Uppföljning av äldreomsorgen
1. Allmän beskrivning
1.1 Beskrivning av statistiken
Statistiken innehåller information om enheterna för heldygnsomsorg och hemvård för äldre, personalen och genomförandet av servicetimmarna. Statistiken innehåller endast uppgifter om Fastlandsfinland. Åland ingår inte i statistikuppgifterna. Uppgifterna om heldygnsomsorgen innehåller uppgifter om den offentliga och privata sektorn från och med 2020. Uppgifterna om hemvården omfattar välfärdsområdets enheter och de privata enheter inom hemvården som producerar hemvård som välfärdsområdets partner för köpta tjänster eller servicesedlar. Hemvården kan produceras i klientens hem eller vid en enhet för gemenskapsboende. Det första statistikåret för hemvårdens tillräcklighet var 2023.
Statistikuppgifterna publiceras en gång per år. Statistiken publicerades första gången i mars 2023.
1.2. Relevans
Uppgifterna i statistiken används för planering, ledning, utvärdering och övervakning av tjänster för äldre, utvärdering av genomförandet av äldreomsorgslagen och socialvårdslagen, som stöd för det nationella och regionala beslutsfattandet och för uppföljningen av nationella strategiska mål och åtgärdsprogram, såsom kvalitetsrekommendationen.
2. Statistikens datainnehåll
Statistiken innehåller uppgifter om antalet enheter för serviceboende med heldygnsomsorg och långvarig institutionsvård och deras storlek samt om den privata sektorns andel. Statistiken beskriver den faktiska personaldimensioneringen och antalet anställda som deltar i det direkta klientarbetet och personalstrukturen vid enheterna. Dessutom beskrivs det direkta klientarbetets andel av arbetstiden per yrkesgrupp.
Statistiken omfattar antalet enheter som producerar hemvård, deras storleksklass och den privata sektorns andel. Statistiken innehåller uppgifter om antalet anställda vid enheterna och personalstrukturen samt klienttidens andel av yrkesgruppernas arbetstid. Dessutom innehåller statistiken uppgifter om genomförandet av antalet servicetimmar inom hemvården enligt klientplanerna.
3. Statistikprocessen
Källmaterialet till statistiken är uppgifter som samlats in som en del av Uppföljningen av äldreomsorgen. Uppgifterna om heldygnsomsorgen samlas in två gånger per år (vår och höst) och i statistiken används de uppgifter som samlats in på hösten. Uppgifterna om hemvårdens tillräcklighet samlas in en gång per år på hösten.
3.1. Källmaterial
Uppgifterna om serviceboende med heldygnsomsorg och långvarig institutionsvård samlas in med enkäten "Uppföljning av personaldimensioneringen". Populationen för uppföljningen av personaldimensioneringen består av enheter för serviceboende med heldygnsomsorg för äldre, äldreboenden och avdelningar för långtidsvård vid hälsovårdscentraler i Fastlandsfinland. Tjänsteproducenterna lämnar uppgifter till THL om de enheter som omfattas av uppföljningen. Populationen för uppföljning av personaldimensioneringen omfattar inte bedömningsenheter, familjevård eller enheter som är verksamma med hälso- och sjukvårdstillstånd. Rehabiliteringsenheter omfattas av uppföljningsenkäten om personaldimensioneringen om verksamheten kan jämställas med serviceboende med heldygnsomsorg eller långvarig institutionsvård. Statistiken omfattar både offentliga och privata serviceproducenter. Statistiken grundar sig på uppgifter som fåtts från enheterna. Materialet innehåller inte uppgifter på klientnivå, utan samlas in på enhetsnivå. Uppföljningsperioden för personaldimensioneringen är alltid tre veckor (lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre 20 §). Statistiken innehåller uppgifterna för november 2020–2022 och uppgifter för oktober från och med 2023.
Uppgifterna om hemvården samlas in med enkäten "Hemvårdens tillräcklighet". Populationen består av offentliga enheter som producerar hemvård i Fastlandsfinland och av partner för köpta tjänster och servicesedeltjänster som producerar hemvård inom den offentliga sektorn. Välfärdsområdena lämnar uppgifter till THL om de enheter som omfattas av uppföljningen. Statistiken omfattar både offentliga och privata serviceproducenter. Statistiken grundar sig på uppgifter som fåtts från enheterna. Statistiken innehåller inte uppgifter på klientnivå, utan uppgifterna samlas in på enhetsnivå. Uppgifterna om personal och servicetimmar innehåller endast de enheter som har minst en (1) äldre klient som fått ett servicebeslut om offentlig hemvård. Statistiken omfattar den totala arbetstiden för den personal som deltar i produktionen av hemvård. En del av den statistikförda arbetstiden kan gälla andra tjänster. Klienttiden omfattar endast den klienttid som ägnas åt hemvård. Statistiken omfattar alla hemvårdsklienter vid enheten, inklusive eventuella personer med funktionsnedsättning, klienter i psykisk rehabilitering och klienter inom missbruksvård.
