Kvalitetsrapport: Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn
Allmän beskrivning
Beskrivning av statistiken
Statistiken över Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn beskriver dem som arbetar inom social- och hälsovårdssektorn och administrationen inom social- och hälsovården i välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen, kommunerna, samkommunerna och välfärdssammanslutningarna i Fastlandsfinland.
Statistikrapporten Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn 2023 är den första i sin serie. Tidigare publicerades uppgifterna i statistikrapportserien Kommunernas hälso- och socialvårdpersonal. I juli 2024 producerade THL för sista gången denna statistik över kommunernas hälso- och socialvårdspersonal.
Det är viktigt att notera att materialet inte inkluderar hela social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn, eftersom personer som arbetar inom social- och hälsovårdstjänster som produceras av staten (till exempel hälso- och sjukvården inom försvarsmakten eller för gångar, statens sinnessjukhus) och tjänster som produceras av Ålands landskapsstyrelse (till exempel hälsovården) inte ingår i materialet. Därför innehåller det ursprungliga materialet från Åland endast en del av uppgifterna och dessa uppgifter om personalen inom socialtjänster som produceras av Ålands kommuner har uteslutits från THL:s statistik över social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn.
Statistikuppgifterna publiceras en gång per år. Närmare siffror publiceras i databasrapporten Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn som publiceras samtidigt som statistikrapporten.
Relevans
Syftet med statistiken är särskilt att stödja beslutsfattandet inom hälso- och socialpolitiken och styrningen av den på nationell nivå. Statistiken riktar sig till beslutsfattare och planerare inom hälso- och socialvården, forskare och studerande inom branschen samt till alla som behöver grundläggande information om hur personalen inom social- och hälsovården utvecklas och statistikförs nationellt.
Statistikens datainnehåll
Populationen i statistiken är en löntagare med månadslön och timlön inom lokalförvaltningen som arbetar inom social- och hälsovården eller inom social- och hälsovårdens administration.
Statistikuppgifterna produceras utifrån materialet från Statistikcentralens förfrågan om löner inom lokalförvaltningen. Välfärdsområdena, välfärdssammanslutningarna, kommunerna och samkommunerna meddelar årligen anställnings- och löneuppgifter för de anställningsförhållanden som gäller den första vardagen i oktober. Statistikcentralen samlar in uppgifterna av respondenterna i november under statistikåret och kompletterar vid behov enkäten, såsom uppgifterna för 2023 delvis efterfrågades på nytt i februari 2024. Statistikcentralens ursprungliga material beskriver antalet löntagare och löner i den egna produktionen som är anställda inom den egna produktionen hos välfärdsområdena och välfärdssammanslutningarna samt kommunerna och samkommunerna. Uppgifterna har klassificerats bl.a. enligt bransch, yrke, utbildning, kön och ålder. Statistiken från Institutet för hälsa och välfärd (THL) fokuserar på personer som arbetar inom social- och hälsovården och dess administration, och materialet har preciserats genom att kombinera det med uppgifterna i Valviras register över yrkesutbildade.
I denna statistik har målgruppen delats in i fast anställda och visstidsanställda enligt anställningsförhållandets karaktär. Materialets övriga kategorier av anställningsförhållandets karaktär (sysselsatta, praktikanter, anställda i läroavtalsförhållande, personer som deltar i sysselsättning för personer med funktionsnedsättning) ingår i visstidsanställningarna.
I denna statistik hänvisar anställd till ett anställningsförhållande, dvs. siffran anger antalet anställningsförhållanden i slutet av oktober. En person kan ha flera anställningsförhållanden på deltid, vilket innebär att samma person kan motsvara flera anställda i rapporten. Anställningsförhållanden där personen är tjänste- eller arbetsledig ingår inte i materialet.
Uppgifterna gäller välfärdsområdenas och välfärdssammanslutningarnas, Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens egen personal och omfattar inte personal inom köpta tjänster eller till exempel "inhyrda” läkare. Materialet innehåller inte heller personer som arbetar inom de social- och hälsovårdstjänster som staten producerar eller inom social- och hälsovårdstjänsterna på Åland. Statistiken innehåller information om personalens ålder, kön, branscher, yrken och arbetstidsformer.
