Raskaudenkeskeytykset
Raskaudenkeskeytystilaston laatuselosteessa arvioidaan tilastokohtaisesti tilaston luotettavuutta ja sopivuutta eri käyttötarkoituksiin.
Tilastotietojen relevanssi
Raskaudenkeskeytystilasto sisältää tietoja raskaudenkeskeytysten lukumäärästä vuosittain. Keskeytykset esitetään ikäryhmittäin ja hyvinvointialueittain naisen kotikunnan mukaan jaoteltuina tuhatta vastaavanikäistä naista kohti.
Lisäksi tilastoraportissa esitetään lukumäärätietoja raskaudenkeskeytysten perusteista, suorittamisajankohdasta raskausviikon mukaan, raskaudenkeskeytyspotilaiden aikaisemmista keskeytyksistä ja synnytyksistä, käytetyistä raskaudenkeskeytysmenetelmistä sekä raskaudenkeskeytyspotilaiden ennen raskauden alkua käyttämistä ja heille suunnitelluista ehkäisymenetelmistä.
Raportti on tarkoitettu lisääntymisterveyden kanssa työskenteleville terveydenhuollon ammattihenkilöille, viranomaisille, suunnittelijoille ja tutkijoille, joilla on tarve saada ajantasaista tietoa raskaudenkeskeytyksistä.
Käytetyt käsitteet ja määritelmät on esitetty tilastoraportin tekstiosassa.
Rekisterin toiminta perustuu lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (668/2008) sekä lakiin raskauden keskeyttämisestä (239/1970).
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (668/2008)
Laki raskauden keskeyttämisestä (239/1970)
Menetelmäkuvaus
Raskaudenkeskeytystiedot on kerätty kaikista Suomen terveydenhuollon toimenpi-deyksiköistä, joissa tehdään raskaudenkeskeytyksiä.
Raskauden keskeyttämistä koskevan lain (laki raskauden keskeyttämisestä 238/1970) sekä sen nojalla annetun asetuksen (asetus raskauden keskeyttämisestä 359/1970) mukaisesti terveydenhuollon toimintayksikön, jossa toimenpide on suoritettu, on toimitettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ilmoitus suoritetusta toimenpiteestä sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla lomakkeella kuukauden kuluessa toimenpiteen suorittamisesta.
Tilastoraportin vuoden 2023 tiedot perustuvat THL:lle 2.5.2024 mennessä lähetettyihin ilmoituksiin.
Vuoden 2023 tiedot ovat saapuneet THL:ään pääosin sähköisesti. Toimenpideyksiköt joko täyttävät sähköisen lomakkeen ja tallentavat sen tietoturvallisesti THL:n käyttöön tai tiedot siirtyvät THL:ään automaattisena tietokantapoimintana potilastietojärjestelmistä. Aineiston tarkistusajoja tehdään säännöllisesti ja epäselvät tapaukset tarkistetaan toimenpiteen suorittaneesta sairaalasta.
Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Tietojen oikeellisuus riippuu tiedonantajien toimittamien tietojen laadusta. Epäselvissä tapauksissa raskaudenkeskeyttämisrekisterin tietoja verrataan muiden rekisterien (syntyneiden lasten rekisteri ja hoitoilmoitusrekisteri) tietoihin. Tarvittaessa tietoja tarkistetaan toimenpiteen suorittaneesta toimintayksiköstä. Sikiöperusteella tehtyjen keskeytysten tietoja verrataan lisäksi Valviran ja epämuodostumarekisterin tietoihin.
Tilastosta löytyneet mahdolliset virheet korjataan. Ilmoitusviiveestä johtuen myös aikaisempia vuosia päivitetään raportoinnissa. Nämä korjaukset eivät yleensä kuitenkaan merkittävästi vaikuta keskeytysten määrän kokonaistrendiin.
Kevään 2024 aikana aineistoon tehtiin takautuvasti hieman normaalia suurempia korjauksia vuosille 2020–2022 ja raskaudenkeskeytysten lukumäärä rekisterissä kasvoi normaalia enemmän: tarkistusten yhteydessä huomattiin, että muutamasta toimenpideyksiköstä oli jäänyt rekisteri-ilmoituksia systemaattisesti tekemättä ja nämä ilmoitukset päivitettiin rekisteriin takautuvasti. Verrattuna aikaisemmin julkaistuihin lukuihin vuoden 2020 raskaudenkeskeytysten määrä kasvoi 0,1 prosentilla ja vuosien 2021 ja 2022 luvut 1,3 prosentilla.
Vuoden 2011 aineistolla tehty kattavuustutkimus osoitti, että raskaudenkeskeyttämisrekisterin kattavuus on erinomainen: 97,0 prosenttia tutkimusajankohtana suoritetuista keskeytyksistä löytyi rekisteristä[1].
Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Raskaudenkeskeytystilasto on THL:n kerran vuodessa tuottama tilasto. Touko-kesäkuussa ilmestyvä tilastoraportti sisältää edellisen päättyneen vuoden tilastot.
Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Raportit julkaistaan tilaston verkkosivuilla. Tilastotietoja julkaistaan vuosittain sekä kansallisissa että kansainvälisissä (Nomesko, WHO, YK) tilastojulkaisuissa. Tilastoraportin liitetaulukot julkaistaan tietokantataulukoina, jotka mahdollistavat lukijan omat valinnat.
Tilaston kotisivu
Findata voi tehdä tarkempia eri rekisteriaineistoja yhdisteleviä taulukoita ja myöntää tutkijoille luvan raskaudenkeskeyttämisrekisterin tietojen käyttöön tieteellisessä tutkimuksessa.
