Steriliseringar
Kvalitetsbeskrivningen för statistiken över steriliseringar innehåller en bedömning av hur tillförlitlig statistiken är och hur väl den lämpar sig för olika användningsändamål.
Statistikuppgifternas relevans
Statistiken över steriliseringar innehåller uppgifter om det årliga antalet steriliseringar. Uppgifterna om steriliseringar presenteras efter kön och åldersgrupp per 1 000 kvinnor eller män i åldrarna 25–54 år. Statistikrapporten innehåller också antalsuppgifter om steriliseringar efter indikation.
Rapporten är avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal, förvaltningsmyndigheter, planerare och forskare som arbetar med reproduktiv hälsa och som behöver aktuella uppgifter om steriliseringar.
Begrepp och definitioner som används i rapporten finns förklarade i rapportens textdel.
Behandlingen av uppgifter baserar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (668/2008), lagen om statistikväsendet vid forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården (Stakes) (409/2001), lagen (556/1989) och förordningen (774/1989) om riksomfattande personregister för hälsovården och steriliseringslagen (283/1970) och den förordning som utfärdats med stöd av den (steriliseringsförordningen 427/1985).
Metodbeskrivning
Uppgifterna om steriliseringar har samlats in från alla finländska verksamhetsenheter inom hälso- och sjukvården där steriliseringar utförs. Statistikpopulationen utgörs av alla personer som genomgått sterilisering. Enligt lagstiftningen ska den verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården där steriliseringen har utförts inom en månad efter ingreppet skicka en anmälan till Institutet för hälsa och välfärd (THL) på en blankett som fastställts av social- och hälsovårdsministeriet. En läkare som arbetar som självständig yrkesutövare ansvarar för att de steriliseringar som han eller hon har utfört anmäls till THL.
Statistiken bygger på de anmälningar som inkommit till THL senast 2.5.2024.
År 2023 fick THL information om aborter huvudsakligen elektroniskt. Den elektroniska datainsamlingen börjades år 2015. Enheter som utför ingreppet fyller i den elektroniska blanketten och lagrar den i ett datasäkert format för THLs bruk eller informationen flyttas automatisk till THL som databasurval. Varje år kommer några registeranmälningar på papper. Materialet kontrolleras regelbundet och oklara fall kontrolleras med det sjukhus där ingreppet utförts.
Uppgifternas riktighet och exakthet
Uppgifterna är riktiga förutsatt att de lämnats in korrekt av uppgiftslämnarna. I oklara fall jämförs uppgifterna i steriliseringsregistret med uppgifterna i andra register (födelseregistret och vårdanmälningsregistret). Vid behov begärs en bekräftelse från den verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården där ingreppet utförts.
När det gäller material för år 2023 är det känt att det finns sjukhusspecifika täckningsbrist, men det totala antalet ingrepp ligger i linje med uppgifterna i THL:s vårdanmälningsregister. Steriliseringsregistrets täckning bör dock behandlas med försiktighet.
År 2006 utreddes hur heltäckande uppgifterna i steriliseringsregistret är. Detta gjordes bland annat med hjälp av vårdanmälningsregistret [1]. Utredningen visade att hela landets steriliseringar till 95,5 procent har anmälts till steriliseringsregistret. Enligt de anmälningar som inkommit till registret har det totala antalet steriliseringar minskat sedan mitten av 1990-talet. Denna utveckling beror delvis på att årsklasserna blivit mindre och att preventivmedlen utvecklats, men i utredningen konstaterades också att anmälningen av steriliseringar försämrats. Valideringsstudie med data från 2011 bevisade att steriliseringsregistrets täckning är fortfarande bra men hade sjunkit till ca 90 procent [2]. Under de senaste åren har en allt större del av steriliseringen av män genomförts inom den privata hälso- och sjukvården, och därför kan man inte vara säker på att registret innehåller heltäckande uppgifter.
[1] Hanna Eronen, Mika Gissler & Annukka Ritvanen (2006): Steriloimisten rekisteröiminen Suomessa Steriloimisrekisterin ja hoitoilmoitusrekisterin steriloimistietojen vertailu ja aineiston laadun ana-lysointi vuosilta 2000–2003 [Registreringen av steriliseringar i Finland. Jämförelse av uppgifterna om sterilisering i steriliseringsregistret och i vårdanmälningsregistret och en analys av materialet åren 2000–2003]. Työpapereita 12/2006. Helsinki; Stakes.
[2] Heino A, Niinimäki M, Mentula M, Gissler M. How reliable are health registers? Registration of induced abortions and sterilizations in Finland. Inform Health Soc Care. 2017 Apr 7:1-10.
Uppgifternas aktualitet och punktlighet
Statistiken över steriliseringar publiceras årligen och innehåller de slutliga uppgifterna för föregående år.
Uppgifternas tillgänglighet och transparens/tydlighet
Rapporterna publiceras på THLs webbplats. Statistikrapportens tabellbilagor publiceras i form av databastabeller som ger läsaren möjlighet att själv välja ut information.
Findata kan ge forskare tillstånd att använda abortregistrets uppgifter för vetenskaplig forskning.
Findata
Statistikens jämförbarhet
Uppgifter om steriliseringar ingår sedan 1987 i THL:s elektroniska databas. Uppgifter-na från tidigare år kommer från Medicinalstyrelsens publikationer som utgör en del av den officiella statistiken (Lääkintöhallitus [Medicinalstyrelsen] 1935–1954; Yleinen terveyden- ja sairaanhoitotilasto [Allmän hälso- och sjukvårdsstatistik] 1955–1970; Terveydenhuolto [Hälso- och sjukvård] 1971–1987).
Materialet från tidigare år har justerats bland annat genom utgallring av dubbelregi-streringar och komplettering med saknade uppgifter. Därför avviker en del av uppgifterna från den statistik som publicerats tidigare.
När det gäller fördelningen efter åldersgrupp bör man beakta att uppgiften om pati-entens ålder sedan 1994 gäller patientens ålder på ingreppsdagen. Före det gällde åldern vid årets slut. I statistiken har åldersuppgifterna för åren 1987–1993 beräknats retroaktivt enligt detta.
De begrepp och definitioner som använts beträffande steriliseringar har varit desamma hela tiden.
På datainsamlingsblanketten är det möjligt att fylla i flera alternativ vid vissa variabler (bl.a. preventivmetod, åtgärd och indikation), vilket måste beaktas också när man läser statistiken.
Steriliseringslagen ändrades år 2023 och denna förändring trädde i kraft den 3 april 2023. Efter detta är sterilitet inte längre ett krav för könsfastställelse. Den 1 september 2023 tog man i bruk den förnyade blanketten för registeranmälan (ST2).
Mera information om AB-ST-blanketter på THLs webbplats
Tydlighet och enhetlighet/överensstämmelse
Statistikrapporten innehåller riksomfattande uppgifter om utförda steriliseringar.
Uppgifterna för tidigare år uppdateras efter behov retroaktivt, men de ändringar som görs i tidigare uppgifter har konstaterats vara ganska små. I samband med denna rapport kompletterades siffrorna för exempelvis 2022 och det totala antalet steriliseringar ökade med 13 steriliseringar.