Yrkesklassificeringen och näringsgrensindelningen bygger på de klassificeringar som Statistikcentralen gjort och lagt till i materialet från löneförfrågan till den lokala förvaltningen när materialet samlades in och behandlades. THL använder dessutom sin egen gruppering, där yrkesgrupper ställvis har kombinerats till större helheter. Yrkesgrupperingen har dessutom preciserats genom att separera legitimerade yrkesutbildade personer i egna grupper. I yrkesindelningen har man använt uppgifter från Valviras register över yrkesutbildade personer och uppgifterna i materialen har kombinerats med hjälp av personbeteckningar.
De begrepp och yrkes- och branschgrupper som använts i statistiken och deras motsvarigheter i Statistikcentralens yrkesklassificering och näringsgrensindelning beskrivs närmare i punkten Begrepp och definitioner i statistikrapporten.
De centrala klassificeringarna som använts i Statistikcentralens material (näringsgrensindelningen, yrkesklassificering, utbildningsklassificering) finns på Statistikcentralens klassificerings- och metadatatjänsters webbplats. Förändringarna i klassificeringarna påverkar jämförbarheten under tidigare år. Närmare uppgifter om helhetsmaterialet finns i Statistikcentralens dokumentation om statistiken för Löner inom lokalförvaltningen
Statistikprocessen
Källdata
Denna rapport grundar sig på Statistikcentralens material från förfrågan om Löner inom lokalförvaltningen och material från Valviras register över yrkesutbildade personer (Terhikki och Suosikki). I statistiken utnyttjas också uppgifter från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas befolkningsdatasystem.
Källmaterialet innehåller identifierbar information på personnivå.
Metod för uppgiftsinsamling
Statistikcentralen samlar årligen in uppgifter om månads- och timavlönade löntagare i välfärdsområden och sammanslutningar samt kommuner och samkommuner genom en enkät riktad till aktörerna i fråga. Statistikcentralen samlar in uppgifterna årligen i oktober och enkäten omfattar alla välfärdsområden, välfärdssammanslutningar, kommuner och samkommuner. Enligt Statistikcentralens uppskattning kan det under vissa år finnas några arbetsgivare som inte lämnar in uppgifter. Bortfallet har då uppskattats till cirka 1–2 procent för personalen. Dessutom lämnas personer utanför Statistikcentralens datainsamling som inte står i direkt anställningsförhållande till välfärdsområdet eller kommunen, såsom hyrd arbetskraft, köpta tjänster och närståendevårdare.
På regional nivå samlar Statistikcentralen in identifierbara personaluppgifter på kommunnivå (anställningskommun). Statistiken och rapporteringen om uppgifterna innehåller personaluppgifter för Fastlandsfinland. Dessutom rapporteras en del av uppgifterna separat på olika välfärdssammanslutningars och samkommuners nivå, men även då har kommunen där man arbetar en regionalt avgörande ställning.
Valvira upprätthåller centralregister över yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården. Valvira antecknar personen i registret när personen har beviljats yrkesbehörighet inom social- eller hälsovården i Finland. Den registrerade kan ha flera giltiga yrkesbehörigheter parallellt. Valvira följer inte upp uppgifterna om arbete i registret över yrkesutbildade personer, dvs. om personen arbetar som yrkesutbildad person. Valvira skickar uppgifterna om yrkesbehörighet till Institutet för hälsa och välfärd en gång om året.
Datavalidering
Största delen av granskningarna av svarsmaterialet har programmerats för att identifiera klart felaktiga och avvikande värden som korrigeras eller tas bort om det inte är möjligt att korrigera dem. Vi använder det material som Statistikcentralen behandlar och största delen av validerings- och granskningsprocessen görs vid Statistikcentralen. Läs mer på Statistikcentralens webbplats: Metoder.
I statistiken ignoreras klart felaktiga värden i syfte att bevara personens övriga uppgifter. På så sätt kan man säkerställa att klart felaktiga värden inte förvränger medeltalet samtidigt som andra anställningsuppgifter kan utnyttjas för personens del. Om det felaktiga värdet kan härledas från ett annat fält (t.ex. ålder från födelseåret), ersätts det felaktiga värdet med det här härledda värdet.