Lisätietoja Findatasta ja tieteellisen tutkimusten luvista (Findata)
Tilastojen vertailukelpoisuus
Ensimmäinen laki raskauden keskeyttämisestä tuli voimaan 1.7.1950. Tilastoja ras-kaudenkeskeytyksistä on julkaistu vuodesta 1951 lähtien. Nykyinen raskauden keskeyttämistä koskeva laki on peräisin vuodelta 1970. Vuonna 1985 tehtiin muutos (572/1985), jonka 5 a § myötä sikiöperusteinen keskeytys sallittiin ennen 24. täyttä raskausviikkoa (≤ 24+0) .
Päivitetty laki raskauden keskeyttämisestä astui voimaan 1.9.2023. 1.9.2023 alkaen raskauden keskeytyksen peruste on aina raskaana olevan oman pyyntö, jos raskauden kesto on 12+0 viikkoa tai alle. Raskaana olevan ei tarvitse esittää pyynnölleen mitään perustetta. Raskauden keston ollessa yli 12+0 viikkoa, pääsääntöisesti vain Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) voi tehdä keskeyttämislupapäätöksen (pois lukien ns. terveysvaaraperuste L 1 § 2 mom. ja hätäkeskeytys).
1.9.2023 otettiin käyttöön myös uudistettu rekisteri-ilmoituslomake (AB4). Lakimuutoksen mukaisesti rekisteriin lisättiin uusi raskaudenkeskeytyksen peruste (raskaana olevan oma pyyntö), poistettiin päätöksentekijävaihtoehdoista ”yksi lääkäri”, sillä laki ei enää tunne yhden lääkärin päätöksellä tehtyjä raskaudenkeskeytyksiä, sekä tehtiin pienempiä terminologisia muutoksia.
THL:n ylläpitämät raskaudenkeskeytystiedot ovat saatavilla sähköisessä muodossa vuodesta 1983 alkaen. Varhaisempien vuosien tiedot on saatu osana virallista tilastoa ilmestyneistä Lääkintöhallituksen julkaisuista (Lääkintöhallitus vuosina 1935–1954; Yleinen terveyden- ja sairaanhoitotilasto vuosina 1955–1970; Terveydenhuolto vuosina 1971–1987). Tietoja raskaudenkeskeytysten määristä on saatavilla vuodesta 1950 alkaen ja vuodesta 1955 lähtien on saatavissa tietoja myös mm. keskeytysten perusteista. Vuodesta 1958 lähtien on lisäksi saatavilla tietoja siviilisäädystä, iästä, synnytysten määrästä sekä toimenpiteistä lääneittäin. Aikasarjoja lähes kaikista nykyisin kerättävistä muuttujista on saatavissa 1970-luvun puolesta välistä lähtien.
Rekisteriaineistoa on tarkastettu aikaisemmilta vuosilta mm. poistamalla kaksoiskappaleita ja lisäämällä aikaisemmin tilastosta puuttuneita tapauksia. Siksi osa tiedoista poikkeaa aiemmin julkaistuista tilastoista.
Ikäryhmiä tarkasteltaessa on huomattava, että rekisterin ikätieto on vuodesta 1994 lähtien potilaan ikä toimenpidepäivänä, sitä ennen ikä vuoden lopussa. Tilastoon on takautuvasti laskettu vuosien 1986–1993 ikätiedot hoitoilmoitusrekisterin ikätietojen avulla. Tarkemmat tiedot tilastojen tulkintaan vaikuttavista tekijöistä, mm. lakimuutoksista, on mainittu kunkin taulukon kohdalla erikseen.
Raskaudenkeskeytyslomakkeelle on paikoin mahdollista kirjata useampi vaihtoehto (mm. ehkäisymenetelmä, raskaudenkeskeytyksen toimenpide ja keskeytysperuste) ja tämä tulee huomioida tilastotaulukoita lukiessa.
Raskaudenkeskeytyksen käsite ja määritelmät ovat pysyneet koko ajan samoina. Tilastoissa käytetään ICD-10-luokitusta. Raskauden keskeyttämiseen liittyvistä käsitteistä ja määrityksistä tarkemmin Suomalaisessa tautien kirjaamisen ohjekirjassa.
Suomalainen tautien kirjaamisen ohjekirja (Julkari)
Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Tilastoraportti sisältää kattavasti koko maan tiedot suoritetuista raskaudenkeskeytyksistä. Aikaisempien vuosien tietoja päivitetään tarpeen mukaan taannehtivasti, mutta aikaisempiin vuosiin kohdistuvien muutosten on todettu olevan melko pieniä. Tämän raportin julkaisun yhteydessä vuoden 2021 luvut täydentyivät ja keskeytysten kokonaismäärä kasvoi 28 tapauksella.
Raskaudenkeskeytykset 2023 –tilastoraportin erityiskysymykset
Raskaudenkeskeytyslaki uudistui 1.9.2023 alkaen. Samaan aikaan otettiin käyttöön uudistettu rekisteri-ilmoituslomake (AB4). Lakimuutoksen mukaisesti rekisteriin lisättiin uusi raskaudenkeskeytyksen peruste (raskaana olevan oma pyyntö), poistettiin päätöksentekijä vaihtoehdoista ”yksi lääkäri”, sillä laki ei enää tunne yhden lääkärin päätöksellä tehtyjä raskaudenkeskeytyksiä sekä tehtiin pienempiä terminologisia muutoksia.
Kevään 2024 aikana aineistoon tehtiin takautuvasti hieman normaalia suurempia korjauksia vuosille 2020–2022 ja raskaudenkeskeytysten lukumäärä rekisterissä kasvoi normaalia enemmän: tarkistusten yhteydessä huomattiin, että muutamasta toimenpideyksiköstä oli jäänyt rekisteri-ilmoituksia systemaattisesti tekemättä ja nämä ilmoitukset päivitettiin rekisteriin takautuvasti.