AB4). I enlighet med lagändringen infördes i registret en ny grund för avbrytande av graviditet (den gravidas egen begäran), ”en läkare” avlägsnades från beslutsalternativen eftersom det i lagen inte längre nämns aborter som gjorts genom beslut av en läkare, och mindre terminologiska ändringar gjordes.
Uppgifter om aborter ingår sedan år 1983 i THL:s elektroniska databas. Uppgifterna från tidigare år kommer från Medicinalstyrelsens publikationer som utgör en del av den officiella statistiken (Lääkintöhallitus [Medicinalstyrelsen] 1935–1954; Yleinen terveyden- ja sairaanhoitotilasto [Allmän hälso- och sjukvårdsstatistik] 1955–1970; Terveydenhuolto [Hälso- och sjukvård] 1971–1987). Uppgifter om antalet aborter finns att få från och med 1950, och från och med 1955 finns också uppgifter om bland annat indikationer för abort. Från och med år 1958 finns dessutom uppgifter om civilstånd, ålder, antal förlossningar och ingrepp per län. Från och med mitten av 1970-talet finns tidsserier för nästan alla de variabler som samlas in i dag.
Registermaterialet från tidigare år har justerats bland annat genom utgallring av dubbelregistreringar och komplettering med saknade uppgifter. Därför avviker en del av uppgifterna från den statistik som publicerats tidigare.
När det gäller fördelningen efter åldersgrupp bör man beakta att uppgiften om patientens ålder sedan 1994 gäller patientens ålder på ingreppsdagen. Före det gällde åldern vid årets slut. I statistiken har åldersuppgifterna för åren 1986–1993 beräknats retroaktivt med hjälp av vårdanmälningsregistrets uppgifter om patienternas ålder. Närmare uppgifter om faktorer som påverkar tolkningen av statistiken, till exempel lagändringar, anges separat vid varje tabell.
På datainsamlingsblanketten är det möjligt att fylla i flera alternativ vid vissa variabler (bl.a. preventivmetod, abortingrepp och indikation), vilket måste beaktas också när man läser statistiken.
Begreppet abort och dess definitioner har varit desamma hela tiden. I statistiken används klassifikationen ICD-10. Närmare information om begrepp och definitioner som anknyter till abort finns på finska i handboken Suomalainen tautien kirjaamisen ohjekirja.
Suomalainen tautien kirjaamisen ohjekirja (Julkari)
Tydlighet och enhetlighet/överensstämmelse
Statistikrapporten innehåller heltäckande riksomfattande uppgifter om utförda aborter. Uppgifterna för tidigare år uppdateras efter behov retroaktivt, men de ändringar som görs i tidigare uppgifter har konstaterats vara ganska små.
Specialfrågor i statistikrapporten Aborter 2023
Den uppdaterade lagen om avbrytande av havandeskap trädde i kraft den 1 septem-ber 2023. Den 1 september 2023 tog man också i bruk den förnyade blanketten för registeranmälan (AB4). I enlighet med lagändringen infördes i registret en ny grund för avbrytande av graviditet (den gravidas egen begäran), ”en läkare” avlägsnades från beslutsalternativen eftersom det i lagen inte längre nämns aborter som gjorts genom beslut av en läkare, och mindre terminologiska ändringar gjordes.
Under våren 2024 gjordes retroaktivt något större korrigeringar än normalt i materialet för åren 2020–2022 och antalet aborter i registret kunde öka mer än normalt: i samband med granskningarna observerades att några enheter systematiskt inte hade gjort registeranmälningar och dessa anmälningar uppdaterades retroaktivt i registret.