Behandling av uppgifter
Som en del av statistikföringen granskar THL materialet, gör nödvändiga korrigeringar samt skapar nya grupperingar och struktureringar i materialet. I yrkesindelningen har man använt uppgifter från Valviras register över yrkesutbildade personer så att legitimerade yrkesutbildade personer har separerats till egna grupper från Statistikcentralens yrkesklasser. Här utnyttjas identifierbara uppgifter på personnivå i båda materialen, genom vilka materialen har kopplats samman. Läkare och specialistläkare har delats in i egna grupper för legitimerade och studerande. I fråga om andra legitimerade yrkesgrupper har personer som inte har giltig yrkesbehörighet under året i fråga flyttats till den kombinationsklass som ligger närmast yrkesbeteckningen: till exempel fysioterapeuter som inte har yrkesbehörighet som fysioterapeut har överförts till yrkesklassen "Övriga terapeuter".
Ett undantag till detta är laboratorieskötare, geronomer och socionomer, eftersom Statistikcentralens yrkesklassificering inte innehåller yrkesklasser som direkt motsvarar dessa.
Dessutom har tandtekniker och optiker placerats i klassen Övriga sakkunniga inom sjuk- och hälsovården på grund av deras ringa antal.
Rapportens strukturering beskrivs i avsnittet Begrepp och definitioner.
Dessutom har vissa yrkeskoder som saknas i AMMA10 (yrkesklassificering 2010) kompletterats utifrån Kevas yrkeskoder i materialet.
Efter THL:s behandling är THL:s material inte helt detsamma som materialet från ursprungskällorna. THL förvarar ursprungskällornas uppgifter för kvalitetssäkring.
Begrepp och definitioner finns tillgänglig på webbplatsen thl.fi
Revidering av uppgifter
Uppgifterna revideras retroaktivt i samband med varje statistikpublikation. De största förändringarna sker i allmänhet i yrkes- eller branschstruktureringen och förändringarna påverkar innehållet i databasrapporterna. I regel sker inga betydande förändringar. Tidigare statistikrapporter i pdf-format ändras inte om det inte är fråga om ett tydligt fel som korrigeras.
Kvalitetsgranskning av statistiken
Noggrannhet och tillförlitlighet
Uppgifternas riktighet beror i hög grad på riktigheten hos uppgifterna i källmaterialet från Statistikcentralen. Uppgifterna kontrolleras i statistikproduktionsprocessens olika skeden: vid dataöverföring till THL:s databas, vid redigering av materialet så att det lämpar sig för THL:s databasform samt när materialet införs i rapporteringsformatet (databasrapporter).
Efter att statistikrapporten publicerats korrigeras tidsserien retroaktivt i databasrapporten om det konstateras fel i materialet. De uppdaterade uppgifterna beaktas i regel i statistikrapporten för följande år. Ett undantag till detta är att statistikrapporten som publicerades den 19 december 2024 som publicerades på nytt i februari 2025 på grund av korrigeringen av materialurvalet för personalantalet inom social- och hälsovårdens administration.
Aktualitet och punktlighet
THL producerar statistik över personalen inom den offentliga sektorns social- och hälsovårdstjänster utifrån Statistikcentralens material från förfrågan om Löner inom lokalförvaltningen. Statistikcentralen skickar materialet till THL när statistiken över Löner inom lokalförvaltningen har färdigställts. THL publicerar statistiken i slutet av året efter statistikåret.
Uppgifterna för 2000–2023 finns i databasrapporten Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn. Statistikrapporten Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn 2023 är den första i sin serie.
Konsekvens och jämförbarhet
Siffrorna i denna rapport är inte helt jämförbara med siffrorna i rapportserien Kommunernas hälso- och socialvårdspersonal på grund av ändringar i urvalsvillkoren och avgränsningarna. Områdesavgränsningen för denna rapport är välfärdsområdena och de kommuner som ingår i dem medan områdesavgränsningen för statistikrapporterna över kommunernas hälso- och socialvårdspersonal är landskapen. I denna statistik kommer siffrorna för åren 2000–2022 från kommunerna i de nuvarande välfärdsområdena.
Den yrkes- och utbildningsklassificering samt den näringsgrensindelning som använts i materialet för Statistikcentralens enkät Löner inom kommunsektorn (från och med 2023 Löner inom lokalförvaltningens) har ändrats under årens lopp. Förändringarna i klassificeringarna leder ställvis till betydande skillnader i antalet yrkesutbildade personer under de år då klassificeringen har ändrats. Sådana år för näringsgrensindelningen är 2002 och 2008, och för yrkesklassificeringen 2010.