3.2. Datainsamlingsmetod
Ansvarspersonerna vid enheterna lämnade in uppföljningsuppgifter om personaldimensioneringen via en elektronisk blankett i THL:s blankettjänst en gång 2020 och två gånger per år från och med 2021.
Ansvarspersonerna vid enheterna lämnar in uppföljningsuppgifter om hemvårdens tillräcklighet via en elektronisk blankett i THL:s blankettjänst en gång om året.
3.3. Validering av uppgifter
THL fastställer en tidsfrist inom vilken blanketten ska skickas om man vill göra en logisk kontroll av enhetens svar. Vid logiska kontroller söker THL med hjälp av en algoritm efter avvikelser i svaren som enheten skickat och som till exempel kan bero på ett skrivfel. Enheten ansvarar för att de uppgifter enheten skickar är korrekta. Med logiska kontroller upptäcks inte alla fel. Misstankar om avvikelser som observerats vid logiska kontroller skickas till enheterna för kännedom cirka en vecka innan svarstiden går ut. Under denna tid har enheten möjlighet att granska och vid behov korrigera sitt svar. THL gör inga ändringar i de uppgifter som enheterna lämnar in, men uppenbart felaktiga uppgifter kan utelämnas (se kapitel 4.3).
3.4. Informationshantering
Material som är avsedda för forskning bildas av enheternas uppföljningsuppgifter som lämnats in via THL:s blankettjänst. I processen för att skapa material bildas derivatvariabler enligt datainnehållet i forskningsmaterialet för uppföljningen av både personaldimensioneringen och hemvårdens tillräcklighet. Derivatvariablerna grundar sig på uppgifter som enheterna lämnat in och gäller nyckeltal som beräknats för enheterna på vecko- och uppföljningsperiodsnivå. Kvaliteten på den information som publiceras säkerställs genom att utnyttja metoderna för logiska kontroller som genomförts under datainsamlingen på forskningsmaterialet. På så sätt kan man också upptäcka uppenbara fel som har uppkommit efter de logiska kontroller som utförts under uppföljningen. THL gör inga ändringar i de uppgifter som enheterna lämnar in, men uppenbart felaktiga uppgifter kan utelämnas (se kapitel 4.3). Materialen kombineras i databehandlingsskedet med granskade bakgrundsuppgifter från enheterna med hjälp av enheternas permanenta identifierare, som gör det möjligt att identifiera enheterna på ett tillförlitligt sätt över tid.
3.5. Revision av informationen
Uppgifterna från tidigare statistikår korrigeras retroaktivt vid behov i samband med följande statistikpublikation, om felen beror på THL:s databehandlingsprocess. Den inverkan som i efterhand gjorda korrigeringar av uppgifterna har på siffrorna bedöms i allmänhet vara liten.
4. Granskning av statistikens kvalitet
4.1. Exakthet och tillförlitlighet
Statistikuppgifterna grundar sig på de uppgifter som enheternas ansvarspersoner lämnat in och uppgifternas riktighet beror i huvudsak på uppgifterna som fåtts av enheternas ansvarspersoner. Statistiken innehåller de uppgifter som lämnats in inom den tidsfrist som THL fastställt. Informationsleverantörerna kan inte korrigera eller lämna in uppgifter efter den tidsfrist som THL fastställt.
4.2. Rättidighet och korrekthet
Uppföljningsuppgifterna om personaldimensioneringen samlas in genom en elektronisk enkät direkt från enheterna två gånger per år. Statistikrapporten för årets andra uppföljning publiceras inom sex månader efter att uppföljningen avslutats. Personaldimensioneringen vid enheterna publiceras dock efter varje uppföljning i form av en databasrapport över den utförda personaldimensioneringen inom sex månader efter att uppföljningen avslutats. Databasrapporten innehåller resultaten från de två senaste datainsamlingarna.
Den utförda personaldimensioneringen-databasLänk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
Uppföljningsuppgifterna om hemvårdens tillräcklighet samlas in genom en elektronisk enkät direkt från enheterna en gång per år. Uppgifterna publiceras en gång per år som en statistikrapport inom sex månader efter att uppföljningen avslutats.