Den stora förändringen i antalet vårdare av utvecklingsstörda mellan 2021 och 2022 förklaras vid av den ändring i klassificeringen som Statistikcentralen gjort i materialet för enkäten Löner inom kommunsektorn. Klassificeringen har vid Statistikcentralen preciserats till exempel enligt personens examen och de som under tidigare år har räknats till yrkeskoden 34121 handledare inom socialsektorn (yrkesklassificeringen 2010) har 2022 förts till yrkeskoden 53212 vårdare av utvecklingshämmade.
I läkarnas uppgifter finns det ett avbrott i tidsserien 2010. År 2010 har Statistikcentralen tagit i bruk en ny yrkesklassificering och läkare under specialisering har flyttats från allmänläkare till specialistläkare. Tidsserien har korrigerats vid THL genom att till specialistläkare under specialisering överföra de personer som före 2010 klassificerats som allmänläkare och som enligt statistikåret har fått yrkesbehörighet som specialistläkare inom fem år. Eftersom Valviras process för beviljande av yrkesbehörighet var tudelad före 2011 och de temporära tillståndsuppgifterna inte finns i THL:s material, har tidsserien utjämnats genom att anta att personerna 2000–2010 har haft läkarbehörighet, om de automatiskt har beviljats lärkarbehörighet 2011 i samband med yrkesbehörighetsreformen. Detta kan dock leda till en överskattning av antalet läkare med yrkesbehörighet – i synnerhet vad gäller de äldre siffrorna.
Siffrorna i statistikrapporten Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn är inte direkt jämförbara med siffrorna i statistikrapporten Personalen inom hälso- och socialvården 2022 som publiceras i mars 2025. Statistiken Personalen inom hälso- och socialvården 2022 omfattar förutom den offentliga sektorn även den privata sektorn och organisationssektorn. Dessutom innehåller den offentliga sektorn i statistiken över personalen inom hälso- och socialvården också statens och Ålands social- och hälsovårdstjänster och kan inte direkt jämföras med statistiken i denna rapport. Dessutom grundar sig statistiken Personalen inom hälso- och socialvården på personens huvudsakliga anställningsförhållande, medan statistiken Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn omfattar alla anställningsförhållanden inom lokalförvaltningen.
Befogenheter
Sammanställningen av statistiken grundar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008) och statistiklagen (280/2004). THL:s myndighetsuppgift är att producera statistik om befolkningens hälsa och välfärd, faktorer som påverkar dem samt om hur social- och hälsovårdstjänsterna används och fungerar till stöd för beslutsfattande, utveckling och forskning. Praxis för THL:s statistikproduktion styrs av anvisningarna, rekommendationerna och föreskrifterna om Eurostats och Finlands officiella statistik samt av statistiketiska principer.
Delning och publicering av uppgifter
Institutet för hälsa och välfärd publicerar uppgifterna enligt en publikationskalender som meddelats på förhand. Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats på webben. Publikationskalender finns tillgänglig på webbplatsen thl.fi
Dataskydd i statistiken
Institutet för hälsa och välfärd är i egenskap av myndighet skyldigt att rapportera samlad information om hälsa och välfärd i hela landet. De uppgifter som används för att sammanställa THL:s statistik är i huvudsak sekretessbelagda, och personuppgifter får inte offentliggöras. Skyddet av de uppgifter som behandlas grundar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (688/2008), statistiklagen (280/2004) samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018).
THL:s datamaterial skyddas i alla skeden av behandlingen. Endast de som har nyttjanderätt till ett specifikt material för tydligt definierade användningsändamål har tillgång till uppgifterna och datasystemen. Inga andra kan läsa, behandla, ändra eller radera uppgifterna. Skriftliga anvisningar har utarbetats för att säkerställa dataskydd av den färdiga statistiken. Alla som hör till THL:s personal har tystnadsplikt.
Dataskyddsmeddelandet (på finska) finns tillgängligt på webbplatsen thl.fi.
Särskilda frågor i samband med statistiken för år 2023
I och med att ansvaret för att ordna social- och hälsovårdstjänster överfördes från kommunsektorn till välfärdsområdena 2023, publiceras statistik över social- och hälsovårdspersonalen i välfärdsområdena och Helsingfors stad i denna statistikrapport under nytt namn och med nytt innehåll. Detta är den första statistikrapporten för Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn. Tidigare publicerades motsvarande uppgifter i statistikserien Kommunernas hälso- och socialvårdspersonal.