4.3. Konsekvens och jämförbarhet
Statistiken uppdateras en gång per år. Statistiken innehåller endast uppgifter om personal och tjänster för de enheter som svarat i uppföljningen. Uppgifterna om antalet enheter och beräkningen av svarsprocenten omfattar alla enheter som omfattas av uppföljningen. Svarsprocenterna presenteras i kapitel 8. Det har inte skett sådana förändringar i svarsaktiviteten som kan antas ha en betydande inverkan på uppgifternas jämförbarhet.
Statistikuppgifterna om personalen inom heldygnsomsorgen omfattar inte enheter vars uppgifter misstänks innehålla uppenbara felaktigheter som leder till att personaldimensioneringen är under 0,25 eller över 1,50 eller enheter för vilka det inte går att beräkna personaldimensioneringen till exempel på grund av att enheten inte har några klienter under uppföljningsperioden.
När det gäller hemvårdens personal och servicetimmar har man uteslutit enheter som har beredskap för hemvård, men inga klienter vid uppföljningstidpunkten. I fråga om servicetimmar har man dessutom uteslutit sådana enheter som hade noll planerade och genomförda servicetimmar. I fråga om avgränsningarna har det inte skett några förändringar som påverkar uppgifternas jämförbarhet.
Uppföljningen av hemvårdens tillräcklighet förnyades 2023 och statistiken genomfördes för första gången 2023. I uppföljningen av personaldimensioneringen har det inte skett några betydande förändringar 2021–2023 som påverkar jämförbarheten. I uppgifterna för 2020 har personalen vid kombinationsenheter inte uppdelats enligt servicetyp, och ”Anstaltsbiträden” som inte hör till yrkesgrupperna för direkt klientarbete har separerats till en egen yrkesgrupp först efter 2020 års uppföljning.
5. Befogenheter
Statistikproduktionen grundar sig på lagen om stödjande av den åldrande befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre (980/2012), lagen om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008) och statistiklagen (280/2004). THL:s myndighetsuppgift är att producera statistik om befolkningens hälsa och välfärd, faktorer som påverkar dem samt om hur social- och hälsovårdstjänsterna används och fungerar till stöd för beslutsfattande, utveckling och forskning. Praxis för THL:s statistikproduktion styrs av anvisningarna, rekommendationerna och föreskrifterna om Eurostats och Finlands officiella statistik samt av statistiketiska principer.
Lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
Lagen om Institutet för hälsa och välfärd (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
Statistiklagen (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä
6. Delning och publicering av uppgifter
THL publicerar uppgifterna i statistikens publiceringskalender vid den angivna tidpunkten. Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. De senaste databasrapporterna har samlats på THL:s webbplats för databasrapporter. Publikationerna från statistiken finns samlade på projektsidan för uppföljningen av äldreomsorgen.
Publiceringskalender
Uppföljning av äldreomsorgslagen
THL:s sida för databasrapporter
Publikationer och meddelanden från uppföljningen av äldreomsorgen (på finska)
7. Statistiskt dataskydd
Institutet för hälsa och välfärd är i egenskap av myndighet skyldigt att rapportera samlad information om hälsa och välfärd i hela landet. De uppgifter som används för att sammanställa THL:s statistik är i huvudsak sekretessbelagda, och personuppgifter får inte offentliggöras. Skyddet av de uppgifter som behandlas grundar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008), statistiklagen (280/2004) samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018) samt andra författningar som styr institutets verksamhet. THL:s datamaterial skyddas i alla skeden av behandlingen. Endast de som har nyttjanderätt till ett specifikt material för tydligt definierade användningsändamål har tillgång till uppgifterna och datasystemen. Inga andra kan läsa, behandla, ändra eller radera uppgifterna. Skriftliga anvisningar har utarbetats för att säkerställa dataskydd av den färdiga statistiken. Alla som hör till THL:s personal har tystnadsplikt.
8. Särskilda frågor i samband med statistiken för år 2024
Svarsprocenten för uppföljningen av personaldimensioneringen var 99,5 år 2024, 99,6 år 2023, 99,1 år 2022, 98,1 år 2021 och 98,2 år 2020. Svarsprocenten för uppföljningen av hemvårdens tillräcklighet var 90 år 2024 och 2023.
I fråga om heldygnsomsorg har 13 enheter för 2024, åtta enheter för 2023, två enheter för 2021 och fem enheter för 2020 avlägsnats från statistiken av de skäl som beskrivs i kapitel 4.3. År 2022 omfattar alla enheter för heldygnsomsorg som svarat på uppföljningen.