Korrigering av siffrorna för social- och hälsovårdens administration (tillagd 17.2.2025)
När siffrorna i rapporten granskades framgick det att urvalet inom social- och hälsovårdsadministrationens verksamhetsområde 2000–2022 hade en annan avgränsning än urvalet 2023. Detta ledde till en felaktig tolkning av att mängden social- och hälsovårdsutbildad personal skulle ha minskat betydligt 2023. Totalt sett minskade visserligen mängden personal som arbetar inom social- och hälsovårdsadministrationen 2023, men storleksklassen är en annan än i den ursprungliga rapport som publicerades den 19 december 2024.
Urvalet har kontrollerats och nya, korrigerade uppgifter om administrationen publicerades i denna statistikrapport samt i databasrapporten Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn. De korrigerade uppgifterna begränsas endast till antalet anställda inom social- och hälsovårdens administration, inte till andra publicerade uppgifter. För att de korrigerade uppgifterna ska kunna publiceras så snabbt som möjligt beslöt man att begränsa denna statistikrapport till åren 2008–2023. Uppgifterna om social- och hälsovårdens administration 2000–2007 införs i databasrapporten Social- och hälsovårdspersonalen inom den offentliga sektorn i början av 2025.
I samband med korrigeringen observerades betydande skillnader hos en del aktörer inom social- och hälsovårdens administration från år till år. Enligt Statistikcentralen beror detta bland annat på att löntagare från samma arbetsgivare under vissa år har räknats in i den allmänna offentliga administrationen.
Löntagare från samma arbetsgivare under vissa år har räknats in i de egentliga social- och hälsovårdsbranscherna.
Social- och hälsovårdsreformen redan syns i uppgifterna för 2022 såtillvida att löntagare redan i början av 2022 har övergått till nya organisationer.
Fokus på Fastlandsfinland (tillagd 17.2.2025)
Statistiken grundar sig på Statistikcentralens material Löner inom lokalförvaltningen, som endast omfattar en del av social- och hälsovårdspersonalen på Åland, vilket försämrar jämförbarheten mellan siffrorna. I materialet ingår inte personer som arbetar med tjänster som produceras av Ålands landskapsregering (hälsovård och en del av socialvårdstjänsterna), och därför beslöt man i samband med korrigeringen av rapporten att fokusera på social- och hälsovårdspersonalen i Fastlandsfinland.
Den separata lösningen för Nyland och HUS-sammanslutningen (tillagd 17.2.2025)
Som en del av den mer omfattande reformen av social- och hälsovården fattades ett separat beslut om Nyland, där Nyland delades in i fyra välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS som ansvarar för den specialiserade sjukvården. Lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland (615/2021) fastställer hur social- och hälsovården ordnas inom Nyland. Enligt lagen ansvarar Östra Nylands välfärdsområde, Mellersta Nylands välfärdsområde, Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen för social- och hälsovården inom sitt område. Lagen innehåller också bestämmelser om hur förvaltningen och ekonomin ska ordnas, inklusive samverkan mellan olika aktörer.
HUS-sammanslutningens personal inkluderades i statistik- och databasrapporterna som publicerades den 19 december 2024 i enlighet med sitt fysiska verksamhetsställe i de nyländska välfärdsområdenas och Helsingfors stads personal. På grund av verksamhetsställenas läge statistikfördes en betydande del av HUS personal som Helsingfors stads personal. Samtidigt som rapporteringen korrigerades i fråga om siffrorna för social- och hälsovårdsadministrationen kompletterades dessa rapporter också med noggrannare arbetsgivaruppgifter. På så sätt kan välfärdsområdenas, Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens, kommunernas och den övriga lokalförvaltningssektorns personal granskas separat och uppgifterna om den separata lösningen för Nyland blir tydligare. Avskiljandet av HUS-sammanslutningens uppgifter till en egen helhet gör det möjligt att jämföra uppgifterna om anordnare av hälso- och sjukvård i Nyland.
För att förbättra jämförbarheten vad gäller den separata lösningen för Nyland i en jämförelse av hela Fastlandsfinland, granskas siffrorna för HUS-sammanslutningen, Helsingfors stad, Östra Nylands välfärdsområde, Mellersta Nylands välfärdsområde, Västra Nylands välfärdsområde samt Vanda och Kervo välfärdsområde som kombinationsklassen "Nyland".